| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 1:11 Temat wpisu: Tekst-piszemy razem..? |
|
|
Gdzieś w tych forumowych tematach był swego czasu poruszony wątek edycji tekstów,pomysłów na piosenki itd.
Chcę wskrzesić temat i zapoczątkować przedsięwzięcie,nazywając się śmiało jego głównym motorem czy,jak kto woli,inicjatorką (ale mi się żart udał to hoho)
Motyw postrzegam jako "List do Niczego" i idzie mniej więcej tak:
Smutno mi,Boże,którego nie ma..
nikt juz nie koi mojego cierpienia
już nie obchodzę ludzi.¯adnych istot,
ważne,żebym nie była zbyt blisko.
Moją słabością jest pisanie bardziej niemelodyjnie,pod wiersz..Dlatego dopisujcie swoje wersje tego czegoś,edytujcie moją..Twórzmy coś razem  _________________ ¯yjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:01 Temat wpisu: |
|
|
Hell-O!!
widze ze mamy nowy motor napedowy na forum, quba juz nie wyrabia silowo, coz starosc, to trzeba nowych mocy hahaha
brzmi tak jak "hymn" Słowackiego ale nvm. Widze ze chcesz napisac cos raczej smutnego. Hmmm jesli chcesz aby 3 wiersz sie rymowal, co sprawi ze bedzie ladniej, to powinno byc tak:
"juz nie obchodze ludzi, wszelkiego stworzenia"
tworzac takie cos nie rymuje nam sie teraz 4 wiersz wiec mozesz go np zamienic na:
"wazne, by juz nie bylo, bolu istnienia"
nic lepszego do glowy mi nie przyhodzi. Pamietaj aby pisac teksty mieszczace sie w takty. Tzn w sposob taki aby dalo sie je zaspiewac a nie np najpierw spiewac powoli a pozniej znowu rapowac hahaha  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 2:07 Temat wpisu: |
|
|
I dlatego pisanie na forum jest fajne.Tu doradzą,tu nauczą i się człowiek rozwija a nie
[ Dodano: Minutę temu ]
kurde nie wiedziałam,że Słowacki tak zaczął..  _________________ ¯yjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 7:22 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | kurde nie wiedziałam,że Słowacki tak zaczął..  |
Nie chodziło się do szkoły, co?
A co do tekstu... No wersja Sadama jest dużo lepsza
Anyway, jeśli chodzi o tekst piosenki, to nie trzeba go pisać zgodnie z taktami. Czasem jak jest czegoś za dużo można ładnie rozłożyć na 2 takty np. poprzez chwilową zmianę linii melodycznej, czy też jakieś inne zabiegi. To może stworzyć bardzo fajny efekt i bardzo "uładnić" cały utwór.
Chociaż w tekście Sadama też są rzeczy, których nie powinno się używać, bo bardzo upłyca(mówię od strony poetyckiej, bo wiadomo tekst piosenki to nie wiersz, ale też się powinno zwracać na niego dużą uwagę). I taka rzecz to np: "ból istnienia". To powinno wynikać z tekstu, a nie może być powiedziane dosłownie.
I jeszcze jedno. Jak to powiedziała kiedyś zdaje się Kasia Nosowska: "O złych chwilach należy pisać piosenki, bo dobre należy celebrować", czy jakoś tak.
A co do samego tematu utworu, to takie pisanie właściwie na gorąco:
Podpowiedz mi panie
jak mam ominąć
Ciernie i góry
Aby nie zginąć
W gąszczu wszechrzeczy,
we mgle złowrogiej
Pomóż odnale¼ć dziś nową drogę
Chociaż to też jest chujowe, ale można coś z tego jeszcze wykrzesać  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła?
