|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dimol ~user
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 1:49 Temat wpisu: Przestrajanie wiosła - co warto pamiętać i stosować!!! |
|
|
A więc tak:
Jakie polecacie strojenie do death metalu?
I jeśli już jakieś polecice - jak tego dokonać? Przyznam szczerze, że jestem w sprawie strojenia inaczej niż mam zielony . |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 5:05 Temat wpisu: |
|
|
Przede wszystkim to witamy na NewBandz
Widzisz sprawa przestrojen gitar na konkretny gatunek muzyczny zupelnie nie oznacza tego ze musisz ja przestrajac. Znam wiele kapel, ktore graja np ciezkie scierwa a maja na swoich wioslach standard tzn EADGBE. Jesli chodzi o przestrojenia to polega to najczesciej na tym aby kazda strune przestroic (napiac badz rozluznic) o tyle samo abys mogl grac na niej standartowo tak jak zawsze grales na obenycm stroju. Plusy sa takie ze przybywa Ci troche nowych brzmien ale ubywa tez i starych. To logiczne ze jesli mamy strune E gdzie na 0 jest wlasnie ten dzwiek to tak samo na 12 jak i 24 progu mamy tez dzwiek E. Jesli przestroimy struny o ton do dolu czyli z E na 0 zrobi nam sie D, to tak jaj poprzednio bedziesz mial D na 0, 12 i 24 ale wysokie E ktore miales przed przestrojeniem na 24 teraz niestety zniknelo, no chyba ze na strunach cienszych w zaleznosci czy mowimy o strunie Grubej E czy najcienszej E. Dobra troche to zawile sie zrobilo ale powinienes skuamc co i jak w koncu chcesz na wiosle grac ciezkie i mesiste dzwieki wiec nic nie moze Cie powstrzymac
Teraz sprawa innego rodzaju. Pytanie po co chcesz to przestroic?? Czy chcesz pograc sobie covery jakis kapel czy masz swoj band i chcecie troche wiecej nizszych dzwiekow?? Jesli to 1 to powiem Ci ze mozesz sie zasmucic bo fakt np po przestrojeniu wiosla o pol tonu czyli na Dis, pograc szobie Cannibala czy Slayera ale np o behemocie zapomnij czy jakims innym CoB czy Gorgorot. Problem w tym ze obnizajac struj na ciezszy, tak to nazwijmy, pozbawiasz sie i jednoczesnie umozliwiasz granie niektorych rzeczy. Stad bardzo madrzy ludzie wymyslili gitary 7 za co im bardzo dziekuje bo wlasnie mam taka i moge grac w zasadzie co chce a sam mam u siebie o jeden ton w dol od standardu. JAk kumacie sie z kapelka ze chcecie wiecej ciezkich brzmien to jasne ze sie nada ale fajnie gdyby inni tez przestroili swoje wiosla. W innym razie licz sie z tym ze Ty bedziesz gral jakies w chust ciezkie C0 a on na standardzie bedzie musial to grac na dosc wysokich dzwiekach co moze popsuc twoje zamiary.
Sam sposob strojenia... Ja polecam kupic tuner badz jeszcze prosciej, sciagnac z neta cos w stylu APguitar tuner czy inny podobny program, podlaczyc wioslo pod kompa i stroic. Pamietaj tylko ze sasada jest ze kazda strune przekrecasz o tyle samo. Ludzie teraz pewnie powiedza ze nie koneicznie bo mozna jedna strune o pol a inna o wiecej itd. Fakt, jesli jestes profesjonalista to mozesz tak nastroic wioslo aby gralo Ci sie na nim najwygodniej, bez rozpitalania palcow w kosmos bo np masz wszystko w jednej lini. Takim czesto spotykanym przykladem jest obnizenie tylko najgrubszej struny o caly ton aby chwyt barowy lapac w jednej lini. Itd itd narazie nie zawracaj sobie tym glowy. Odpowiedz sobei na pytanie po co chcesz pszestroic wioslo a o reszcie juz Ci napisalem. Powodzenia, jak masz jeszcze jakies watpliwosci to pisz.\,,/AvE\,,/
PS: sorry za literowki ale jestem zajebiscie zmeczony... _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Dimol ~user
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 7:45 Temat wpisu: |
|
|
Dziękuje za odpowied¼ : p .
A więc: z tymi tonami, 12, 24 nie zroumiałem, wybacz .
A co do grania - próbuje coś sam sknocić, nie mam kapeli.
Chcę, żeby d¼więk był cięższy, niż stanardowy. Na razie skumałem 'Drop D'.
Najbardziej interesuje mnie death i brutal death - do technicala nawet sie nie przymierzam .
A nawet jeśli chciał bym covery - Cannibale grają w cholerke technicznie, może za kilka lat .
Stroik mam do standardowego strojenia(elektroniczny), i na kompie AP Tuner.
A co do AP Tunera - nie wiem jak ustawić, żeby stroić na np. Drop C, bo tam nie ma C#, D# jak to na necie podają, tylko jakieś E1, E2, D3, A4 etc.
I na marginesie - polecił byś utwór, który moge 'zcoverować'? Jakiś 'def' łatwy  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 8:21 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | I na marginesie - polecił byś utwór, który moge 'zcoverować'? Jakiś 'def' łatwy |
Latwe defy hmmm w zaleznosci dla kogo latwe hehehe
Tak na powaznie to w sumie mozesz jakiegos Vadera smignac bo oni prostote graja, Hate tez moze sie nadac. Mozesz tez oblookac Krisiun. WIdzisz sprawa jest taka ze ja nie siedze raczej w latwej muzyce tylko w dosc technicznej i raczej nie w Typowym defie tylko bardziej Melodic Defie typowych brzmieniach skandynawskich wiec sam rozumiesz.
Co do tych tonow 12, 24 itd. Skumaj. Jesli masz na pustej strunie,
(tej najgrubszej) dzwiek E. (pusta struna czyli dzwiek danej struny bez nacisniecia zadnego progu), to masz tez ten dzwiek (E) na tej samej strunie na progu 12 i 24 tyle ze o roznej wysokosci dzwieku. Narazie chyba wszystko jasne. Tak wiec analogicznie, jesli obnizysz o 1 ton ta strune czyli do dzwieku na pustej strunie D to tak samo na 12 i 24 progu masz D. Ale jak widzisz znikla Ci juz to najwyzsze E ktore bylo na 24 progu zanim obnizyles ton. Dobra nvm z tym, sam skumasz kiedys ;D
Co do strojenia to powinienes miec cos takiego jak Dis badz cis albo poprostu cos w stylu D# itd. Mimo wszystko ja osobiscie tez gram na stroju D, czyli tym na ktorym i Ty teraz smigasz ale nastepne wioslo bede mial np juz na D#  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 8:58 Temat wpisu: |
|
|
Może to zabrzmi jak jakiś truizm, ale jak ktoś nie ma pojęcia o przestrajaniu gitary to niech najpierw opanuje standardowe E, a dopiero potem zabiera się za szaleñstwa. I tak jak napisał Juhas, po przestrojeniu gitary uniemożliwiasz sobie granie niektórych rzeczy, a inne ułatwiasz bąd¼ właśnie umożliwiasz. Największy ból jest ze strunami granymi w danym stroju jako puste. Dla przykładu, kostkujesz pustą E (w standardowym E) i co jakiś czas uderzasz A na progu 5, 7, 9 i tak na okrągło (bardziej obrazowo 0-0-5-0-0-7-0-0-9, zera na strunie najgrubszej, reszta na cieñszej). Po przestrojeniu się dajmy na to do D, d¼więk pustej struny E z poprzedniego strojenia mamy teraz na progu drugim, co bardzo utrudnia jeśli wręcz nie uniemożliwia zagranie przedstawionej wyżej zagrywki. A więc dobrze się zastanów, czy na początek nie lepiej pozostać przy standardowym strojeniu i pouczyć się klasyków w stylu Judas Priest lub Iron Maiden, a jeśli już tak bardzo chcesz coś brutalniejszego, to Metallica też da radę.
Jeśli jednak zdecydujesz się na przestrajanie, to najlepszym wyjściem będzie zakup tunera, koniecznie chromatycznego. Ze swojej strony polecę takie coś:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/tunery/korg-ca30
Jest to mój pierwszy i jak do tej pory jedyny tuner, używam go już z powodzeniem kilka lat, łatwy w obsłudze, precyzyjny, nieduży i jednocześnie dość wytrzymały. Trochę kosztuje, ale jest to wydatek jednokrotny,a sprzęt zostaje na lata, a nastroisz nim różne instrumenty gdybyś kiedyś się przerzucił.
