Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Problem z nagrywaniem

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Obróbka d¼więku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Heretyk
~user

Wpisów: 68
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Sro Gru 24, 2008 9:36    Temat wpisu: Problem z nagrywaniem  Zacytuj zaznaczone      

Uff, dawno mnie nie było, ale pojawił się problem.

Mam jednoosobową kapele - więc problemu z ilością sprzętu nie ma.

Gram na gitarze akustycznej + wokal - czysty punkrock- coś ala Brudne Dzieci Sida.

Koncerty akustyczne ok, wszystko gra, problem zaczyna się jak chcę coś nagrać.
Po około 5 sekundach nagrywania na jakikolwiek komputer (testowane na 3), w jakimkolwiek programie (testowane na 4) po około 6-7 sekundach strasznie mi moduluje d¼więk i wycina jakby fragmenty. Wszystko nagrywam dość cicho, więc nie ma nawet możliwości przekroczenia progów zakresów gamy. Dobijam tak do około 1/3 maksymalnej wartości.

Nagrywałem na te sprzęty w tych programach gitarkę elektryczną - nie ma większych problemów.

Mikrofon: Shure c608n
Wokal: mój
Gitarka: hohner akustyk.

Ktoś ma jakieś pomysły? Bawić się sterownikami nie umiem, chociaż na 3 kompach żeby był ten sam problem?

Ave

*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Czw Gru 25, 2008 1:35    Temat wpisu: Re: Problem z nagrywaniem  Zacytuj zaznaczone      

Przede wszystkim, mikrofon musisz podłączać pod wejście MIC, a nie Line IN. Jeśli oczywiście wejście MIC istnieje.

Po drugie na tych 3 kompach zapewne był ten sam model karty d¼więkowej, czyli zintegrowane AC'97. Chociaż ja nagrywałem akustyka też chyba na tej karcie i problemów nie miałem.

Co dalej, lepiej zrobiłby Ci mikrofon pojemnościowy. Więcej zbierze i w ogóle. Ja nagrywałem na zwykłym marketowym ze słuchawkami Smile To są pojemnościówki.

A najlepiej by Ci zrobiło, jakbyś był w posiadaniu elektroakustyka.

~user

Wpisów: 4
Miasto: PRZEMY¦L
WpisWysłany: Pon Sty 19, 2009 12:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

witam przyłączę się do tematu czyli tak jeżeli masz gitarkę akustyczna a nie elektroakustyczna to możesz dokupić sobie przetwornik który montujesz na pudle gitary i masz wyjście na wzmacniacz co za tym idzie możliwości zabawy z kostkami i różnymi innymi multiefektami koszt takiego przetwornika to tak od 50zł w górę ale opłaca się wiadome im więcej zainwestujesz w przetwornik tym lepsza jakość brzmienia gitarki ale znam ludzi którzy nawet w zespołach grają tym sposobem na prawdę świetne rozwiązanie w szczególności jeżeli kogoś nie stać na kupno elektroakustycznej gitarki
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Pon Sty 19, 2009 9:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tylko, że z tego co ja wiem, to elektroakustyki chyba wcale nei są aż takie drogie Czasem jest to różnica kilkudziesięciu złotych między akustykiem a elektroakustykiem.
Ogląda profil użytkownika   
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 232
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Pon Sty 19, 2009 12:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Napisz jakim programem nagrywasz. I sprawd¼ regulacji głośności czy jest wyłączone "wzmacnianie mikrofonu +20 db" czy tam microfone boost (normalnie zwasze jest włączone) Dodatkowo we właściwościach audio karty w zakładce "głos" jest coś takiego jak "testowanie sprzętu" sprawd¼ to i daj znać o wynikach tych eksperymentów.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Obróbka d¼więku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: