|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
spleen ~user
Dołączył: 19 Cze 2006 Wpisów: 129 Miasto: Puławy Kapela: Red Town Solówki: 2 |
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 8:23 Temat wpisu: Testy gitar: Epiphone G-310 SG |
|
|
Witam
Dziś opiszę moje przeżycia z gitarą G-310 od Epiphone. Mam ją już czwarty bodajże miesiąc, tak więc w miarę dobrze się znamy
1. Wygląd
Rasowy SG. Posiadam kolor czarny, czarna maskownica, lakier połyskowy. Przetworniki nieopuszkowane, niestety. Ciemna podstrunnica i kropki robiące za markery. Na główce złoty napis "SG" i oczywiście logo Epiphone. Piękna sprawa
2. Technikalia
Korpus: olcha
Podstrunnica: palisander
Gryf: mahoń
Przetworniki: 2xHumbucker (seryjna produkcja Epiphone)
Mostek: tune-o-matic
Pokrętełka: 2xVolume, 2xTone
3. Brzmienie
Wiadomo, trudno jest opisać brzmienie słowami, ale mogę powiedzieć jedynie, że jak na tą półkę cenową, to wiosło spisuje się znakomicie. Testy odbywały się na dwóch wzmacniaczach, jednym lampowym, drugim tranzystorowym.
a) Epiphone Valve Junior (lampa)
Kanał czysty z włączonym humbem przy gryfie dosłownie wymiata. Głęboki dół, wyrazisty środek i ta lekko podkreślona góra Można grać zarówno funky, regaee jak i bluesa. Wiadomo - układ HH jest chyba najbardziej uniwersalny.
Kanał przesterowany (Boss MD-2) wypadł również znakomicie. Na pewno po części to zasługa "lampiaka" i Bossa, ale na tych samych ustawieniach moje nowe wiosło grało "nieco inaczej" niż stary Stratocaster . Jednym słowem, olcha i gryf mahoniowy dają jakiś smaczek gitarzystom metalowym, jednak jeżeli macie zamiar trzaskać jedynie coś pokroju Sepultury, to lepiej zainwestować w coś innego.
b) Peavey Rage 158
Kanał czysty o wiele gorszy od lampy, ale słychać udział gitary w kreowaniu brzmienia. Jest, można powiedzieć, klarowne, typowo Gibsonowe. Na tranzystorze jak dla mnie za dużo góry, ale nie jest najgorzej.
Kanał przesterowany (z pieca) wypada słabo. Nie ma powera. I choć słychać tu działanie humbuckerów, to jednak strasznie głupio się słucha tego, co się gra...
4. Cena/jakość
Za cenę 750zł dostajemy wiosło uniwersalne, o lekko diabelskim wyglądzie. W komplecie są oczywiście wszelkie klucze itp. pudło dobrze zabezpieczone. Ja dostałem również kabelek gratis. Specjalnie napisałem kabelek, bo kablem tego nazwać nie można Takie małe, cienkie coś, co zamiast przenosić sygnał gitary, przenosi same szumy .
Lakier jest dobrze nałożony. Raz przez przypadek, siedząc z gitarą na krześle obiłem ją o poręcz, na szczęście nie widać śladu, a rąbnąłem porządnie
Gałki dobrze chodzą, bez oporów, płynnie, nie wyregulowują się, nie trzeszczą. Wejście na kabel również jest poprawne. Klucze trzymają strój dość dobrze. Mogłoby być jednak lepiej.
5. Fotka
Dzięki za przeczytanie, czekam na uwagi i ew. testy innych użytkowników tejże całkiem zacnej gitary. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
ioper11 ~user
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 8:58 Temat wpisu: |
|
|
| kurde...nastepne wiosło nie dla mnie |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:13 Temat wpisu: |
|
|
No niezle, skoro tobie sie gitarka spisuje to nie bede tego negował. Ja osobiscie nie jestem przekonany do epiphone'ów, w tym rejonie cenowym polecam ibanezy z serii GSA. Testowałem sobie jednego w sklepie i musze powiedziec ze naprawde rokendrolowa gitrarka.
| ioper11 napisało: | | kurde...nastepne wiosło nie dla mnie |
bardzo bym cie prosil: jesli nie masz nic sensownego do napisania to zamknij morde i nie smiec na tym forum, zwlaszcza, ze to samo napisales w temacie o innej gitarze. |
|
|
|
|
|
|
Inferno ~user
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 3:07 Temat wpisu: |
|
|
| Kolejna wspaniała recenzja. Gitarka faktycznie jest dobra. Ponarzekać można na cenę ale się opłaca. Polecam. |
|
|
|
|
|
|
Saddam89 ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 6:23 Temat wpisu: |
|
|
Fajne wiosło lecz ja za 700zl pokusił bym się o używanego G-400. Na pierwszy rzut oka wygląda identycznie z wyżej opisana lecz przystawki jakie są w niej zamontowane robią naprawdę nieźle zamieszanie, o niebo lepsze niż w G-310. Zrozumie ten kto miał obydwie gitary w ręce. Ja miałem taką możliwość i naprawdę słyszałem dużą różnice. Aczkolwiek to już jest inny przedział cenowy bo nowy G-400 kosztuje ok 500zl więcej. Pozdrawiam;) _________________ "... przepłynąć poprzez tęczę na jej nieznany drugi brzeg" |
|
|
|
|
|
|
Filip xD ~user
Dołączył: 19 Paź 2008 Wpisów: 1 Miasto: Nowy Staw Solówki: 2 |
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 8:43 Temat wpisu: |
|
|
Mnie zastanawia różnica pomiędzy Epiphone Special Model (tą którą aktualnie mam) a opisaną wyżej G-310. Wizualnie Poza Pickiem i Pokrętłami brak różnic ale czy dźwiękowo są różne? Różnica cen pomiędzy Tymi gitarkami to ok 200 zł więc czymś muszą zaskoczyć... _________________ "muzyka nie jest ważna w życiu, muzyka jest całym życiem" |
|
|
|
|
|
|
Angus ~user
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:29 Temat wpisu: |
|
|
Witam!
Jeśli chodzi o grę na gitarze, jestem w toku nauczania... Narazie mam zwykłego akustyka, ale rozglądam się za gitarą elektryczną.
Tematem tego forum jest gitara Epiphone no i właśnie chciałem dowiedzieć się coś więcej na jej temat. Jestem fanem zespołu AC/DC dlatego i rozglądam się za podobnym sprzętem na jakim gra Angus, czyli Gibson SG. Wiem natomiast, że firma Epiphone jest częścią firmy Gibson i produkuje właśnie takie modele, lecz pod inną nazwą i nico tańsze.
Który model według was jest dobry na początek, tzn. dobry a w okolicach 1000zł. Czy firma Epiphone produkuje takie modele SG gitary na której jest na końcu gitary taka blaszka... Wiecie coś na ten temat?
Dzięki z góry![img][/img][img][/img][img][/img][img] |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|