No, to tyle z mojej strony, pozdrawiam  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 10:05 Temat wpisu: |
|
|
| Winterstorm napisało: | Może to zabrzmi jak jakiś truizm, ale jak ktoś nie ma pojęcia o przestrajaniu gitary to niech najpierw opanuje standardowe E, a dopiero potem zabiera się za szaleñstwa.
|
Całkowicie się zgadzam. Najpierw naucz się grać na gitarze i naucz się podstaw muzyki(polecam maySzkołę), a dopiero potem kombinuj.
| Cytat: | I tak jak napisał Juhas, po przestrojeniu gitary uniemożliwiasz sobie granie niektórych rzeczy, a inne ułatwiasz bąd¼ właśnie umożliwiasz.
|
Ja, czy Sadam?  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Pią Paź 23, 2009 10:29 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | A więc dobrze się zastanów, czy na początek nie lepiej pozostać przy standardowym strojeniu i pouczyć się klasyków w stylu Judas Priest lub Iron Maiden, a jeśli już tak bardzo chcesz coś brutalniejszego, to Metallica też da radę. |
| Cytat: | | Całkowicie się zgadzam. Najpierw naucz się grać na gitarze i naucz się podstaw muzyki(polecam maySzkołę), a dopiero potem kombinuj. |
Chlopak napisal ze chce sam cos powymyslac, popisac itd :
| Cytat: | | A co do grania - próbuje coś sam sknocić, nie mam kapeli. |
Piszac aby najpier nauczyl sie na standardzie troche utrudniacie mu gre. Heh zauwazylem pewien paradoks w tym co napisal Winter. Stary piszesz o tym ze kombinacja ktora grales na standart E, po przestrojeniu bedzie wrecz nie do zagrania. Zgadzam sie ze bedzie to wyczyn aby zagrac to nie przenoszac w zaden sposob pozycji bo wygladaloby to tak mniej wiecej:
G: --------7--------9---------11----------
D: -2--2-----2--2-----2--2-------2---2-- itd...
mozna oczywiscie zagrac ten tak co juz bedzie bardziej prawdopodobne
do zagrania lecz jest to juz cos trudniejszego technicznie:
C:--------2--------4---------6------------
G:----------------------------------------- itd...
D:-2--2-----2--2-----2--2-----2--2------
Problem Panowie tylko w tym ze jesli mowicie aby zaczal od standardu E to jesli powymysla sobie jakies riffy i motywy, to pozniej przestrajajac wioslo bedzie musial wlasnie robic takie kombinacje. Oczywiscie w zaleznosci jeszcze jakiego typu beda to riffy bo jesli cos na wysokich dzwiekach bez 0 to jakos da rade to przeniesc bez wiekszych trudnosci lecz jesli bedzie gral puste E to po przestrojeniu raczej za wiele sobie nie pogra. Sami gubicie sie w tym co piszecie troche
Jak dla mnie stary to przestrajaj wioslo i poprostu graj i tyle. To twoje granie a czy ty bedziesz gral na Standard E czy D nie ma znaczenia gra sie w sumie tak samo. Co wiecej moge CI zyczyc dude, ROCK HARD !!!!  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Paź 23, 2009 11:19 Temat wpisu: |
|
|
Chodzi mi głównie o to, że on pewnie nie ma pojęcia co to jest EADGBE i wydaje mu się, że to jakieś literki
O krzyżykach i bemolach słyszał kiedyś w podstawówce i generalnie nie wie co to i do czego to.
Taka osoba nigdy nie skuma czym jest strój.
Dlatego mówię, żeby najpierw nauczył się ZUPE£NYCH PODSTAW i pograł trochę w zwykłym stroju.
Poza tym... kiedyś grałem z lud¼mi pewnymi. Generalnie nigdy nie odczuwałem potrzeby przestrajania się(może czasem dropped D, ale tylko z tego powodu, żeby nie obniżać całej gitary o pół tonu, żeby móc coś wokalnie wyciągnąć), ale kiedyś jeden człowiek mówił: "Chod¼cie przestroimi się do H, bo na to będą laski leciały". Cały czas graliśmy rock/grunge. Myślałem, że on se jaja robi, ale potem się okazało, że to mówił całkowicie poważnie
Dlatego chcę, żeby pytający poznał podstawy, pograł w standardowym stroju, a dopiero potem kombinował i wybrał sobie, co jest dla niego najlepsze. Nie ma tego robić metodą na chybił trafił, tylko ma być pewny tego co robi i czemu to robi  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Dimol ~user
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 6:01 Temat wpisu: |
|
|
Ekhm... EADGBE to właśnie podstawowy strój, gram w nim ponad pół roku na klasycznej gitarze. Bemole obniżają, a krzyżyki podwyższają nute o pół tonu (1 próg).
Winterstorm, mam elektroniczny stroik, więc na razie kasy na inny nie będe wydawał. Swoim bez problemu na Drop D nastroiłem .
I chciałem właśnie też zrozumieć, jak np. Cis przełożyć na jakieś C1/C2 na AP Tunerze, ale nie mam koncepcji .
