| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
MadMed ~user
Dołączył: 06 Cze 2009 Wpisów: 17 Miasto: £ód¼ Kapela: Raven Wings
|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 10:13 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | beauty is in the eye/ear of the beholder/listener.
A w tym przypadku i player |
Tylko, żeby to się na grającym nie skoñczyło
Aczkolwiek szczypta muzycznej arogancji, przekonania i pokazywania, że to co gram urywa moszne - jak najbardziej się przydaje
A z tym "dają radę" chodziło mi o cały zespół bardziej, choć i solówki Kinga same w sobie. W koñcu to jest thrash, tu się liczy energia, kop, pierdolnięcie, nie trzeba finezji i pięknych środków - to ma kopać dupę.
Z drugiej strony Jeff pokazuje, że można do tego dołożyć jakąkolwiek melodyjność i też działa...
Można sobie narzekać, ale koncert Slayera w Katowicach zmiażdżył  _________________ play guitar or die ! |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 6:10 Temat wpisu: |
|
|
Ja generalnie za Slayerem nie przepadam i nie rozumiem czym się ludzie podniecają, ale rozumiem, że są gusta i guściki Jeśli idzie o thrash to zdecydowanie bardziej wolę taki np. Destruction. A w ogóle to chyba czas najwyższy zacząć opanowywać te cholerne skale. Jakieś porady na początek?  |
|
|
|
|
|
|
MadMed ~user
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 6:49 Temat wpisu: |
|
|
1) upewnij się, że znasz podstawy, kolejność d¼więków, interwały, "muzyczne przedszkole" - bez tego nie ruszysz, albo ruszysz ale będziesz jak ślepy we mgle
2) znajd¼ sobie w necie czy gdziekolwiek indziej opis podstawowych skal i ogrywaj je (na początku przydatne są diagramy, ale nie daj się im upośledzić ), na początek rozkmiñ pentatoniki durową i molową + skalę bluesową, a potem przejd¼ do modalnych.
3) słuchaj tego co grasz, wychwytuj różnice, mysl jaki d¼więk wydobywasz z instrumentu, a nie ślepo klep po gryfie
4) ćwicz, ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz
Prędzej czy pó¼niej przyjdzie efekt i gwarantuję, że wysiłek się opłaci  _________________ play guitar or die ! |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 7:27 Temat wpisu: |
|
|
O Boże... <chowa się pod biurko>. To ja jednak zostanę przy bieganiu  |
|
|
|
|
|
|
MadMed ~user
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 8:58 Temat wpisu: |
|
|
Wiesz, ja nie piszę tego z pozycji człowieka, który ma to w małym palcu i śmiga aż gryf płonie...
Zacząłem się w to zagłębiać jakiś czas temu i nie żałuję - wręcz przeciwnie i zachęcam innych żeby spróbowali
Naprawdę warto, bo zyskujemy świadomość gry, a to chyba najważniejsze, chyba że komuś wystarczy uczenie się pojedynczych kawałków z taba... _________________ play guitar or die ! |
|
|
|
|
|
|
deic ~user

Dołączył: 16 Gru 2008 Wpisów: 22 Miasto: Suwałki Kapela: Arbitrium Solówki: 1 |
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:50 Temat wpisu: |
|
|
No cóż, Kerry'emu właśnie wajcha pomaga
Co nie znaczy, że nie uważam Slayera, bo to kawał świetnej thrashowej muzy.
Razem z solówkami , które wpisują się w założenia kapeli. Bo to chyba oni (jeśli się nie mylę) twierdzili, że najważniejsze to równo zacząć i skoñczyć, a co w środku to już inna sprawa, hehe |
|
|
|
|
|
|
Attiny2313 ~user
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 12:30 Temat wpisu: |
|
|
Dobrze jest też ogrywać skale tercjowo
A jeśli chodzi o zastosowanie to najważniejsze są interwały. Na przykład jeśli mamy kwintę i tercję małą to mamy skale molową i możemy ją grać pod danym akordem aby zachowała swój charakter. Nie ma czegoś takiego jak tonacja skali  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 3:23 Temat wpisu: |
|
|
A ja wzialem jakis czas temu, ze 2 miechy jakos, wioslo do reki i zaczalem sprawdzac dokladnie jakie dzwieki dajmy na to po 3 na strunie pasuja do siebie idac od NAjgrubszych do najciezszych strun tzn od E do E a u mnie od D do D Wykminilem kilka kombinacji ktore zawsze sie sprawdzaja nie wazne jak je zagram. Nie wiem jaka to skala ale jak znajde dzwiek pasujacy dajmy na to do podkladu to wiem mniej wiecej ze sluchu i tych moich "odkryc" jak grac dalej aby sie trzymalo wszystko kupy. Problem mam tylko jak probuje cos sweepingiem machnac bo wtedy juz ciezko z wyczuciem ale coz. Dziwieki znam, skale tez, ale nie znam rozmieszczenia dzwiekow po gryfie dokladnie. Znam podstgawowe zasady grania np na jednej strunie tak aby sie zgadzalo, wedlog mnie, zawsze, czyli magiczne 124-246-467 itd od jakiegokolwiek miejsca zaczniecie na jedenj strunie takim schematem to bedzie zawsze dobrze. Sprawdza sie to bardzo przy tapingu polecam  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Siersciuch ~user
Dołączył: 05 Sty 2012 Wpisów: 7 Miasto: Warszawa Kapela: Tactical Error
|
Wysłany: Nie Sty 08, 2012 3:12 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | To czy solówka będzie miała sens to już zależy od poczucia smaku grającego i jego wyobra¼ni muzycznej - to chyba najciężej wyćwiczyć |
No właśnie, jak wyćwiczyć wyobraźnię muzyczną? Nie wiem co na to wpłynęło ale mam fajną wyobraźnię wizualną i często się nią bawię. Wspaniale by było tak mieć z muzyką  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Nie Sty 08, 2012 4:02 Temat wpisu: |
|
|
| Siersciuch napisało: | | Cytat: | | To czy solówka będzie miała sens to już zależy od poczucia smaku grającego i jego wyobra¼ni muzycznej - to chyba najciężej wyćwiczyć |
No właśnie, jak wyćwiczyć wyobraźnię muzyczną? Nie wiem co na to wpłynęło ale mam fajną wyobraźnię wizualną i często się nią bawię. Wspaniale by było tak mieć z muzyką  |
Wyobraźnia to wyobraźnia. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|