Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Slap

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adachi
~user

Wpisów: 9
Miasto: Karpacz
WpisWysłany: Czw Paź 09, 2008 10:26    Temat wpisu: Slap  Zacytuj zaznaczone      

Cześć.
Ciągle mam jakieś prośby.. Ale jak zapewne wiecie jestem nowym graczem.
Chciałbym zacząć slapować lecz nie wiem od czego zacząć. Szukałem na google i na innych stronach lecz nie mogę znaleść nic.
Mógłby ktoś powiedzieć jak zacząć?
Z góry thx... Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 241
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Czw Paź 09, 2008 2:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja nie jestem za nauką klangu przez początkujących i nie chce mi się specjalnie wywodzić dlaczego, bo nie o tym temat.

Najlepiej to obczaić jak najwięcej szkółek na youtube znanych basistów (slap lessons, bass lessons itd.) i wyciągnąć wnioski. Z tego, czego się nie da zobaczyć to podpowiem: Po uderzeniu struny kciuk musi od niej odskoczyć lub oprzeć się na strunie niższej - inaczej nici ze "slapu". Przy podciąganiu strun nie chodzi o jak najmocniejsze szarpanie ich, lecz o brzdęknięcie nimi, przynajmniej wśród tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na cotygodniową zmianę strun Klangiem gramy nie z łokcia, jeno z nadgarstka. Ręka musi być luźna, ale gra powinna być zdecydowana. Akcja strun generalnie jak najniższa (ze 2 mm już będą ok). Obiad ma być smaczny. Poza tym to trzeba ćwiczyć* wolno, precyzyjnie, nie zniechęcać się.

* (najlepiej naprzemiennie: kciuk, szarpnięcie, kciuk kciuk, szarpnięcie i tak dalej w coraz to innych kombinacjach)

Wpisów: 1
WpisWysłany: Sro Mar 18, 2009 8:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

z samego początku możesz odczuwać specyficzny ból kciuka i palca wskazującego (lub środkowego jeśli nim będziesz grać). Lecz jak pisał poprzednik trzeba ćwiczyć

powodzenia Smile

~user

Wpisów: 20
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Sob Gru 26, 2009 2:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ta racja musisz kcuk przyzwyczić.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: