| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
avatoria2000 ~user
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:58 Temat wpisu: Usuwanie brzeczenia... |
|
|
Witam serdecznie.
Sluchajcie ludziska kochane.
Kupilem Yamahe psr E413.
Mam laptopa (dosc nowego).
Uzywam Sonar 8 lub czasem audacity
Jakos doszedlem jak bawic sie z midi i stworzylem sobie cos niecos.
Teraz chodzi o to, by zapisac to w dobrej jakosci audio...
No i mam problem.
Polaczylem wyjscie out mojego keyboarda z wejsciem mikrofonowym laptopa (bo tylko takie mam).
W efekcie- nawet jak gram na instrumencie to nie slysze nic bo sygnal idzie po kablu do laptopa.
Po drugie, przy nagrywaniu powstaje jakis paskudny halasik (brzeczenie).
Powiedzmy, ze znam troszke audacity wiec moge uzyc noise removal ale to wali po jakosci.
Co powinienem zrobic aby pozbyc sie tego "przydzwieku"?
Jakas przystawka do laptopa??
Jakas specjalna karta (ponoc jest jakis sound blaster na express card albo usb ale nie chce sie pakowac w nastepny zakup w ciemno).
Kabel powiedzmy sprawa oczywista... chociaz ten co kupilem mial byc dobrej jakosci ponoc...
Poradzcie prosze.
Pozdrawiam _________________ brzuchomowca |
|
|
|
|
|
|
leinad ~user
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 6:26 Temat wpisu: |
|
|
Witam.
W ustawieniach karty muzycznej powinieneś mieć takie coś jak przełącznik portów, czyli po ludzkiemu coś, co pozwoli ci zmienić wyjście na mikrofon na specjalnie przeznaczone do zgrywanie Line IN - nie może to być wejście na mikrofon!. Jeśli nie posiadasz takiej opcji (program od karty muzycznej - jak nie ma to spróbuj doinstalować oprogramowanie od karty - nie tylko sterowniki), to możesz sobie kupić proste za kilkanaście złoty na allegro "Karty muzyczne" pod USB - to są bazujące zazwyczaj na CMI8738 i CMIxxxx układy, które mają oprogramowanie, w którym możesz spokojnie przekonfigurować wejścia/wyjścia.
Pamiętaj, że możesz kupić sobie jakieś SB X-FI pod USB, które już mają w panelu wejścia Line IN. Tylko że jest to kolejny drogi zakup.
Ale najważniejsze jest to że jeśli kupisz coś lepszego, to ci się na pewno przyda, ponieważ czym lepszy sprzęt, tym lepsze potem efekty Twojej twórczości.
Jak chcesz linki do tych kart muzycznych to napisz coś w tym temacie, bo nie wiem czemu ale jak dam więcej tekstu to nie pokazuje mojego posta
Pozdrawiam.
PS.
Jakby co to podaj model lakpa - dokładny, to zobacze co da się zrobić. |
|
|
|
|
|
|
avatoria2000 ~user
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 8:28 Temat wpisu: |
|
|
Dzieki za odpowiedz.
Podlubie w tych programach karty (jesli to w ogole mam)
Model laptopa to Toshiba Satellite A305-S6837
Dzieki za sugestie.
Wlasnie wydaje mi sie, ze najprosciej bedzie kupic zewnetrzna karte chyba... _________________ brzuchomowca |
|
|
|
|
|
|
leinad ~user
|
|
|
|
avatoria2000 ~user
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:20 Temat wpisu: |
|
|
Z tego co widze to moze byc calkiem kompletne rozwiazanie.
Ten ostatni interfejs 4X4 wydaje sie calkiem interesujacy tym bardziej, ze chce w najblizszym czasie takze nagrywacv voice overy z mikrofonu (raczej w kierunku audiobookow niz spiewania).
Tylko ze cena zabojcza:)
Ale jek juz calkiem rozumiem, podstawa do nagrywania w miare dobrego audio jest karta z Line In zamiast wejscia tylko mikrofonowego i dobry kabel.
Czyli ten SB X-Fi powinien w zupelnosci wystarczyc to co chce robic.
Dobrze to rozumiem? _________________ brzuchomowca |
|
|
|
|
|
|
leinad ~user
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:46 Temat wpisu: |
|
|
Tak powinien.
Zawsze możesz przemapować, tak jak pisałem wcześniej MIC na Line IN, ale na dłuższą metę będzie to za słabe jakościowo.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 8:13 Temat wpisu: |
|
|
Powiedz mi jakeigo kabla uzywasz do zgrywania (klawisz - komp) ? Mniemam ze musisz uzywac przejsciowki bo wejscia/wyjscia w kalwiszu masz duze jacki a w laptopie male.Z tego co widze to chyba nie ma naprawde w tej toshibie wejscia line IN wiec moje wnioski sa takie:
Nawet jesli zgrywasz pod wejsciem mikrofonowym to mimo wszystko jakosc nie powinna byc kiepska az tak bardzo. Przejsciowka ktorej uzywasz moze byc np gdzies nie stykajaca (mowie o wewnetrzym jej aspekcie) lub, co najbardziej wedlog mnie prawdopodobne, kabel ktorego uzywasz jest poprostu lipny. Takie sa moje spostrzezenia jako ktos kto siedzi w temacie
PS: dodam ze sam podlaczylem swoja yamahe pod wejscie mikrofonowe i nagralem jakies pierdoly i powiem ze jakosc byla w miare przyzwoita, pisze przyzwoita bo nagrywam na wbudowanym w plytke realteku bo mam wazniejsze chwilowo muzyczne wydatki niz karta dzwiekowa. Pisz co i jak a pomyslimy co dalej z tym zrobic  _________________ Where the Fuck is Jack D?
Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Pią Maj 01, 2009 11:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 9:58 Temat wpisu: |
|
|
No właśnie jak mówi Sadam, nie powinno być aż tak ¼le. Albo kabel albo coś z ustawieniami karty. np sprawd¼ w opcjach zaawansowanych mikrofonu czy nie masz włączonego wzmacnianie mikrofonu +20dB. Ta opcja jeśli będzie włączona to może powodować przesterowanie d¼więku. Po drugie jak nagrywasz to głośność klawiszy nigdy na full. Po trzecie jak chcesz mieć odsłuch przy nagrywaniu to w opcjach odtwarzania w panelu regulacji głośności pogłośnij sobie mikrofon.To nie będzie miało wpływu na nagrywany materiał (o ile nie nagrywasz z mikrofonu) a chyba lepiej się gra jak słyszysz co grasz niż "na głucho" _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 11:39 Temat wpisu: |
|
|
No i jak tam?? Wyjasnilo sie cos?? _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
|