|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
apb ~user
|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 7:21 Temat wpisu: problem z obróbką d¼więku - pilne! |
|
|
Witam.
Potrzebuje pilnie pomocy. Otóż sklejam ze sobą muzykę, która będzie wykorzystana 3 maja. I napotkałem na taki problem: w tle muzyki jest lekkie zniekształcenie, ciężko je usłyszeć, ale jest. Poniżej wklejam link do tego nagrania. Co mogę z tym zrobić, jak to usunąć? Używam programu audacity. Bardzo proszę o szybką pomoc, jest to bardzo ważne.
http://www.supershare.pl/?d=B146A2932
Pozdrawiam[/url] |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:41 Temat wpisu: |
|
|
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym zniekształceniem w tle. Na moje ucho to nagranie jest w ogóle przesterowane i stąd trzaski itp. Niestety przester jet bardzo trudno usunąć. Jeśli sklejasz ze sobą różne sample to koniecznie je normalizuj, unikniesz trzasków przy przejściu z jednej próbki na drugą. możesz też spróbować odszumiania lub pobawić się filtrami. Zamieszczam 2 linki które pomogą Ci w normalizacji i odszumianiu w audacity o ile jeszcze tego nie potrafisz.
http://www.youtube.com/watch?v=XvON6x9QyJI
http://www.youtube.com/watch?v=YJUqS8PEf3w&feature=related _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
apb ~user
|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:59 Temat wpisu: |
|
|
| To nagranie już miałem wcześniej, ale tylko je przedłużałem. Zgrywałem je z płyty na której wszystko wydawało się ok, jak mogę zgrać, żeby tego nie było słychać? Normalizację wykonałem. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 3:04 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Zgrywałem je z płyty na której wszystko wydawało się ok, |
A jak je zgrywałeś? Chodzi mi o to jakiego programu użyłeś?. Rozumiem że to była płyta audio? Ja do zgrywania używam Cdex jest też wiele innych darmowych ripperów czy graberów za pomocą których możesz zgrać plik audio do formatu wave. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 10:25 Temat wpisu: |
|
|
Panowie, nie sądzę, żebym był głuchy, ale no nic tu niepokojącego nie słyszę. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 11:22 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Panowie, nie sądzę, żebym był głuchy, ale no nic tu niepokojącego nie słyszę. |
Boje sie o swoje uszy ale ja tez nie slysze nic przerazajacego w tym nagraniu. Jedyne co udalo mi sie uslyszec to kwestia na przelomie 29 a 30 s. Wydaje mi sie ze bylo tam laczenie o ktorym wspominal autor zamieszania i slychac niewielkie "pykniecie". Usunąc to mozesz w prosty sposob. Przyblizasz b. blisko sciezke w tym miejscu i przy pomocy obsowania gornych i dolnych granic pasma dzwieku sprawiasz ten dzwiek nieslyszalnym. Albo jeszcze prostrza metoda. Znajdujesz owy niepokojacy moment, w przyblizeniu oczywiscie bo raczej na normalnej startowej wielkosci tego nie znajdziesz, zaznaczasz ten fregment i wyciszasz. Zapewne wiesz jak to zrobic wiec to tyle z mojej strony. Wydaje mi sie ze raczej nie sklejasz tego utworu do sluchania w mp3 w autobusie tylko na jakas uroczystosc wiec pamietaj, ze przy glosnym odtwarzaniu na sali itd nikt nie uslyszy tych waszych "domniemanych" przesterowan. Tak to mysle, ze nagranie nie jest tragiczne i nie ma co nad nim plakac. Pozdrawiam  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 9:43 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | | Wydaje mi sie ze bylo tam laczenie o ktorym wspominal autor zamieszania i slychac niewielkie "pykniecie". Usunąc to mozesz w prosty sposob. Przyblizasz b. blisko sciezke w tym miejscu i przy pomocy obsowania gornych i dolnych granic pasma dzwieku sprawiasz ten dzwiek nieslyszalnym. Albo jeszcze prostrza metoda. Znajdujesz owy niepokojacy moment, w przyblizeniu oczywiscie bo raczej na normalnej startowej wielkosci tego nie znajdziesz, zaznaczasz ten fregment i wyciszasz. |
Jeśli tam jest faktycznie peak, którego nie słyszałem, to:
peak może powstać podczas złego "sklejania" fragmentów. Wtedy coś takiego na powiększeniu nie jest widoczne w taki sposób, jak mówi Sadam. Coś takiego można usunąć jedynie poprawnie sklejając fragmenty (o tym niżej).
Jeśli jednak widać to tak, jak mówi Sadam, to całkowite wyciszenie będzie jeszcze gorsze, bo o ile teraz tego nie słychać, o tyle po całkowitym wyciszeniu będzie słychać "brak". Można spróbować to lekko przyciszyć, ale moim zdaniem to nic nie da, gdyż mógł w tym miejscu powstać przester. Z tego, co wiem, to są jakieś efekty w stylu Unpeaker, ale co i jak to nie wiem.
A teraz o poprawnym sklejaniu fragmentów.
Zasada generalnie jest prosta.
Jak masz ścieżkę, masz oś X. Wykres d¼więku jest nad nią i pod nią.
I teraz tak. Sklejając ze sobą 2 fragmenty, musisz się upewnić, że te fragmenty stykają się równo na osi(w punkcie 0). W innym wypadku może(ale nie musi) powstać tzw. PEAK. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 9:57 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Wtedy coś takiego na powiększeniu nie jest widoczne w taki sposób, jak mówi Sadam. |
| Cytat: | | Jeśli jednak widać to tak, jak mówi Sadam, to całkowite wyciszenie będzie jeszcze gorsze, bo o ile teraz tego nie słychać, o tyle po całkowitym wyciszeniu będzie słychać "brak". |
Nie wiem czy Juhasie zauwazyles jedna rzecz. W tym miejscu, gdzie powstalo peak, jest i tak wyciszenie poniewaz zaczyna sie nowy fragnemnt utworu. Stad tez przy powiekszeniu zobaczysz bardzo wyjebana do gory i do dolu od osi x czestotliwosc. To powinno byc to badz poprostu miejsce gdzie, jak widac, wykresy robia sie coraz mniejsze, poniewaz jest wyciszenie a w jednym miejscu nagle na chwile robi sie on wysoki. Te miejsca trzeba zniwelowac miedzy innymi wlasnie obnizajac na przyblizeniu wierzcholki gornego i dolnego wykresu w tym miejscu  _________________ Where the Fuck is Jack D?
Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Pią Kwi 30, 2010 10:01, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 10:00 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: |
Nie wiem czy Juhasie zauwazyles jedna rzecz. W tym miejscu gdzie powstalo peak, jest wyciszenie i tak
|
Przede wszystkim, ja nie słyszę ;P
Druga sprawa jest taka, że nie wiadomo, jak ten peak powstał. To wcale nie musi być wyjebany wykres. No, ale i tak - albo wyciszyć(jeśli jest w przerwie), albo poprawnie skleić fragmenty, jeśli go nie widać  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 10:02 Temat wpisu: |
|
|
No i widzisz, mozna sie dogadac? Mozna  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|