Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Randall Cube x30

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maku
~user

Wpisów: 10
WpisWysłany: Czw Paź 14, 2010 12:33    Temat wpisu: Randall Cube x30  Zacytuj zaznaczone      

Witajcie;D Mam taki pewien problem. |Chce sobie zakupić nowy piec o mocy 30W i wypatrzyłęm Randalla za mniej wiecej 850. I teraz pytanie. Czy to dobry piec i warto go kupić. A jak nie to jaki polecacie;d wiecie to troche duza kasa jak dla mnie i musze miec pewność Very Happy z góry dzięki
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Czw Paź 14, 2010 4:14    Temat wpisu: Re: Randall Cube x30  Zacytuj zaznaczone      

Gościu, o takich rzeczach to się w necie czyta. Niekoniecznie tu się muszą znaleźć ludzie, którzy na tym grali. Potem się idzie do sklepu i sprawdza, jak to gra z Twoją gitarą. Potem się kupuje, lub nie.

Chociaż na Twoim miejscu to zainwestowałbym w jakiś inny, lepszy, używany piec. Ostatnio sprzedałem 100W Attaxa Hugh&Kettner za 600 zł. Za 800 pewnie też by poszedł. Anyway piec jeszcze ze starej, zajebistej serii. Nowe Attaxy w porównaniu do tego, to gówinko do pierdzenia.

A co do starych rzeczy... Kiedyś produkowano na jakość, a nie na ilość. No i nie w Chinach Więc jeśli głośnik nie będzie sterany, to piec powinien być dobry. Tzn. jeśli są lampy, to prawdopodobnie trza będzie wymienić. Jeśli są tranzystory mogły zostać kiedyś przegrzane, więc dlatego też lepiej najpierw piec ograć.

Moim zdaniem kupno nowej 30stki za 850 zł jest bez sensu, chociaż kiedyś też byłem tak napalony jak Ty

~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Czw Paź 14, 2010 8:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zapoluj na używanego Marshalla Valvestate.
Maku
~user

WpisWysłany: Pią Paź 15, 2010 12:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

http://allegro.pl/marshall-valvestate-8040-super-moc-i-jakosc-i1259973200.html hmm.. znalazłem coś takiego.. czy warto??
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Pią Paź 15, 2010 5:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Niby mógłby być, ale lepiej wyczaić wersję 8080, a widziałem parę razy na allegro za poniżej 1000. Oczywiście nikt Ci nie powie, czy ten model który pokazałaś, jest fajny, bo może być po prostu zjebany, to już byś musiał sprawdzić na miejscu. Generalnie jednak modele Valvestate 8080 są bardzo polecane. Możesz też na jakiegoś Peaveya Bandita polować. Ten przedział cenowy, który masz na wzmak jest trochę do dupy, bo już stać Cię na coś lepszego, niż zwykłą pierdziawkę, a jeszcze nie bardzo na sprzęt z 12 calowym głośnikiem o porządnej mocy (np. 80 watt).
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Pią Paź 15, 2010 5:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To, co podałeś linka moim zdaniem warto kupić chociaż dla samego głośnika Very Happy Ale może ja po prostu zakochałem się w Celestionie G12
~user

WpisWysłany: Pią Paź 15, 2010 8:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie no oczywiście to pewnie będzie dobry wzmak, ale wersja 8080 będzie lepsza
Maku
~user

WpisWysłany: Pon Paź 18, 2010 1:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

kurdE:d ZGUBIŁEM SIĘ"d to zdecydować się czy polować dalej?Very Happy (wybaczcie za upierdliwość ale na wzmakach sie nie znam)
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Pon Paź 18, 2010 4:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zrób tak.
Ograj to, co wysłałeś, ograj to, co Ci zaproponował Winter i wybierz sam Smile

Z doświadczenia wiem, że jeśli kupujesz nowe piece w takim przedziale cenowym, są one brzmieniowo dużo gorsze niż stare używki.
Oczywiście w używkach też może być coś rozwalone(nie mówię o kwestiach wizualnych, bo to jasne). Głośnik sterany, czy coś. Trzeba osobiście zobaczyć i posłuchać.

~user

WpisWysłany: Czw Lis 11, 2010 4:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

http://allegro.pl/marshall-valvestate-80v-model-8080-i1314831044.html znalazłem owego marshalla i bardzo jestem zadowolony gdyby nie to że ma pewne braki. Powiedzcie czy mimo to mógłbym kupic, i czy naprawa tego będzie kosztowała dużo i w ogóle co to jest ten reverb Very Happy
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Czw Lis 11, 2010 7:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Gościu, nie zadawaj takich pytań("Co to reverb") na forach publicznych, bo któregoś dnia ktoś Cię zmiesza z błotem
Reverb to pogłos. Szukaj takich podstawowych informacji w necie.

Nakładki na potencjometry to są groszowe sprawy. Natomiast jeśli chodzi o naprawę reverbu, to trzeba piec odnieść do lutnika elektryka. Oczywiście wraz ze schematem, chyba, że gościu sam znajdzie schemat. Naprawa tego nie powinna być droga w zalezności, co poszło, ale obstawiam 50 - 100 zł. To jest bardziej strzał, najlepiej by było, jakbyś sam się zapytał jakiegoś elektryka lutnika.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: