| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 11:21 Temat wpisu: V-ki do 1250 złych ?! |
|
|
Co myslicie?? Da rade za ta kase kupic jakas przyzwoita Vałke na stalym moscie, czarna i z rogami nie identycznymi ( jeden dlugi, drugi krotki) ??
Poradzcie cos... _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 12:35 Temat wpisu: |
|
|
Dean jakiś. Musiałbyś się sporo naszukać, ale warto. Byle nie te poniżej tysiaka za nówkę  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 12:46 Temat wpisu: |
|
|
Nie... chodzi ci pewnie raczej o Jacksona Js30rr bo cena dokladnie 1250 zl (przynajmniej tam gdzie kupowalem), ksztalt asymetrical flying v
http://www.jacksonguitars.com/products/search.php?partno=2900016503
Sam na takiej aktualnie gram i gitara mysle ze ok jak za taka cene. Mozna zmienic pickupy bo te co sa wmontowane nie sa najlepsze, ale najgorsze tez nie. Przestrzegam tez przed jedna wada ktora da sie skorygowac ale najlepiej to wziac w sklepie i zobaczyc ; gitara natychmiast leci gryfem do dolu, jednak mozna kupic lepszy pasek co to troche skoryguje albo czyms obiążyć  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 5:30 Temat wpisu: |
|
|
no wlasnie miedzy nim jest boj i marathonem owym:
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Gitary/Marathone-STR.html
Napisz wiecej cos o tym jacksonie jakie ma progi (czy jakies wielkie polkola jak w lipnych wioslach czy juz normalne), czy gryf wygodny itd...
PS: co jest nie tak z tymi przystawkami??
MOze jak ktos wie to dajcie wiecej inf na temat tego marathona... _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 6:06 Temat wpisu: |
|
|
Wydaje mi się (sic!), że Marathone sprzedaje swoje instrumenty na zachodzie pod nazwą Maruszczyk. Są wykonane co najmniej dobrze. Pampy mówią, że pickupy są kiepskie i warto wymienić na np. Merliny - grałem na dwóch (basówkach), ale ze zdechłymi strunami, więc w tej materii się nie wypowiem. Ogólnie fajowsko brzmią, dają pole do popisu grajkowi. Doprawdy warto się nim zainteresować.
A kiepskie pickupy głównie charakteryzują się niepoprawną częstotliwością rezonansową, czyli, łopatologicznie, częstotliwością, którą przystawka ma w zwyczaju podbijać. Kiepskie bebechy podbijają te częstotliwości, które uchodzą za nieprzyjemne, spłycając te, które uchodzą za przyjemne. Albo pickup może być ¼le skonstruowany, przez co niedokładnie odbiera i oddaje drgania struny. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 8:00 Temat wpisu: |
|
|
Sadam co do progow to takie jak patrzylem na inne gitary w tych cenach, gryf wygodny (cienki,nawet bardzo) ale to moja subiektywna opinia. bo to zalezy jak kto lubi A co do tych marathone to slyszalem wlasnie(nie wiem na ilew jest to prawda) że w takich cenach te gitary wygladaja tak: mozesz trafic na taka ktora bedzie warta wiecej od tego co za nia dales, ale też w drugą strone, że trafiasz na totalny pasc(wiem ze wsrod innych gitar tez moga byc roznice pomiedzy gitarami nawet z jednej tasmy ale nie takie duze jak w przypadku marathone)
A co do przystawek w tym jacksonie to sa srednie, czyli takie jak ogolnie do takich gitar wkladaja, nie jest zle ale nic nadzwyczajnego ( ja na przyklad za jakis czas pewnie wymienie na merlina czy cos ;p) |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 9:12 Temat wpisu: |
|
|
Nie sądzę, żeby różnice jakościowe wśród wyrobów Marathone były aż tak diametralne. Używają niezłego drewna, co jest podstawą, trudno w tej branży kupować drewno tak ot - drewno się wybiera przy pomocy różnych przyrządów i doświadczenia, więc czynnik losowy jest sprowadzony prawie do minimum. Co pozostaje? Jakość wykonania oraz podzespołów (które w 99% są równe sobie, no name swoją drogą...). Jeśli ktoś doskonale połączył gryf z korpusem, to na pewno nie przez przypadek, a przez umiejętności i obejście z budową instrumentu. W takim wypadku ciężko jednego dnia zrobić znakomity instrument, a następnego kiepski, tym bardziej, że to nie masowa produkcja. Gorsze egzemplarze zdarzają się nawet bardziej znanym i cenionym lutnikom. Raczej stawiam na zawyżoną cenę tych gitar (ze względu na dobre drewno, lecz mierny osprzęt), niż na nierówność produktów.
Ja również słyszałem negatywne opinie o tej firmie. I brzmiały one tak:
"Marathone nie jest wart uwagi. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mi go odradzał - są słabej jakości. Polecał natomiast Corta C5Z i wydaje mi się, że jak na gitare do 1500 PLN jest naprawdę dobra." - nie wiem z kim mam do czynienia, ale nie traktując swoich rozmówców na poziomie idiotów i frajerów zaznaczam, że takie opinie są gówno warte
To tak w ramach zdrowego offtopu. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 9:29 Temat wpisu: |
|
|
| JA tylko powtarzam to co uslyszalem od ludzi ktorzy mieli z tym do czynienia, bo sam musze przyznac marathona w rekach nie mialem, mam natomiast jacksona i jakos nie zaluje ale mysle ze trzebaby wziac obie te gitary samemu do reki i dopiero wtedy zdecydowac.amen |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sob Sie 09, 2008 11:19 Temat wpisu: |
|
|
Coz, mysle ze ciezko bedzie mi dostac obie gitary nie mowiac o przetestowaniu ich jeszcze. Mam dziwne przeczucie ze zostane skazany na allegro. Mimo to dzieki za wypowiedzi, btw: jak macie jakies inne pomysly co do V-ek w tych cenach to piszcie.  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2008 12:31 Temat wpisu: |
|
|
| Jesli o to chodzi to ja mialem inny dylemat : do wyboru Jacksaona Js30rr ktory wybralem albo epiphone flying v w podobnej cenie, epiphona jednak odrzucilem ze wzgledu na to ze jest ciezszy i ma mniej wygodny jak dla mnie gryf(tzn grubszy). A w tej cenie z V-ek widzialem jeszcze kilka Washow ale niestety nawet nie testowalem. |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 1:04 Temat wpisu: |
|
|
Tyle ze te washe o ktorych mowisz nie sa asymetryczne na rogach. W sum ie chyba jednak sklonie sie do tego jacksona. Hmmm...
[ Dodano: Minutę temu ]
Jakbys dal rade wyslac mi kilka fotek tego Jacksona, takich ze zblizeniami na gryf, progi, most itd. BTW: czy nie wrzyna Ci sie w reke ten most?? Z tego co zauwazylem to jest on dosc cienki i chyba ostry. Moze to smieszne pytanie ale w sumie istotne dla wygody grania. Dzieki... _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 10:12 Temat wpisu: |
|
|
Zrobie kilka zdjec kamerą i wrzuce ale nie daje gwarancji na jakosc tych zdjęć ;p
[ Dodano: Minutę temu ]
Sadam jesli mozesz daj maila to wysle ci te zdjecia  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 1:03 Temat wpisu: |
|
|
taki najbardziej oficjalny :
satanus667@aim.com _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
|