Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
różne wokale

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maku
~user

Wpisów: 10
WpisWysłany: Czw Paź 28, 2010 8:57    Temat wpisu: różne wokale  Zacytuj zaznaczone      

Wybaczcie ale mam pytanie... inspiruje mnie wokal jak w ensiferum lub jak w eluveite w piosence Inis mona. NIe jest to typowy growl ani scream, a zajebi*cie mi się podoba. W jaki sposób to się robi?
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Czw Paź 28, 2010 9:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To w sumie typowy scream skandynawski a przede wszystkim mówie tu o Finlandii. Cóż, głupio jest pytać się jak to zrobić itd. myśle, że powinieneś skierować pytanie do samego Petriego czy Alexsiego juz nie mówiąc o unnych zajebistych śmiewakach i grajkach tamtych klimatów. Jak dla mnie w Finlandii robia najlepszy metal! Co do wokalu, to typowy scream tylko mniej typowo amerykański czyli wszystkei te beznadziejne grindcory itd, tylko cos pomiędzy wrzaskiem wikingowym krzykiem a właśnie typowym screamem. Stary poprostu próbuj. Nie jeden temat był juz tu o spiewaniu. Najpier naucz się pracować przeponą i wszelakimi innymi mechanizmami potrzebnymi do śpiewania a później na bazie tego staraj sie screamować jak rasowy wiking hehe
To zupełnie inny technika niz typowy growl, w którym mógłbym dać Ci rady lecz jeśli chodzi o typowo skandynawski scream to sam oddałbym wiele, aby dowiedziec się jak to zrobić. Pozdrawiam! SKOL!

~user

WpisWysłany: Pią Paź 29, 2010 5:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W takim razie spróbuję... w sumie growl mi już jako tako wychodzi, śpiewać przeponą umiem, śpiewać normalnie też a tego za cholere;D Apel: JEŻELI KOMUS SIĘ TO UDA NIECHAJ NAPISZE!
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Pią Paź 29, 2010 10:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wydaje mi się że to nie jest naturalny wokal. Wg mnie to jakaś kombinacja growlu i screamu połączona sprytnie w studio. Podobny wokal można też usłyszeć w utworach The Sins of Thy Beloved

[ Dodano: Minutę temu ]
http://www.youtube.com/watch?v=oUM4QiKgukw

*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Paź 29, 2010 4:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie stary, tu nie ma żadnego kombinowania. To poprostu "pierwotny krzyk"
~user

WpisWysłany: Sob Paź 30, 2010 2:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no to w takim razie jak go zrobić? Próbowałem i nic:D albo wychodzi growl, albo coś czego nawet nie umiem nazwać lecz bynajmniej nie "pierwotny krzyk" na prawde nikt nie umie tego zrobić tutaj?
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Paź 30, 2010 4:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pewnie nawet gdyby ktoś potrafił to nie wiem jak miałby Ci to wytłumaczyć. To tak jak byś zapytał jak grać na gitarze jak Satriani niech mi to ktoś wytłumaczy bo ja też tak chce a nie umiem? Ja też na początku nie umiałem się drzeć bo po chwili dostawałem ataku kaszlu. Długo ćwiczyłem i poszukiwałem własnego brzmienia zanim doszedłem do wprawy. Cwicz dużo i nie oczekuj że ktoś da Ci gotową receptę na zajebisty wokal. Niektórych rzeczy nie da się wytłumaczyć trzeba to po prostu poczuć.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: