Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Trafianie w ton.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
etekiller
~user

Wpisów: 1
WpisWysłany: Sro Gru 29, 2010 7:36    Temat wpisu: Trafianie w ton.  Zacytuj zaznaczone      

To mój pierwszy post na forum, więc wpierw się przywitam: siema wszystkim Very Happy.

A teraz do rzeczy:

Od jakiegoś miesiąca postanowiłem ćwiczyć śpiew i... mam z tym jeden problem. Nie potrafię od razu wyłapać jakie dźwięki śpiewa wokalista w danym utworze. Nie potrafię ich naśladować, trafić w nie. Dopiero po wielu próbach udaje mi się to, ale na następny dzień w ogóle zapominam w jaki sposób wydawać z siebie dźwięk i znowu muszę od zera metodą prób i błędów "szukać" tego tonu. Przypomina to strojenie pojedyńczej struny, czyli idę w górę, potem w dół, aż trafię i zapamiętam ton, dopiero wtedy jestem w stanie go powtarzać.

Na początku myślałem, ze nie mam słuchu muzycznego, ale przecież gdy trafiam w ton to słyszę, że nie fałszuję i potwierdzają to wszelkie tunery, potrafię też dobrze porównać dwa dźwięki i powiedzieć który jest wyższy, a który niższy nawet przy bardzo małych różnicach. Zrobiłem nawet jakiś debilny internetowy test na słuch muzyczny i otrzymałem wynik 83.3%, gdzie 70% to norma, a powyżej 80% to bardzo dobry wynik. Wiem, że to nie jest miarodajne, ale jest chociaż podpowiedzią, że nie jest jakoś super źle.

Jak zapamiętać wysokości dźwięków, które mam śpiewać w danym utworze? Jak natychmiastowo trafiać w te same dźwięki, które śpiewa wokalista, którego np. w danym momencie słucham?

Wielu moich znajomych jak słyszy jakiś utwór i go śpiewa to idealnie trafia w tonację. Dla mnie to kosmos.

Troszkę się rozpisałem Smile. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Ogląda profil użytkownika   
viragolo
~user

Wpisów: 6
Miasto: Lewin Brzeski
WpisWysłany: Pon Sty 10, 2011 10:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam
To również mój pierwszy post więc ….. siemacie .

Na moje oko brak Ci trochę teorii. Musisz sobie lepiej dźwięki w głowie poukładać. Zgaduję, że nie grasz na żadnym instrumencie. Dopisz koniecznie jaką muzykę śpiewasz.

Jeśli się nie mylę to pierwszym krokiem powinno być kupno instrumentu. Jakiś tani klawisz, pianino będzie miał na pewno. Jeśli inny instrument ( np. gitara ) to pamiętaj, że musi być idealnie nastrojona!

I teraz czas na ćwiczenia. Najpierw gamy, czyli przy gamie Cdur lecisz po kolei razem z klawiszem …. C D E F G A H C …. czyli Do Re mi fa sol la si do. Uwagę zwracaj na to, byś śpiewał idealnie te same dźwięki. Dalej to samo, ale już bez klawisza. Później pasaże, akordy. Czyli przy akordzie Cdur śpiewasz …. C E G C. Co to akord itp. znajdziesz w necie. Później to samo bez klawisza. Pasaże pozwolą Ci lepiej rozpoznawać czy łapiesz na pewno pierwszy głos utworku. Gdy łatwy utworek zaczyna się akordem Cdur to często ( oczywiście nie zawsze ) pierwszy głos będzie się zaczynał na dzwięku E, drugi na C a trzeci na G ( dźwięki akordu Cdur ).

Myślę, że gdy „z głowy” będziesz potrafił zaśpiewać zadany dźwięk to łapanie tonacji utworku będzie łatwiejsze. Napisałeś, że jak już złapiesz to śpiewasz, problemu ze skalą więc nie powinno być. Ale nad tym zawsze warto pracować i tutaj również przydaje się klawisz. Próbuj śpiewać razem z klawiszem jak najniższe oraz jak najwyższe dźwięki jakie tylko dasz radę, po pewnym czasie skala powinna rosnąć.

Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika   
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: