Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
sklep PLEJADALIGHT.PL - proszę o radę...

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sawanta
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:46    Temat wpisu: sklep PLEJADALIGHT.PL - proszę o radę...  Zacytuj zaznaczone      

Siema!!
Mam pytanie/prośbę...
... no więc - chciałbym kupić jakąś tanią gitarkę elektryczną (solówkę) o rozsądnych parametrach, w miarę dobrym brzmieniu, wykonaniu, etc.
Szperając w necie znalazłem sklep PLEJDALIGHT.PL, a w nim zainteresowały mnie 3 gitarki:

Dimavery FR-321 Black
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,1830,dimavery-fr-321-black.asp

Dimavery FR-400 Marble Blue
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,1831,dimavery-fr-400-marble-blue.asp

Dimavery FR-530 Black
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,1837,dimavery-fr-530-black.asp

I teraz mam pytanie - ceny tych gitarek wynoszą ok. 700 zeta z groszami, robiąc rozpoznanie we Wrocku we wszytkich "tradycyjnych" sklepach gitarki o bardzo zbliżonych, a czasem identycznych parametrach kosztowaly średnio o jakieś 200 - 250 zetów drożej niż w PLEJADALIGHT.PL - JAK TO MO¯LIWE???
Czy warto kupować na PLEJADALIGHT.PL.????
Proszę o Wasze opinie/porady/sugestie.
P.S.
Co możecie powiedzieć o gitarkach, które wybrałem - czy jest to dobry wybór, mam na myśli stosunek ceny do jakości/wykonania/elektroniki.
Dzięki.
NARA [/b]

*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Kwi 24, 2009 10:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

osobiscie to za tak mala ilosc kasy to raczej kupowalbym na allegro jakas uzywke. To ze wioslo bedzie mialo kilka rys i jakies male slady uzywania, nie zmieni jej brzmienia a bedziesz mial sprzet chociaz sredniej klasy a nie jakis tepy, powyginany i twardy gryf z przystawkami ktore brzecza i graja tragicznie. Tutaj masz kilka, wedlog mnie, naprawde niezlych opcji:

1) http://allegro.pl/item617366451_mayones_zak_pro_line_professional.html

2) http://allegro.pl/item617537771_gitara_elektryczna_niepowtarzalne_brzmienie_krak.html

3) http://allegro.p/item617536351_najtaniej_dean_vendetta_1_0_black.html

4) http://allegro.pl/item618721042_ibanez_grg_270b_idealny_stan.html

5) http://allegro.pl/item618826092_gitara_jackson_js30_dinky_super_okazja.html

Mysle ze to najlepsze co na ta chwile oferuje allegro za kase ktora posiadasz. Jak sie na cos zdecydujesz to pisz, pomyslimy co dalej

~user

WpisWysłany: Pią Kwi 24, 2009 10:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

DZIÊKI
Aha, jeśli chodzi o ALLEGRO co bys osobiście polecił w temacie szybkiego i mocnego grania??

*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pią Kwi 24, 2009 11:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:
osobiscie to za tak mala ilosc kasy to raczej kupowalbym na allegro jakas uzywke. To ze wioslo bedzie mialo kilka rys i jakies male slady uzywania, nie zmieni jej brzmienia a bedziesz mial sprzet chociaz sredniej klasy

Tu się nie zgodzę. Owszem rysy są naturalne tak jak i odpryski.
Ale z używkami jest tak, że może być po prostu odprysk, ale może też być krzywy gryf, uszkodzona menzura, rozwalona elektryka, może nie stroić na progach, itd, itp...

Tak więc przed kupnem gitary używanej(jakiegokolwiek używanego sprzętu) należy go OSOBI¦CIE sprawdzić. W sklepie masz raczej pewność, że nie jest walnięta, a jakby co to masz gwarancję.

Poza tym, ja Ci polecę:
- Squier przynajmniej Affinity(z humbackerem)
- Cort no z tych do 1000 zł
- Epiphone Junior - ta jest baaaardzo tania jak na swoje możliwości, pomimo, że ma chyba tylko jedną przystawkę - humbackera.

PS. Nazywaj normalnie tematy
PS2. Tematów "Jaką gitarę mam kupić" było już trochę i wystarczy poszperać na forum.

