Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Test dwóch kolumn.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
micik
~user

Wpisów: 13
WpisWysłany: Wto Gru 29, 2009 6:12    Temat wpisu: Test dwóch kolumn.  Zacytuj zaznaczone      

Witam! Posiadam dwie kolumny, jedną większą z głośnikami 10 cali
http://www.gitaraibas.pl/hartke-gh-410-gitarowa-kolumna-glosnikowa-p-1292.html
i drugą mniejszą z głośnikami 8 cali.
http://www.gitaraibas.pl/hartke-piggyback-zestaw-wzmacniacz-z-kolumna-do-gitary-elektrycznej-p-641.html
Z punktu widzenia teoretycznego, kolumna większa z większymi garami, powinna brzmieć głębszym basem, natomiast jest odwrotnie, ta mniejsza z mniejszymi głośnikami, ma o wiele głębszy, przyjemniejszy bas, jak i zarówno przyjemniejsze soprany. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć dla czego tak a nie odwrotnie? Wzmacniacz, gitara, jak i ustawienia, są te same, dla obydwu kolumn.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez micik dnia Wto Gru 29, 2009 4:20, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Wto Gru 29, 2009 11:03    Temat wpisu: Re: Test dwóch kolumn.  Zacytuj zaznaczone      

Postaraj się trochę to rozbudować i koniecznie usuñ liczne błędy ortograficzne, to dam to jako artykuł.
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Wto Gru 29, 2009 7:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Konkretny model głośników, rodzaj materiału, z jakiego wykonana jest kolumna? I pewnie jeszcze z milion innych powodów. Poza tym głupotą jest stosować te same ustawienia dla różnego sprzętu, każdy sprzęt ustawia się tak, żeby nam odpowiednio brzmiał. Może bas w obu przypadkach ustawiasz np. na 4 i wtedy "ósemka" ma go więcej, ale jak rozkręcisz go bardziej, to okaże się, że "dziesiątka" jest bardziej podatna na zmiany w ustawieniach equalizera i to ona zabrzmi pełniejszym basem. Często różnicę powoduje nawet głośność, widzę to po moim Peaveyu Bandicie, że te same ustawienia na różnych głośnościach brzmią inaczej.
micik
~user

WpisWysłany: Czw Gru 31, 2009 7:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Winterstorm napisało:
Konkretny model głośników, rodzaj materiału, z jakiego wykonana jest kolumna? I pewnie jeszcze z milion innych powodów.

Z obydwu kolumn wykręciłem po głośniku, obydwie membrany papierowe, obydwa resory na trzech harmonijkach, na generatorze obydwa głośniki słychać do 11kHz, jak dla mnie, ale słuch mam już skopany, pewnie idą jeszcze wyżej, co już świadczy że głośniki muszą być bardzo dobrej jakości, bowiem żaden głośnik z jakom kol wiek minimalną wadą nie pójdzie tak wysoko.
Test przeprowadziłem na zamkniętych, jak i na całkiem otwartych kolumnach i w obydwu przypadkach mniejsza dawała znacznie głębszy bas.
Winterstorm napisało:
Poza tym głupotą jest stosować te same ustawienia dla różnego sprzętu, każdy sprzęt ustawia się tak, żeby nam odpowiednio brzmiał.

Sprzęt był ten sam, ta sama gitara, ten sam kabel, ten sam wzmacniacz, to samo zagranie, ta sama głośność, nawet te same piórko. Ale ja chcesz to zamiast gitary, mogę podać sygnał z generatora, będzie na bak to samo, dla obydwu kolumn.
Winterstorm napisało:
Może bas w obu przypadkach ustawiasz np. na 4 i wtedy "ósemka" ma go więcej, ale jak rozkręcisz go bardziej, to okaże się, że "dziesiątka"

W obydwu przypadkach soprany, jak i basy na maxsa.
Winterstorm napisało:
Często różnicę powoduje nawet głośność, widzę to po moim Peaveyu Bandicie, że te same ustawienia na różnych głośnościach brzmią inaczej.

Gdyby to wrzucić na oscyloskop, to by się okazało, że dla minimum i maxsa, charakterystyka częstotliwościowa była by ta sama. Może po prostu nasze ucho odbiera inaczej hałas, a inaczej cichą muzykę, jak myślisz ma to sens?
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Czw Gru 31, 2009 12:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To ja już nie mam pojęcia dlaczego Very Happy Może po prostu taka charakterystyka tych kolumn i tyle.
micik
~user

WpisWysłany: Czw Gru 31, 2009 1:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Winterstorm napisało:
To ja już nie mam pojęcia dlaczego Very Happy Może po prostu taka charakterystyka tych kolumn i tyle.

Może dla muzyka taka odpowied¼ jest wystarczająca, ale dla mnie nie. Jakaś przyczyna przecież musi być, może by się wyjaśniło jak by te głośniki były opisane, wtedy można by zajrzeć do katalogowych parametrów jego, ale problem w tym że są gołe, bez żadnego opisu. Swoją drogą, to się tak zastanawiam, te opisane Celestiony, jako sama firma, cieszą się dość dobrą opinią, ale nagle trafia się głośnik bez opisu, który zdecydowanie jest lepszy i to czeski film. Może ktoś znajdzie się kto wie co to za głośniki montują w tych kolumnach, przecież ktoś to robi?
http://www.gitaraibas.pl/hartke-piggyback-zestaw-wzmacniacz-z-kolumna-do-gitary-elektrycznej-p-641.html
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Czw Gru 31, 2009 7:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zastanawiam się nad tym "High Output", może w tym tkwi jakiś kruczek, nie orientujesz się, na czym to polega?
micik
~user

WpisWysłany: Czw Lut 11, 2010 6:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam! Już to wyczaiłem, wyjąłem te dwa głośniki naraz i porównałem. Ósemki mają miększe zawieszenie i cieñszą membranę, a dziesiątki są sztywniejsze i ciut gruszy papier, proste, ale na ciekawość nie ma bata. Ale kolejne testy przyniosły nowe bardzo cenne doświadczenia.
Pozdrawiam
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: