Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Odnosnie brzmienia

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Glizda
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Pią Kwi 11, 2008 7:09    Temat wpisu: Odnosnie brzmienia  Zacytuj zaznaczone      

zakladam ten temat, bo przymierzam sie do kupna nowego wiosla i licze na wasze porady. bedzie to moj drugi bas i nie wiem do konca co wybrac, na co zwracac uwage itd.
tak wiec mam pytanie do was: od czego tak wlasciwie najbardziej zalezy brzmienie? od pickupow? czy od czego? moze zrobie tak: powiem wam, ze zalezy mi, zeby na nowym instrumencie mozna bylo targac ciezka, ostra i szybka muzyke. zatem na co patrzec przy kupnie, zeby gitara mozliwie spelnila moje oczekiwania? (tak ok. 700zl jestem w stanie wydac)

bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje Smile

+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No jak do ostrego brzmienia, to w sumie zalezy od przetworników, dobre będą humbackery albo mydełka albo pikap typu P, jazzy raczej nie bo ma troche średnich za dużo. Ogolnie do metalu to wiesz, zalezy jak chcesz brzmieć., bo mozna brzmieć niskim dołem, albo mocnym sygnałem z aktywnych p;rzetworników z dodaną odrobiną góry z fretbuzzem czy coś. Najlepiej poogrywaj sobie jakies różne basy w róznych konfiguracjach i zobacz co Ci spasi.
Ogląda profil użytkownika   
Glizda
~user

WpisWysłany: Pią Kwi 11, 2008 9:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a co myslisz o tych dwoch?
http://guitarcenter.pl/catalog/compare.php?product_id_2=958&product_id_1=1786
zastanawiam sie, ktory wybrac.... pewnie lepiej byloby tego epiphone, bo ma humbackery. chociaz z drugiej strony to tamten wash z P&J tez by sie nadal. i jest tanszy

+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Brzmienie gówno z pickupa, najbardziej z dechy. Różnice między pickupami zauważa się dopiero po jakimś czasie obcowania z wieloma gitarami, więc nie polecam tego brać na początku pod uwagę, skoro nie jesteś w sam ocenić ich "dobrości". Oczywiście każde z nich ma różną charakterystykę brzmieniową. Ale do jakiegoś metalu albo w ogóle tłustego basu, to jak najbardziej humby. Tim Commerford z RATM naparza na jazzbassie, a jak brzmi to wiadomo. Lepiej zabrzmieć z dobrym drewnem i kiepskimi pickupami lub ogólnie elektroniką, niż odwrotnie.

Teoretycznie ten jesion z humbami powinien odezwać się potężniej niż jałowe brzmienie lipy kiepskiej jakości oraz układu pickupów PJ w taniej gitarze... Ale to tylko teoria. Praktykę musisz sam ocenić.

Wpisów: 1
WpisWysłany: Nie Maj 04, 2008 7:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W gitarze z pasywnym układem drewno faktycznie jest bardzo waże, choć nie zgodzę się że najważniejsze, w gitarach aktywnych odgrywa zupełnie drugorzędną rolę. Dobra gitara to taka, która ma dobre pikapy, dobre drewno i wykonanie pozwalające na wygodną grą, ale nie wiem czy za 700zł znajdziesz coś nowego, raczej używane wiosło, lub dozbieraj trochę i zainwestuj w aktywny układ. Tylko nie w preamp oferowany za 50zł, bo ten gra, ale głównie na psychice właściciela. Wiosełko z aktywnym układem i wbudowanym equalizerem zadowoli raczej każdego. Polecam Peaveya Cirrusa.
Glizda
~user

WpisWysłany: Pon Maj 05, 2008 6:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

yhm.. dzieki za rady, kupie raczej napewno tego epipohne'a. moze nawet w tym miesiacu. mam nadzieje, ze mnie nie zawiedzie
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Maj 05, 2008 6:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

jacosorek napisało:
(...) Wiosełko z aktywnym układem i wbudowanym equalizerem zadowoli raczej każdego.

Nie.

...Powiedział były fanatyk aktywnej elektroniki w basach za 2000 zł, po kupnie tañszego pasywnego instrumentu z dobrym drewnem.

Wpisów: 14
Miasto: Katowice
WpisWysłany: Sro Maj 07, 2008 6:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:
jacosorek napisało:
(...) Wiosełko z aktywnym układem i wbudowanym equalizerem zadowoli raczej każdego.

Nie.

...Powiedział były fanatyk aktywnej elektroniki w basach za 2000 zł, po kupnie tañszego pasywnego instrumentu z dobrym drewnem.

Nie zgodzę się. Jeśli masz gorsze drewno i aktywną elektronikę, to ta elektronika naprawdę w niczym nie pomoże. A jak już gitara sama zabrzmi, to elektronika tylko pomoże. Jako przykład podam wspomnianego wyżej Cirrusa, którego mam. Ta gitara brzmi już na sucho, bez podłączania. Jak podłączysz, to masz naprawdę szerokie możliwości regulowania brzmienia, jakie potrzebujesz lub lubisz.
Inny przykład - Peavey Millenium BXP AC, który my identyczny układ, ale jest zrobiony z aghatisu. Brzmieniowo - jedna wielka k... Smile

Mój osobisty wniosek - aktywna elektronika tak, ale nie w beznadziejne gitarze Smile
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Maj 07, 2008 7:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale czemu przeczysz, cytując mnie? Ja przecież jestem tego samego zdania co Ty Agni

WpisWysłany: Czw Maj 08, 2008 7:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

podsumowywujac wasze wypowiedzi: w basie z pasywna elektronika niezwykle wazne jest dobre drewno i przetworniki. jesionowy korpus tamtego epiphone'a i humbuckery powininny dac rade. biore go
no chybaze znajde cos lepszego i uzywanego po podobnej cenie.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: