| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Adachi ~user
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 10:26 Temat wpisu: Slap |
|
|
Cześć.
Ciągle mam jakieś prośby.. Ale jak zapewne wiecie jestem nowym graczem.
Chciałbym zacząć slapować lecz nie wiem od czego zacząć. Szukałem na google i na innych stronach lecz nie mogę znaleść nic.
Mógłby ktoś powiedzieć jak zacząć?
Z góry thx... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 2:49 Temat wpisu: |
|
|
Ja nie jestem za nauką klangu przez początkujących i nie chce mi się specjalnie wywodzić dlaczego, bo nie o tym temat.
Najlepiej to obczaić jak najwięcej szkółek na youtube znanych basistów (slap lessons, bass lessons itd.) i wyciągnąć wnioski. Z tego, czego się nie da zobaczyć to podpowiem: Po uderzeniu struny kciuk musi od niej odskoczyć lub oprzeć się na strunie niższej - inaczej nici ze "slapu". Przy podciąganiu strun nie chodzi o jak najmocniejsze szarpanie ich, lecz o brzdęknięcie nimi, przynajmniej wśród tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na cotygodniową zmianę strun Klangiem gramy nie z łokcia, jeno z nadgarstka. Ręka musi być luźna, ale gra powinna być zdecydowana. Akcja strun generalnie jak najniższa (ze 2 mm już będą ok). Obiad ma być smaczny. Poza tym to trzeba ćwiczyć* wolno, precyzyjnie, nie zniechęcać się.
* (najlepiej naprzemiennie: kciuk, szarpnięcie, kciuk kciuk, szarpnięcie i tak dalej w coraz to innych kombinacjach) _________________
 |
|
|
|
|
|
|
weras ~user
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 8:11 Temat wpisu: |
|
|
z samego początku możesz odczuwać specyficzny ból kciuka i palca wskazującego (lub środkowego jeśli nim będziesz grać). Lecz jak pisał poprzednik trzeba ćwiczyć
powodzenia  _________________ "szyjmy na basie gdy tylko da sie" |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 2:59 Temat wpisu: |
|
|
ta racja musisz kcuk przyzwyczić. _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
|