Ostatnio zmieniony przez Juhas dnia Pon Maj 26, 2008 7:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 7:27 Temat wpisu: |
|
|
moze uladnic jesli umiejetnie umie sie dzialac orzedluzeniami, krzykiem, naglym przyspieszeniem itd. To w sumie nie takie proste dla ludzi poczatkujacych. Malo tego , jesli nie ebdziemy pisac wmiare do taktow to wyjdzie na to ze tekst bedziemy musieli przerwac w najwazniejszej kwesti bo nie wyrobimy sie przed refrenem np itd... To wszystko jest do ustalenia, tekst jak by na to nie patrzec to nie taka prosta sprawa  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pon Maj 26, 2008 7:33 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | moze uladnic jesli umiejetnie umie sie dzialac orzedluzeniami, krzykiem, naglym przyspieszeniem itd. To w sumie nie takie proste dla ludzi poczatkujacych. Malo tego , jesli nie ebdziemy pisac wmiare do taktow to wyjdzie na to ze tekst bedziemy musieli przerwac w najwazniejszej kwesti bo nie wyrobimy sie przed refrenem np itd... To wszystko jest do ustalenia, tekst jak by na to nie patrzec to nie taka prosta sprawa  |
Ja taką sytuację miałem w "Lamencie", który być może miałeś pecha słyszeć
Anyway druga zwrotka tekstowo jest dłuższa niż pierwsza i tam na koniec zmieniam lekko linię melodyczną i moim zdaniem wyszedł ten zabieg całkiem ok
(pomijam fakt, że i tak do poprawy nagranie) _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Pon Maj 26, 2008 7:39 Temat wpisu: |
|
|
no calkiem fajnie CI to wyszlo, takie nagle przyspieszenia tez fajnie brzmia, hehe chyba musisz duzo palic albo niezle sobie wycwiczyles gardlo bo masz fajna chrype hehe  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Heretyk ~user
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 8:31 Temat wpisu: |
|
|
ja nie chce nic mówić, ale to mi jakiś happyshitem czy czymś w tym stylu zalatuje - przynajmniej te 2 pierwsze wersje
Jak już piszecie coś w tym stylu to zacznijcie
"I wiem, że jestem epigonem
I wiem, że śpiewali o tym wszyscy"
albo coś w tym stylu
Ave _________________ Brak bo był za duży i się systemowi nie podobało  |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:04 Temat wpisu: |
|
|
| Heretyk napisało: | ja nie chce nic mówić, ale to mi jakiś happyshitem czy czymś w tym stylu zalatuje - przynajmniej te 2 pierwsze wersje  |
Nie potrafię nawet krzty konstruktywnej krytyki zauważyć w Twojej wypowiedzi,ale cóż..Zainteresowanie wzbudziło,jak mniemam,bo postanowiłeś napisać. _________________ ¯yjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 3:36 Temat wpisu: |
|
|
Mam pytanie Heretyk, czy jak napisze tutaj jakis satanistyczny tekst o wpierdalaniu koz, urywaniu glow czarnym kotom, gwalceniu dziewic i beszczeszczeniu zwlok w sposob nekrofilny to tez powiesz ze zalatuje behemoczem albo innym jak to okresliles shitem??? Temat powstal po to, by pomoc sobie na wzajem w pisaniu swoich tekstow, czyli takich ktore my chcemy napisac. Ktos prosi o pomoc bo nie wie co napisac i bezmyslna krytyka jaka napisales jest naprawde niezbyt warta uwagi. Jesli masz jakis pomysl do jej piosenki albo tekstu, napisz go, jesli nie masz, to na forum znajdziesz wiele innych tematow na ktore bedziesz mogl sie wypowiedziec. Enjoy ...
\,,/ _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Heretyk ~user
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:51 Temat wpisu: |
|
|
happyshit - to od nazwy jednej kapeli - to po pierwsze
Można pisać nostalgicznie, tudzież o tym, że świat jest okrutny, ale te pierwsze 2 wersje mi się nie podobają. Forum podobno służy do tego, aby każdy w imię wolności słowa mógł się wypowiedzieć na dany temat.
Nie widzę tu nigdzie, żadnej obrazy, czy czegoś w tym stylu, ale porównanie, które w pewnych kręgach może (ale nie musi) być obrazą.
teraz konkretnie
@SadaM: nie napiszę nic konkretnego, bo ten temat na który chce pisać cała w trawie był wałkowany miliardy razy, jak widać bez skutku.
@cała w trawie: nie chcesz wiedzieć co robię z fanami "muzyki rocka regresywnego"
A teraz tak wyrwane z kontekstu: "¦winia w gównie tapla się całe życie - najwyra¼niej jej z tym dobrze"
Ave _________________ Brak bo był za duży i się systemowi nie podobało  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 9:59 Temat wpisu: |
|
|
| Heretyk napisało: | | te pierwsze 2 wersje mi się nie podobają. |
HA! Czyli moja mu się podoba!  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 5:33 Temat wpisu: |
|
|
 _________________ ¯yjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
ioper11 ~user
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 6:40 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | Podpowiedz mi panie
jak mam ominąć
Ciernie i góry
Aby nie zginąć
W gąszczu wszechrzeczy,
we mgle złowrogiej
Pomóż odnale¼ć dziś nową drogę |
Postanowiłem "upiekszyć" wersję Juhasa i przedstawia się ona tak:
Podpowiedz mi Panie
jak mam ominąć
pieprzone góry
aby nie zdechnąć
w gąszczu kurewskim
we mgle jebanej
Pomóż odnale¼ć chujową drogę
I co o tym myślicie? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 8:54 Temat wpisu: |
|
|
| ioper11 napisało: |
Postanowiłem "upiekszyć" wersję Juhasa i przedstawia się ona tak:
Podpowiedz mi Panie
jak mam ominąć
pieprzone góry
aby nie zdechnąć
w gąszczu kurewskim
we mgle jebanej
Pomóż odnale¼ć chujową drogę
I co o tym myślicie? |
Ty, no w ogóle masakra jakaś  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|