| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Heretyk ~user
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 9:36 Temat wpisu: Problem z nagrywaniem |
|
|
Uff, dawno mnie nie było, ale pojawił się problem.
Mam jednoosobową kapele - więc problemu z ilością sprzętu nie ma.
Gram na gitarze akustycznej + wokal - czysty punkrock- coś ala Brudne Dzieci Sida.
Koncerty akustyczne ok, wszystko gra, problem zaczyna się jak chcę coś nagrać.
Po około 5 sekundach nagrywania na jakikolwiek komputer (testowane na 3), w jakimkolwiek programie (testowane na 4) po około 6-7 sekundach strasznie mi moduluje d¼więk i wycina jakby fragmenty. Wszystko nagrywam dość cicho, więc nie ma nawet możliwości przekroczenia progów zakresów gamy. Dobijam tak do około 1/3 maksymalnej wartości.
Nagrywałem na te sprzęty w tych programach gitarkę elektryczną - nie ma większych problemów.
Mikrofon: Shure c608n
Wokal: mój
Gitarka: hohner akustyk.
Ktoś ma jakieś pomysły? Bawić się sterownikami nie umiem, chociaż na 3 kompach żeby był ten sam problem?
Ave _________________ Brak bo był za duży i się systemowi nie podobało  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Czw Gru 25, 2008 1:35 Temat wpisu: Re: Problem z nagrywaniem |
|
|
Przede wszystkim, mikrofon musisz podłączać pod wejście MIC, a nie Line IN. Jeśli oczywiście wejście MIC istnieje.
Po drugie na tych 3 kompach zapewne był ten sam model karty d¼więkowej, czyli zintegrowane AC'97. Chociaż ja nagrywałem akustyka też chyba na tej karcie i problemów nie miałem.
Co dalej, lepiej zrobiłby Ci mikrofon pojemnościowy. Więcej zbierze i w ogóle. Ja nagrywałem na zwykłym marketowym ze słuchawkami To są pojemnościówki.
A najlepiej by Ci zrobiło, jakbyś był w posiadaniu elektroakustyka. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
waflo12 ~user
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 12:46 Temat wpisu: |
|
|
witam przyłączę się do tematu czyli tak jeżeli masz gitarkę akustyczna a nie elektroakustyczna to możesz dokupić sobie przetwornik który montujesz na pudle gitary i masz wyjście na wzmacniacz co za tym idzie możliwości zabawy z kostkami i różnymi innymi multiefektami koszt takiego przetwornika to tak od 50zł w górę ale opłaca się wiadome im więcej zainwestujesz w przetwornik tym lepsza jakość brzmienia gitarki ale znam ludzi którzy nawet w zespołach grają tym sposobem na prawdę świetne rozwiązanie w szczególności jeżeli kogoś nie stać na kupno elektroakustycznej gitarki _________________ WAFLO12 |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:16 Temat wpisu: |
|
|
Tylko, że z tego co ja wiem, to elektroakustyki chyba wcale nei są aż takie drogie Czasem jest to różnica kilkudziesięciu złotych między akustykiem a elektroakustykiem. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 12:55 Temat wpisu: |
|
|
Napisz jakim programem nagrywasz. I sprawd¼ regulacji głośności czy jest wyłączone "wzmacnianie mikrofonu +20 db" czy tam microfone boost (normalnie zwasze jest włączone) Dodatkowo we właściwościach audio karty w zakładce "głos" jest coś takiego jak "testowanie sprzętu" sprawd¼ to i daj znać o wynikach tych eksperymentów. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
|