Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Samick CR1 Corsair czy...

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sialalala
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sro Wrz 09, 2009 11:09    Temat wpisu: Samick CR1 Corsair czy...  Zacytuj zaznaczone      

witam i prosze o pomoc. przegladajac rozne fora mozna dojsc do wniosku ze nizej wymienione gitary (z nowych w tym przedziale cenowym) sa w miare do zaakceptowania. moj pierwszy bas. pytanie ktory.
Ibanez GSR 180
Samick CR1 Corsair
Samick FN1 Fairlane
Stagg BC 300
Encore E4
Cort PJ Bass

[ Dodano: Minutę temu ]
pomylka: zamiast Encore E4 mial byc T.Burton Rough Smile
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Czw Wrz 10, 2009 9:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pozwolę sobie nazwać powyższe modele tandetą. Na Samicku ani Encore nie grałem, ale na "różnych" forach znalazłem o nich informacje niezbyt zachęcające do kupna (szczególnie tego drugiego). Cóż... jaka alternatywa? Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że już o tym tutaj pisałem. Forum nie jest aż tak obszerne, żebyś miał(a) odmówić sobie przyjemności znalezienia informacji, a mnie nakłonić do bezsensownego produkowania się.

WpisWysłany: Czw Wrz 10, 2009 9:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sam siebie naklaniasz. opinie o tym sprzecie rzeczywiscie sa kiepskie lecz okreslany jest on jako wystarczajacy do nauki. nigdzie porownania tych gitar nie ma czy konkretnych odpowiedzi. wiekszosc forumowiczow twierdzi ze lepiej inwestowac w sprzet uzywany np washburn co odpowiedzia na pytanie o sprzed nowy nie jest. same kiepskie ogolniki.coz...widze ze atmosfera forumowa nie sprzyja zadawaniu pytan. w takim razie po co forum??
sledz
+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Pią Wrz 11, 2009 7:57    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pozwolisz, że zacznę od koñca. Po co forum? Po to, żeby można na nim było zadać pytanie i żeby ktoś mógł na nie odpowiedzieć. Każdy poleci coś innego, co ostatecznie doprowadzi pytającego do ogólnego zwątpienia, a może nawet zrezygnowania. Dlatego wychodzę z założenia, że zamiast "poleceñ", należy oczekiwać "rad". Ja nie dałem Ci odpowiedzi, jakiej oczekiwałeś w pierwszym poście, za to poprosiłem Cię o uszanowanie osób (a przynajmniej mnie), które jej udzieliły już wcześniej. Sam już trochę napisałem na tym forum odnośnie kupowania pierwszego, budżetowego instrumentu, i doprawdy nie mam ochoty się powtarzać - co nie oznacza, że nie mam ochoty na rzeczową dyskusję. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz. Postaram się Ci co nieco podpowiedzieć.

Co do sprzętu. Co to znaczy "wystarczający do nauki"? Kto i w jakim momencie jest w stanie to stwierdzić na konkretnym przykładzie? Czy równie wystarczające do nauki będzie wiosło, które poleci adept po roku grania na dokładnie tym samym modelu, jak to, które poleci stary wyjadacz, który nie pamięta swoich początków, za to ma szerokie pojęcie o instrumencie? Oczywiście łatwiej mi jest powiedzieć, co jest "złe", niż co jest "dobre" - jednak jest to dosyć praktyczne.

Co do sprzętu konkretnie i bez powtarzania tego, że sprzęt używany szczególnie w tej cenie jest niezwykle atrakcyjny.
- Corta odrzucam dlatego, że osobiście widziałem odpadające mostki i krzywe gryfy w produktach tej firmy. Ewentualnie nada się Cort Action.
- Skoro Ibanez GSR brzmi gorzej od Mensfelda ze sklejki za 300 zł, ma wystające progi i jest gorzej wykonany od wyżej wymienionego, to naturalne jest, że muszę ten sprzęt nazwać tandetą.
- O Encore się nasłuchałem i naoglądałem tyle, żeby móc odmówić mu "wystarczalności", mimo, że na nim nigdy nie grałem.
- Stagg i Samick wydają się być najsensowniejsze z tego zestawu, choć również z nimi nie miałem osobistego kontaktu.
- T. Burton Rough, co to jest?
- Od siebie polecę właśnie Washburny, T14, ew T12, XB120 (XB100 raczej odstaje) - te wiosła jeszcze nigdy mi nie podpadły, są dosyć przyzwoite jak na nówki w tej cenie... I cóż, nic więcej poza nimi nie przykuwa mojej uwagi (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).

WpisWysłany: Pon Wrz 14, 2009 10:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

okay, dziekuje za podpowiedzi. przydadza sie z pewnoscia
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: