Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Struny do gitary
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juhas
*Moderator

Wpisów: 800
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -3
WpisWysłany: Sro Sie 06, 2008 8:38    Temat wpisu: Struny do gitary  Zacytuj zaznaczone      

OK, jest temat o pałkach....sorry, o paUkach , więc niech będzie o strunach.

Jakich strun używacie do:
- elektryków
- akustyków
(klasyki mnie nie interesują, ale jak ktoś chce coś mądrego powiedzieć...)

i dlaczego tych, a nie innych.

+Redaktor

Wpisów: 241
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sro Sie 06, 2008 10:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Podejrzewam, że każdy używa takich strun, jakie lubi i to dlatego, że mu odpowiadają.

No i nadal nie rozumiem sensu istnienia tego działu. Bezsens, po stokroć bezsens.

WpisWysłany: Sro Sie 06, 2008 11:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:
Podejrzewam, że każdy używa takich strun, jakie lubi i to dlatego, że mu odpowiadają.

No i nadal nie rozumiem sensu istnienia tego działu. Bezsens, po stokroć bezsens.

Chodzi o to, że jeśli ktoś np. używa strun Presto, to mu powiedzieć, że "ale jakto"? Używaj tych, bo to i to. Bo się np. nie rozstrajają tak często po założeniu, bo dobrze brzmią, bo coś jeszcze.

Osobiście używałem Dean Markley, ale miały jedną wadę. Kilka dni po założeniu dość często pękała mi struna. Przeważnie było to D lub G. Teraz używam d'Addario, ale komplet, który teraz kupiłem bardzo szybko się rozstrajał po założeniu(wcześniej nie zwracałem uwagi). Więc chciałbym spróbować może czegoś innego, ale nie chcę kupować w ciemno.

A i jeszcze jedno. Twój post wnosi tyle do tematu, co mój w pałkach

@Naczelny

Wpisów: 468
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 1:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

struny to struny, tycza sie gitary, wiec tez w tym dziale laduja.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 5:14    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No widzisz, przyjacielu, nie wszystkie waćpanny i nie wszyscy waćpanowie są na tyle rozumni co nasza dwójka, więc po przeczytaniu tego tematu większość napisze jakich strun używa i tyle, najwyżej opisze brzmienie. A z dupy to wzięte jest!

OK jak to opisałeś z Dean Markleyami. Swoją drogą to topowa półka, nie wiem jak długo na nich grałeś - może trafiłeś na felerny, stary komplet (D'addario też, choć to dosyć przeciętnie brzmiące struny - taki standard). Ja ze swojej strony polecam Elixiry - jedne z najdroższych strun na rynku, brzmieniem nie powalają - nie mają takiej dźwięczącej górki jako nówki, ale świeżość utrzymują przez długie, długie tygodnie (a nawet miesiące). Długo na nich grałem, nadszedł czas na zmienienie grubości strun (z 105-45 na 125-60) i zakupiłem D'addario - jak już wspomniałem bez rewelacji brzmieniowych, całkiem przyjemne pod palcami (tak, pod palcami).

Nie wiem czy gitarzyści słyszeli o różnych sposobach reanimacji zdechłych sznurków? Basiści, którym szkoda kasy na nowy komplet co miesiąc, często to praktykują z powodzeniem. Jak będzie zainteresowanie to mogę sypnąć garścią informacji.

WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 7:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bardzo lubię Deany i grałem na nich bardzo długo, jednak może to mój wrodzony pech, a może coś innego spowodowały, że dość często przy nowym komplecie zrywała mi się struna.

Aha, przypomnę, że Dean Markley można kupić w granicach 20, 30 zł. Są chyba troszkę tańsze od d'addario.

A co do regeneracji, zrób z tego artykuł.

~user

Wpisów: 239
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 8:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja używam D'Addario od 2 lat, probowalem roznych kompletow i jakos nie mialem takich problemow jak Ty Juhas, wiec nadal moge stwierdzic że to dobry wybór
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 9:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Widzisz, 20-30 zł to żadna kasa. Przeciętny basista wydaje na komplet sznurków ponad stówę. Ale nie wiem na jak długo wam wystarcza paczka strun.

Ja po zakupie nowego wiosła niegdyś miałem problem, że drogie struny (właśnie Elixiry) zerwały mi się dwukrotnie na mostku - kowadełko (miejsce, w którym struna opiera się na mostku) było jakieś zadziorne i drażniło strunę, przez co się zrywała. Wystarczyło wyrównać papierem ściernym i struny hulały i hulały (z resztą to gejoza zerwać strunę w basie ). Polecam sprawdzić, chyba że struna pęka np. w środku gryfu, to wtedy możesz szukać winy tylko w sobie, jeśli zrywasz notorycznie dużą ilość strun (jasne, struna ma prawo pęknąć ale nie po dwóch dniach i to któryś komplet z rzędu).

WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 10:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:
(jasne, struna ma prawo pęknąć ale nie po dwóch dniach i to któryś komplet z rzędu).

Chyba, że nazywa się Presto

+Redaktor

WpisWysłany: Czw Sie 07, 2008 10:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oczywiście. Chociaż do basu to Presto podobno znośne są. Sam nie próbowałem.

Wpisów: 267
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Gru 06, 2008 9:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja od jakiegoś czasu z powodzeniem stosuję struny Dean Markley Blue Steel 10-52. Wcześniej miałem okazję też pograć sobie na d'Addario i Ernie Ballach oraz na Dean Markley Nickel Steel. No, ale gdy założyłem DN BS to już nic mi nie trzeba było mówić, struny zdecydowanie bardzo dobre, pięknie grają zarówno na cleanie jak i na przesterze, nie rozstrajają się zbyt szybko, dość długo utrzymują świeżość, a cena jest dość przystępna - 35 zeta przynajmniej "u mnie" w sklepie.
rOck
~user

Wpisów: 59
WpisWysłany: Sro Gru 24, 2008 8:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

dobra,a jakie struny polecacie komuś kto gra na akustyku i wogóle nie wie co kupić a mu się struna zarwała?
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sro Gru 24, 2008 1:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

rOck napisało:
dobra,a jakie struny polecacie komuś kto gra na akustyku i wogóle nie wie co kupić a mu się struna zarwała?

Polecam to: http://www.dolphinmusic.co.uk/shop/flypage/product_id/13324
Framus Phosphor Bronze.
Niech Cię nie zwiedzie adres strony, struny normalnie są dostępne w Polsce, tylko trza się po sklepach czasami przejść

W każdym razie warto. Kupiłem komplet kiedyś przypadkiem i od kilku lat nie zmieniam na inny. Struny są bardzo wytrzymałe i mają naprawdę długi okres użytkowania. Dodatkowo brzmią elegancko. Naprawdę polecam. Koszt ok 30 - 35 zł.

~user

Wpisów: 25
WpisWysłany: Sob Lis 21, 2009 8:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A ja naprawde polecam DR, bo jak tak patrze to nikt na nich nie gra. Ja osobiście mam je na basie i w akustyku i fajnie brzmią, są wprawdzie dość twarde ale długo się skubane trzymają. Zawsze ich używam, bo u mnie muzyczna rodzina i zawsze z ojcem gram który innych strun nie używa od kilku ładnych lat a zmienia regularnie.
Winterstorm
~user

Wpisów: 267
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Lis 21, 2009 8:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kupiłem ostatnio DR, faktycznie bardzo fajne. Aczkolwiek z tą twardością bym nie przesadzał. Wszystko zależy od strojenia, grubości strun, menzury. Ja mam 9-46 w standard E i są średnie z tendencją na miękkie, czyli tak, jak lubię.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: