|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ccn1 ~user
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 2:27 Temat wpisu: Sprzęt - Pytania |
|
|
Witam,
A więc przejdźmy do konkretów. Chciałbym skompletować sobie parę wynalazków do nagrywania wokalu, interesuje mnie zadowalająca, konkretna jakość. Trochę o tym myślałem i czytałem w necie o różnych rzeczach i mam parę pytań. Mianowicie chciałbym kupić dobry pojemnościowy mikrofon (do 1000 zł) + karta dźwiękowa (narazie najbardziej zainteresowałem się E-mu 0404 USB) + ekran akustyczny (z tego co wstępnie patrzyłem to za ok.500 zł można kupić coś takiego). A teraz pytania:
1. Co do mikrofonu to nie mam nic na oku więc co polecacie?
2. Karta E-mu, czy oprócz nagrywania sprawdza się we wszystkich pozostałych rzeczach czyli muzyka, gry, filmy itp.?
3. Posiadam zestaw głośników creative inspire 6.1 6700 czy nie było by problemów z podłączeniem i współpracą tych urządzeń(mam na mysli glosniki + ta karta e-emu)?
4. Przeczytałem gdzieś w necie że występują problemy przy współpracy e-mu z windowsem, mianowicie i tutaj przytoczę wypowiedź użytkownika innego forum:
"Inna rzecz, ktora zauwazylem dotyczy tylko dzialania karty pod windowsem. Raz, ze pod windowsem podczas uzywania karty obciazenie CPU jest calkiem spore a dwa ze kiedy zastopuje sie utwor obciazenie procesora skacze do 100%, wtedy nawet myszka skacze. Dzieje sie tak przez chwile, potem wszystko wraca do normy. Testowalem to na foobarze/ASIO. Czytalem, ze albo w sterowniku ASIO od emu albo we wtyczce ASIO do foobara jets jakis blad, i stad 100% obciazenie."
Nie znam się zbytnio na tym więc pytam czy ktoś miał styczność, bądź ogarnia temat?
5. Ekran akustyczny, jak to wygląda? Chodzi mi konkretnie o to czy do takiego ekranu muszę dorzucać jakieś inne rzeczy? W sensie wieszać coś na ścianach, wyciszać pomieszczenia, ustawiać to w jakimś konkretnym miejscu itp. itd.?
6. Czy taki ekran zdaje egzamin(chodzi mi głównie o to czy warto w coś takiego inwestować, bo nie widzi mi się budować kabin, a chciałbym uzyskać w miarę jak najlepszy efekt jak na domowe warunki)?
7. Czy w ogóle opłacalne jest "łączenie" tego sprzętu (emu+pojemnościówka+ekran akustyczny) pod względem uzyskanego efektu a ceny?
To chyba wszystko jak coś to będę pisał i z góry przepraszam za pytania ( gdyż niektóre mogą się wydać totalnie amatorskie ;d) ale cóż nie mam styczności z takim sprzętem a jak to mówią kto pyta nie błądzi
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdro. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 10:53 Temat wpisu: Re: Sprzęt - Pytania |
|
|
To wszystko zależy w jaką jakość celujesz. Z doświadczenia wiem, że wystarczy zwykły mikrofon komputerowy(to jest pojemnościówka) podłączony pod standardowy kontroler AC'97 i całkiem nieźle nagrywa. Najpierw może przetestuj tą konfigurację Oczywiście polecam kupić sobie do tego rajstopkę, chociaż pierwsze moje nagrania odbywały się przez kawałek kartki, a i tak było dobrze.
Możesz też kupić sobie zwykły mikrofon dynamiczny do 200, 250 zł. Np. Sennheiser albo Shure. Tylko wtedy wokalista musi zadbać o odpowiednią odległość od mikrofonu sam. Do tego karta, ja poleciłbym E-MU Tracker Pre. Dostajesz do niej sporo oprogramowania, m.in. niesamowicie przydatne Melodyne
Sam ją posiadam i jestem zadowolony. Nie używałem jej nigdy do gier, ani Winampa, tylko do nagrywania, bo sumie to chyba raczej do tego jest stworzona. Anyway nie zauważyłem rzeczy, o których piszesz na Windowsie XP.
Konfiguracja, jaką sobie wymyśliłeś nadaje się do średniej jakości studia. Tak więc jeśli nie będziesz nagrywał ludzi/kapel, to moim zdaniem trochę przepłacisz. A jeśli byś chciał nagrywać kapele, to musisz zainwestować nieco więcej. W sumie ciężko nagrywać w tym samym pomieszczeniu, co reżyserka Owszem, da się, bo sam nieraz tak robię
Oczywiście, czego byś nie wybrał, kup sobie rajstopkę przed mikrofon. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
ccn1 ~user
|
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 4:56 Temat wpisu: |
|
|
Ogólnie to nagrywam już sporo czasu na zwykłym shurku c606 i nie bardzo zadowala mnie jakość. Co prawda nie mam kozackiej karty muzycznej ale to i tak nie to. Pewnie długo jeszcze będzie mi dane nagrywać na nim ale myślę już na przyszłość by odkładać już na coś grubszego żeby to miało ręce i nogi... Celuje już w miarę kozacką jakość i właśnie ciekawi mnie co z takiego sprzętu jak wypisałem wycisne. Nie mam zamiaru na tym robić płyty i ją wydawać a jak już to dla niewielkiego grona przyjaciół. A z kapelami to może być różnie bo mam kumpli którzy grają więc kto wie. Narazie nie ma takich planów i głownie chodzi mi o wokal. Ma to być muzyka udostepniana w internecie na YT, myspace itp. Ale zarazem chce by to już brzmiało wmiare profesjonalnie (;d).
PS. Dzięki za długa odpowiedz, poczekam jeszcze na innych co o tym sprzęcie wiedza i sądzą ;p |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 10:06 Temat wpisu: |
|
|
To w takim razie brałbym to E-MU Tracker Pre.
Dorzucę jeszcze, żebyś pamiętał, że mikrofon pojemnościowy potrzebuje dodatkowego zasilania. Tzw. zasilanie fantomowe(zdaje się 48V).
Ta karta ma taki pstryczek elektryczek, który to włącza. Szczerze powiem nie wiem, jak to działa, bo zasilana jest 5V  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|