*Moderator

WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 9:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Natomiast jesli za ta kase ktora masz kupisz uzywana gitare na allegro, np jedne z tych ktore podalem post wczesniej, to bedzie na o klase wyzsza jak nie o dwie od tych ktore w sklepie za to kupisz. Jesli ktos wie jak grac to nie rozjebal gitary, a wyprostowanie gryfu czy nawet wymiana kluczy nie jest znowu takim wielkim wydatkiem. Oczywiscie jesli dowiesz sie od sprzedajacego allegrowicza wiecej o wiosle tym lepiej dla Ciebie. Jesli mieszkasz blisko mozesz sam po nia podjechac. Co do cortow, squaierow i epiphonow to mam o nich bardzo kiepskie mniemanie. To sa raczej wiosla do grania punku albo jakis emo gowien, ewentualnie jakiegos rocka. Sawanta napisal ze chce wioslo do ciezkich brzmien wiec twoje propozycje odpadaja. Ja na allegro kupilem za smieszne pieniadze zrobionego jeszcze w koreii nie w chinach ibaneza RG7321 i nie wymienie tej gitary na zadna inna. Wiec mysle ze allegro w tym przypadku jest najlepsza opcja. O nowym sprzecie mozesz myslec jak masz jakies 1500 zlych. To jest cena za ktora juz kupisz cos nowego na czym da sie grac. Co do linkow ktore dalem to osobiscie polecam albo ibaneza albo jacksona z tym ze w nim sa 22 progi ale ponoc wedlog tego co gosciu pisze wioslo jest po poprawkach. Sam zdecyduj, mysle ze zadnym z nich sie nie zawiedziesz a oba sie nadaja do zapierdalania metalowych kosmosow
*Moderator

WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 10:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:
Natomiast jesli za ta kase ktora masz kupisz uzywana gitare na allegro, np jedne z tych ktore podalem post wczesniej, to bedzie na o klase wyzsza jak nie o dwie od tych ktore w sklepie za to kupisz.

Z tym się zgodzę, zakładając, że wszystko jest z nią w porządku Smile

Cytat:

Co do cortow, squaierow i epiphonow to mam o nich bardzo kiepskie mniemanie. To sa raczej wiosla do grania punku albo jakis emo gowien, ewentualnie jakiegos rocka.

A z tym już się nie zgodzę. Kumpel na Corcie(H-H albo H-S) gra cięższe i szybsze rzeczy i całkiem nie¼le to brzmi.
Słyszałem też w akcji Epiphone'a Juniora(zdaje się za 300, czy 400 zł!!), tak gitara wymiata w swoim przedziale cenowym.
Oczywiście, my tylko podajemy propozycje, pytacz sam se musi wybrać ostatecznie Smile

I to polega na wzięciu do ręki instrumentu i zagraniu czegoś na nim.

*Moderator

WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 3:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sprawa tylko taka czy gosc co kowiek na tym wiosle umie czy jest poczatkujacy. Jesli to drugie, to jednak niech polega na naszych propozycjach
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 6:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jakiś czas temu byłem w sklepie muzycznym, pogadałem trochę ze sprzedawcą (no, prawie godzinę...). Twierdzi on jakoby teraz nowy sprzęt za taka cenę to straszny chłam, firmy strasznie zaniżają poziom produkcji. Dlatego szedłbym w używki. A tak na dobrą sprawę jeśli chcesz grać ciężką muzykę, to chyba jednak nie obejdzie się bez wymiany pickupów (należy też przypomnieć, że bardzo ważny jest wzmacniacz, bo na pierdziawce 10 wat z 6,5' głośnikiem niewiele podziałasz). Tak jak koledzy już pisali i podawali linki - jakieś używane maonezy, ibanezy czy jacksony to będzie dobra opcja. Chociaż wystrzegałbym sie gitar z floydami, bo różnie z tym bywa, zwłaszcza za tą cenę A najlepiej to jakbyś podał kwotę jaką dysponujesz.
Ogląda profil użytkownika   
sawanta
~user

WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 9:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SPOX Panowie - dzięki.
Powiedzmy, że na nówke mogę wydać siakieś 1200 - 1300 max, na coś wyru**nego ale w dobrym stanie max 1000 zyla.
Faktycznie, zgodzę się z Winterstormem, sprzedawcy jednogłośnie twierdzą, ze dzisiejsze wiosełka to kicha - producenci idą na ilość a nie na jakość (masówka), takie sobie zaczynają się od ok. 1200, poniżej 1000 - 800 zł to tylko do pieca na rozpałke dobre.
OKs Panowie, za te pieniążki co ostatecznie proponujecie w temacie ciężkie i szybkie granie - gitarki nówki i używki ale wolę nówkę, sami wiecie jak można się nadziać Mad
dzięki za info.
nara

*Moderator

WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 9:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Możesz też się zainteresować wyrobami jakiegoś lutnika. Takie powinny być dobre. Ale nie wiem, jak z ceną.
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Kwi 25, 2009 10:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tylko że lutnika potem ciężko sprzedać w razie czego.

Na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś Jacksona z najniższej serii na ten przykład, potem dozbierał na jakiś fajny pickup pod most (za trochę ponad 200 można już dostać przyzwoite używane Seymoury, a z polskich wyrobów to coś z oferty firmy Merlin Pickups). I będziesz miał sprzęcik który Ci trochę posłuży.
Ogląda profil użytkownika   
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: