|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Juhas *Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 798 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -3 |
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 7:10 Temat wpisu: Wymiana singla na humbuckera |
|
|
Cześć, krótko mówiąc. Mam 3 single, chcę mieć humbuckera przy mostku. Oczywiście sam nic nie będę kombinował. Opłaca się, czy lepiej kupić nową gitarę? _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 7:45 Temat wpisu: |
|
|
Wymiana pickupa opłaca się tylko wtedy, kiedy gitara oferuje dobre brzmienie z dechy. Rolą przetwornika jest zebranie sygnału (drgań, a ściślej - zaburzeń pola magnetycznego) ze strun, które zmieniają charakterystykę swoich drgań w zależności od rodzaju drewna (grubość, gęstość itd.). Jeżeli drewno jest kiepskie, to przystawka oferująca dokładniejsze przetworzenie sygnału (czyli lepsza) jedynie uwypukli jakość brzmienia z deski. Także generalnie nie warto kupować pickupa, który kosztuje dwa/trzy razy mniej niż wiosło
Skoro kwestię sensu wymiany pickupa samego w sobie mamy za sobą, czas pomyśleć o sensie wymiany singla na humba: To już Twoja sprawa - nikt nie powie Ci, czego oczekujesz od gitary i jej brzmienia. Jak potrzebujesz lub chcesz, to wsadź.
Jeśli kupisz standardowego humbuckera, to musisz się liczyć z wierceniem korpusu - trza się z tym udać do lutnika (większość jest przeciw takim zabiegom u stolarza, a sam nie rozeznawałem w tej materii). Koszty pewnie zmieszczą się w stówie razem z montażem (ale głowy nie dam). Wiem, że pan Zbyszek Wróblewski ( http://www.merlinpickups.com/ ) oferuje humbuckery basowe w obudowie singla. Zapytaj, może coś podobnego zrobi z gitarowym. A jego produkty to sprzęt najwyższej klasy, do tego możesz się skonsultować i przedyskutować wszystkie kwestie konstrukcyjno-brzmieniowe! _________________
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Gitara |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|