|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 6:41 Temat wpisu: Pytanie o metrum |
|
|
| Mam mega noobowskie pytanie i proszę się nie śmiać. Jak wywnioskować jakie metrum zostało użyte w danym kawałku? Skąd mam wiedzieć, że to jest np. 4/4 a nie 2/4? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 6:57 Temat wpisu: |
|
|
No, he he. Widzisz, w 2/4 zwykle akcent przypada na 2, w 4/4 akcent zwykle przypada na 2 i 4, he he. A szczerze mówiąc nie wiem czy jest jakikolwiek sens stosowania metrum 2/4... ani nawet co to oznacza i jakie niesie korzyści, chyba nigdy takiego nawet nie spotkałem. Lepiej brać pod uwagę tempo: Może się wydawać, że w utworze jest akcent na 3, a w rzeczywistości to po prostu wolne tempo i "standardowo" rozłożone akcenty  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 7:27 Temat wpisu: |
|
|
Generalnie różnica polega na tym, że w metrum 2/4 masz krótsze takty
Czyli powiedzmy, możesz mieć piosenę w 6/4, ale możesz mieć też na przemian 4/4 i 2/4, czyli przedłużyć takt o połowę.
Generalnie innego zastosowania raczej nie widzę, ale nigdy nie byłem w szkole muzycznej(chyba, że przejazdem z raz, czy dwa ) _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:21 Temat wpisu: |
|
|
Nie do koñca chodzi mi o sam sens stosowania, bardziej o to jak do tego dojść, że jest takie a nie inne. Bo czasem obczajam jakieś tabulatury i widzę tam różne cuda w stylu 6/8, 12/8, 3/4 i zastanawiam się, skąd autor taba wiedział, że to akurat takie. I mam świadomość, że większość kawałków i tak jest standardowo w 4/4  |
|
|
|
|
|
|
deic ~user

Dołączył: 16 Gru 2008 Wpisów: 22 Miasto: Suwałki Kapela: Arbitrium Solówki: 1 |
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:52 Temat wpisu: |
|
|
"Zlicza" się nuty. Pierwsza liczba oznacza ich ilość, kolejna typ. np. 11/8 oznaczać będzie 11 ósemek, 3/4 z kolei 3 ćwierćnuty - standardowy walczyk - itd.
Ostatnio zmieniony przez deic dnia Pon Cze 15, 2009 12:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 9:24 Temat wpisu: |
|
|
Cóż, to słychać  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 8:26 Temat wpisu: |
|
|
| sledz napisało: | Cóż, to słychać  |
Nie zawsze. Kilka razy tak miałem, że siedzę sobie z gitarą, coś robię i zaczyna mi się podobać, więc wklepuję do GP, będąc pewnym, że to na 4/4.
A tam się okazuje, że jednak nie
Mam jeszcze kilka takich rzeczy, co je gram bez problemu z metronomem(na 4/4), a do GP na 4/4 ni chuja nie chcą wejść. I jak to działa? _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 10:19 Temat wpisu: |
|
|
Na przykład Nothing else matters?
Te zagadnienia nie są moją mocną stroną, ale myślę, że w grze "na żywo", szczególnie tej opartej głównie na rytmie, panują nieco odmienne zasady, niż w zapisie nutowym. I rytmy triolowe, staccato, łączone nuty i cała reszta nie mają tu nic do rzeczy. A buja, buja!
http://www.youtube.com/watch?v=afWzC39kglc tu na przykład spotkałem się z cudami na kiju w zapisie i wcale nie brzmiało to jak w rzeczywistości. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|