I dziękuje za wypowiedzi . |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 7:05 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | "Chod¼cie przestroimi się do H, bo na to będą laski leciały". Cały czas graliśmy rock/grunge. Myślałem, że on se jaja robi, ale potem się okazało, że to mówił całkowicie poważnie |
EJ naprawde leca??  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 10:32 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | | Cytat: | | "Chod¼cie przestroimi się do H, bo na to będą laski leciały". Cały czas graliśmy rock/grunge. Myślałem, że on se jaja robi, ale potem się okazało, że to mówił całkowicie poważnie |
EJ naprawde leca??  |
Nie wiem, zawsze grałem na standardowym
| Cytat: |
Ekhm... EADGBE to właśnie podstawowy strój, gram w nim ponad pół roku na klasycznej gitarze. Bemole obniżają, a krzyżyki podwyższają nute o pół tonu (1 próg). |
Gratulacje
| Cytat: | | Winterstorm, mam elektroniczny stroik, więc na razie kasy na inny nie będe wydawał. Swoim bez problemu na Drop D nastroiłem . |
I tu jest właśnie to o czym mówię. Gdybyś znał podstawy wiedziałbyś jak zmienić strój do dropped D bez stroika Wiedziałbyś też jak uzyskać inne stroje, np. jak z e6 zrobić C
Nigdzie nie wyczytałem wcześniej, że grasz już, mimo to cały czas polecam Ci may szkołę. Znajdziesz w google. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Dimol ~user
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 11:14 Temat wpisu: |
|
|
Akurat strojenia mnie nie uczyli .
Poszukam tej szkoły ;p . |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 6:44 Temat wpisu: |
|
|
Pomyłka, oczywiście chodziło mi o Sadama
| Cytat: | | Problem Panowie tylko w tym ze jesli mowicie aby zaczal od standardu E to jesli powymysla sobie jakies riffy i motywy, to pozniej przestrajajac wioslo bedzie musial wlasnie robic takie kombinacje. |
Wierzysz w to, że osoba która dopiero zaczyna, powymyśla jakieś mega riffy i potem zrobi z tego świetne kawałki? Bez przesady. Jeśli się nauczy grać na standardzie, to potem nie będzie miał problemu z przesiadkami na zupełnie inne strojenia. Dlatego tak kurczowo trzymam się tego standardu, bo jest on używany przez ogromną ilość wykonawców i po ograniu i osłuchaniu się z "klasykami" zrozumie ułożenie d¼więków na gryfie, podszkoli się w teorii i ogólnym obyciu z gitarą. A potem we¼mie stroik i bez niczyich rad będzie mógł sobie ustawić strojenie jakie chce. Co więcej, po zmianie nie będzie miał problemów z przyzwyczajaniem się do niego. Ja od początku mojej przygody z gitarą gram w E i po przesiadce na inne stroje (D#, D, C) nie miałem problemu z ich opanowaniem, bo wszystko zmienia się bardzo schematycznie. Wystarczy jedynie ten schemat poznać, a dobrą drogą do tego jest wg mnie pogranie w E. Tyle z mojej strony, rozumiem, że nie musisz się zgadzać, szanuję to, ja po prostu widzę inaczej  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 7:01 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Wierzysz w to, że osoba która dopiero zaczyna, powymyśla jakieś mega riffy i potem zrobi z tego świetne kawałki? Bez przesady. |
Stary no, nie mozna tak mowic o nikim Raz ze nie wypada i robisz komus cholera no przykrosc a dwa jak skumales nie kazda kapela ma mega riffy a zrobila kariere i swoje w muzycznym rozpierdolu.
| Cytat: | | Tyle z mojej strony, rozumiem, że nie musisz się zgadzać, szanuję to, ja po prostu widzę inaczej |
Stary na tym polega forum, jasne ze kazdy moze miec inne poglady, dzieki temu swiat nie jest nudny  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 9:28 Temat wpisu: |
|
|
| Ja tu nie chcę nikomu przykrości robić, po prostu absolutnie nikt nie urodził się wirtuozem, do tego trzeba dojść powoli obeznając się z instrumentem. A każda kapela, która zrobiła karierę i swoje w muzycznym rozpierdolu ma mega riffy (oczywiście piszę o sensownych kapelach, a nie o bandzikach jednego hitu). Oczywiście przez mega riff nie mam na myśli tylko i wyłącznie jakichś ultra-wirtuozerskich zagrañ. Taki chociażby "Smoke on the water" - prosty jak budowa cepa, a riff nad riffy i ojciec chrzestny hard-rockowych riffów. I stawiam moje kudły, że nie został on wymyślony przy porannej kawie czy wieczornym piwie, ale jest rezultatem długich przemyśleñ i zmian aranżacyjnych. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|