| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
;..;Lunatyk;..; ~user

Dołączył: 11 Maj 2007 Wpisów: 34 Miasto: Łódź Kapela: Northern Lights
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 3:46 Temat wpisu: Technika gry na basie prawą ręka. |
|
|
| Ucze sie grać na basie (sam) i mam problem z grą prawa ręka. Troche cwicze ale i tak lepiej mi idzie kostką. Zna ktoś jakąś technike gry prawa reka?? Bo granie kostką, gdy wokoło wszyscy grają palcami jest troche eee dziwne... Z góry dziekuje. |
|
|
|
|
|
|
8ystry ~user

Dołączył: 14 Cze 2006 Wpisów: 94 Miasto: £ód¼ Kapela: The Cada
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 5:01 Temat wpisu: |
|
|
no wydaje mi się że powinieneś najpierw rozkminić sobie grę klasycznie na jakimś pudle. Najlepiej kawałki z muzyki poważnej, tyle że bez użycia kostki. Reszta sama przyjdzie - uwierz mi (tyż samoók) _________________
 |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 12:57 Temat wpisu: |
|
|
stary to proste poprostu musisz cwiczyc reke. nie wiem dokladnie na czym polega twoj problem ale jesli chodzi o to ze po krotkim czasie pada Ci reka to musisz pprostu pocwiczyc sobie miesnie przedramienia. Do tego ja np uzywalem tzw ( wedlog rutka) gniotka hahahaa wiesz o co chodzi lapiesz w lape cos i cwiczysz. Inny problem hmm co nie wyrabiasz z palcami?? no jesli tak jest to poprostu musisz cwiczyc gre i w koncu bedzie coraz lepiej. zrozum ze nic samo od razu nie przyjdzie. powodzenia w treningu  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
duder ~user
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 9:20 Temat wpisu: |
|
|
tak jak wyżej, ja długo męczyłem pudło, jakimiś prostymi ćwiczeniami, pó¼niej udało mi się znienawidzić kostke, dużo lepsze jest wyczucie palcem d¼więku, więcej możliwości artykulacji... oczywiście nic od razu, najpierw szarpałem kciukiem, teraz zaprzęgam już dwa palce, w ogóle to chciałbym się przywitać na forum tym pierwszym moim postem - jestem początkującym, nie mam za bardzo gdzie grać, ćwiczyć, wiadomo w kapeli ra¼niej i owoce lepsze... mieszkam na wsi w północnej małopolsce, lubię ćwiczyć z tabulatur, ze słuchu, to na stronie (nie wiem czy widoczne www) to całkiem moje "brzdękolenie"
cześć |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 9:57 Temat wpisu: |
|
|
eeeee witaj . To co napisales o wyczuciu palcami to prawda. Fakt jest tez taki ze dzwieki grane palcami a kostka sa zupelnie inne. Ja polecam przede wszystkim granie palcami. Niektorzy powiedza ze kostka mozna grac ,, ciezej" niz palcami i szybciej ale to nie prawda. Widzialem kolesi ktorzy uzywali 3 palcow do udezania w struny. Wszystko jest do wycwiczenia  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
8ystry ~user

Dołączył: 14 Cze 2006 Wpisów: 94 Miasto: £ód¼ Kapela: The Cada
|
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 9:08 Temat wpisu: |
|
|
dokladnie tak jak SadaM
proponuje się niczym nie sugerować
i tak każdy sobie "po swojemu" wyczucie wypracuje _________________
 |
|
|
|
|
|
|
;..;Lunatyk;..; ~user

|
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 2:56 Temat wpisu: |
|
|
Dziękówa za rady. Pozostaje mi tylko..... ćwiczyc no Idzie coraz lepiej. A SadaM co do kolesi którzy graja 3 palcami to widziałem to. Niezła jazda. Może kiedys CO¦ tak zagram. I własnie jeszcze dżwięk mnie troche dziwił jak grałem palcami (gram) no ale skoro tak ma byc to ok. _________________
Sezonowy Troll Leśny |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sro Maj 16, 2007 3:07 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | I własnie jeszcze dżwięk mnie troche dziwił jak grałem palcami (gram) no ale skoro tak ma byc to ok. |
Stary Co do dzwieku no to musisz sobie poustawiac piec tak jak chcesz. Ja np jak gralem palcami to mialem na maxa podkrecony bass, druga galka na polowe ( sorry nie pamietam co jest tam na tym piecu) a dwie ostatnie wogole byly sciszone na maxa. Wtedy bas ma najfajniejszy wedlog mnie dzwiek jest poprostu miazdzacy gdy grasz palcami.
| Cytat: | | A SadaM co do kolesi którzy graja 3 palcami to widziałem to. Niezła jazda. Może kiedys CO¦ tak zagram. |
wprowadze drobna poprawke
| Cytat: | | Może kiedys CO¦ tak zagra |
!!MY!!
ziom cwicz bo zespol potrzebuje dobrego bassmana
\,/AvE\,,/ _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
;..;Lunatyk;..; ~user

|
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 8:53 Temat wpisu: |
|
|
Tak jest Sir!!! Heil!!! _________________
Sezonowy Troll Leśny |
|
|
|
|
|
|
rider ~user

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 9:37 Temat wpisu: |
|
|
we¼cie przestañcie z tymi gitarami klasycznymi... to tak jak by kupił sobie skrzypce aby dobrze grać na kontrabasie.... bzdura!!! Bass a git. klasyczna to co innego!!! _________________ Fiñski metal rządzi!!
http://www.lastfm.pl/user/rider_bass/ |
|
|
|
|
|
|
zupa ~user

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 324 Miasto: £ód¼ Kapela: Testowy
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 10:13 Temat wpisu: |
|
|
Bez nauczyciela się dobrze nie nauczysz grać  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Pią Cze 01, 2007 9:54 Temat wpisu: |
|
|
moze i masz racje ale bas nie jest az taki ciezki jesli chodzi o technike wiec nauczyciel nie jest konieczny, wiem po wlasnym przykladzie
PS:niedlugo napisze arta o najwazniejszych sprawach dotyczacych gry na basie, glownie na temat najczestrzych bledow jakie robia niedoswiadczeni bassmani.  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
rider ~user

|
|
|
|
|
;..;Lunatyk;..; ~user

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 3:21 Temat wpisu: |
|
|
I tak sie ucze sam. Nie mam czasu na nauczyciela (szkoła). _________________
Sezonowy Troll Leśny |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Pią Cze 01, 2007 4:14 Temat wpisu: |
|
|
| Nauczyciel zawsze skoryguje bledy, samemu sie tego nie zrobi bo sie nie wie co jest bledem a co nie. |
|
|
|
|
|
|
|