|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kondziuu ~user
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 10:36 Temat wpisu: Problem z mikrofonem. Czy ktoś mógłby pomóc. |
|
|
Ema.
Kupiłem sobie nowy mikrofon. Jest to Thomson M152. Niestety mam problem. Posiadam system operacyjny Windows Vista, a z tego co się dowiedziałem to mikrofony dynamiczne nie zabardzo chcą współpracować z tym systemem operacyjnym. Posiadam taką oto kartę d¼więkową: ALC888/1200 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition A-1
Link do majka: http://www.mediamarkt.pl/produkty/tv-video/akcesoria/mikrofony/m152
Doweidziałem się, że potrzebuję lepszej karty d¼więkowej, a to kolejny wydatek co nie za bardzo mi się uśmiecha. I tutaj moje pytanie. Może ktoś miał podobny lub identyczny problem? Jeżeli można to może znacie jakiś program dzięki którem uda mi się skorzystać z mikrofonu?
Zaznaczam, że kalibrowałem w kompie wszystkie możliwe ustawienia i nic.
Z góry THX |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 10:11 Temat wpisu: Re: Problem z mikrofonem. Czy ktoś mógłby pomóc. |
|
|
Po pierwsze, nie wiem, co to za mikrofon, ale jak ktoś Ci powiedział, że "Twój mikrofon nie jest kompatybilny z systemem operacyjnym", to raczej go nie słuchaj(chociaż Vista różne figle lubi pleść, ale bez przesady).
Jak kupować mirofon to Sennheisera albo Shure'a.
Po drugie - karta d¼więkowa. Ty masz zwykły zintegrowany kontroler, chociaż chyba to jest nowsze niż AC97, ale to jest zwykły zintegrowany kontroler.
Jeśli chcesz nagrywać to zakup sobie jakąś kartę muzyczną
Najlepiej zewnętrzną(od biedy SoundBlaster jakiś starszy może być). Polecam E-MU Tracker Pre.
Jeśli chcesz nagrać sam wokal w warunkach domowych, no to kup sobie zwykły mikrofon do komputera(i leć na tym kontrolerze, co masz). To są mikrofony pojemnościowe i nagrywają ten wokal nie tak tragicznie. Oczywiście nie będzie to mistrzostwo świata, ale coś tam nagrasz. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Kondziuu ~user
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 10:16 Temat wpisu: |
|
|
Mikrofon jest dynamiczny. I konkretnie do nagrywania wokalu.
Juhas jeżeli mógłbyś mi doradzić jakąś kartę muzyczną w miarę tanią to byłbym bardzo wdzięczny.
| Cytat: | | Jeśli chcesz nagrać sam wokal w warunkach domowych, no to kup sobie zwykły mikrofon do komputera(i leć na tym kontrolerze, co masz). To są mikrofony pojemnościowe i nagrywają ten wokal nie tak tragicznie. Oczywiście nie będzie to mistrzostwo świata, ale coś tam nagrasz. |
Zobacz to: www.myspace.com/soloskladlbn
Tak wygląda nagrywanie na majku pojemnościowym. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 10:47 Temat wpisu: |
|
|
Po pierwsze.
Wokal nagrywa się mikrofonem POJEMNO¦CIOWYM.
Mikrofon pojemnościowy(nie mówię o tym zwykłym do komputera za 20 zł, tylko o takim prawdziwym) potrzebuje dodatkowego zasilania, tzw. phantoma. To jest zdaje się 46V. Podłącza się to przeważnie do karty muzycznej w odpowiednie gniazdo.
Po drugie.
Do nagrywania wokalu, przed mikrofonem musi być tzw. "rajstopka". Nie pamiętam, jak to się nazywa fachowo, w każdym razie robi to tyle, że "wygładza" wybuchowe zgłoski. Tzn. nie słychać tak bardzo tych "b, p" itp.
Najtañsza rajstopka do kupienia za 50 zł.
Po trzecie. Karta d¼więkowa musi być odpowiednia. U Was słyszę, że właściwie nagrywacie tylko wokal, więc masz 2 możliwości.
1. Zakupić kartę np. E-MU Tracker Pre, dostajesz do niej sporo profesjonalnego oprogramowania(okrojonego, ale w zupełności wystarcza) - koszt ok 400, 500 zł. Do tego dokupujesz OD BIEDY dobry mikrofon dynamiczny i rajstopkę(ale naprawdę wokal nagrywa się pojemnościówką)
2. Sprzedać ten mikrofon co kupiłeś i zakpić zwykły do komputera za 20 - 50 zł. To jest taka tania pojemnościówka która w miarę dobrze zbiera wokal. Czy potrzebujesz do tego rajstopki, to sam sobie odpowiedz, ja dawno temu robiłem tak, że przy mikrofonie trzymałem małą karteczkę i to wystarczyło.
3. Zrobić podkład i iść z nim do studia. Za godzinę zapłacisz od 30 do 50 zł. Musisz poszukać odpowiedniego dla siebie studia.
Wasze nagranie jest ¼le zrobione, bo z jakiegoś powodu wokal(przynajmniej w drugim kawałku) przesterowuje w pewnych momentach.
I jeszcze tak poza konkursem - DYKCJA i teksty
Pracujcie nad tym.
Jeszcze słowem zakoñczenia:
Mikrofon dynamiczny jest używany na koncertach i wystąpieniach, gdzie się mówi. Ale profesjonalnie do nagrywania wokalu używa się mikrofonów pojemnościowych. Używa się też ich do wielu innych rzeczy - zbierania talerzy z perkusji, stopy(do stopy używa się specdyficznej pojemnościówki), gitary z piecy też się tym zbiera.
Należy pamiętać, że pojemnościówki są dużo bardziej czułe niż dynamiczne. I np. jak latem masz otwarte okno, dynamiczny nie wyłapie Ci śpiewającego ptaszka w dali, ale pojemnościowy już może. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Kondziuu ~user
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 1:52 Temat wpisu: |
|
|
Dziex Juhas.
Odnośnie tekstów i dykcji to nadal pracujemy, a nagrywka była na majku do kompa za 50 zł (Media Tech MT383). |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 6:11 Temat wpisu: |
|
|
| Kondziuu napisało: | Dziex Juhas.
Odnośnie tekstów i dykcji to nadal pracujemy, a nagrywka była na majku do kompa za 50 zł (Media Tech MT383). |
Można tak, tylko trza uważać na wybuchowe zgłoski. Daaaaawno temu tak nagrywałem i posłużyłem się metodą z kartką  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|