Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Problem z BOSS DS-2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 7:21    Temat wpisu: Problem z BOSS DS-2  Zacytuj zaznaczone      

Panowie, ostatnio troszkę w siebie poinwestowałem.
Skutkami tejże inwestycji są:
- Fender Stratocaster (Meksyk) z humem przy mostku
- kosteczka BOSS DS-2

Jak widać sprzęt całkiem w cipkę.
Więc pytanie do magików: czemu kostka sieje mi piachem?
Co może być przyczyną?

Przester z pieca(Attax Hugh&Kettner) mam dużo lepszy, jednak boję się go używać na koncertach, bo gniazdo footswitcha jest troszkę walnięte i trzeba odpowiednio ułożyć kabel.

[ Dodano: Minutę temu ]
Panowie, no pomóżta, przecież tak się nie da grać

~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 7:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak my Ci mamy pomóc, jak Ty się znasz bardziej niż wszystkie ludki z tego forum razem wzięte Very Happy Kostka nowa czy używana? Bo może jest coś dupnięte po prostu. Spróbuj z inną gitarą i wzmacniaczem. Może bateria słaba? Chociaż wtedy by się to deczko inaczej objawiało.
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 8:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Winterstorm napisało:
Jak my Ci mamy pomóc, jak Ty się znasz bardziej niż wszystkie ludki z tego forum razem wzięte Very Happy

LOL!

Cytat:
Kostka nowa czy używana? Bo może jest coś dupnięte po prostu. Spróbuj z inną gitarą i wzmacniaczem. Może bateria słaba? Chociaż wtedy by się to deczko inaczej objawiało.

Kostka, jak i gitara nówki sztuki nie śmigane. Bateria też. I generalnie bardzo mnie to denerwuje. Wczoraj na koncercie rozwalił się doszczętnie ten footswitch i musiałem całość z tego piachu pociągnąć

*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 10:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Qrja, moze za duzo gainu podkrecasz. Mozesz zawsze poprobowac jak bedzie sie ten bossik oddzywac na innej pozycji przelacznika = na innej przystawce w twoim wiosle. Problem moze byc cholera nawet w kablach ale to raczej wykluczam bo powinienes sie z tym liczyc i na cortach za 20 zlych nie grasz mam nadzieje ;D
Moze pogrzeb nie tylko w efekcie ale i w zmaku. PS: jak masz jakis zasilacz od efektow to zobacz jak bedzie grala kostka na zasilaczu bez bateryjki. Na stalym napieciu jest to raczej ponoc pewniejsze niz na baterii. Co by tu jeszcze powiedziec hmmm... Najprosciej bedzie CI sprawdzic to tak. Nie zmieniaj ustawien w kostce i wzmaku i podlacz swoje stare wioslo pod to wszystko. Zobacz czy tez masz siarke z glosnika. Jak nie, to wniosek prosty, wina pickupow w nowym strato. Pokombinuj i tyle

~user

WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 11:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A jak wpinasz kostkę? W pętlę czy bezpośrednio? Dopalasz przester czy kostka nakłada swój przester na ustawienia dla kanału czystego? Jeśli to drugie, to spróbuj skręcić na wzmaku najwyższe częstotliwości, dodać trochę środka etc. Przykręć volume lub tone na gitarze. Próbuj
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 11:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Winterstorm napisało:
A jak wpinasz kostkę? W pętlę czy bezpośrednio? Dopalasz przester czy kostka nakłada swój przester na ustawienia dla kanału czystego? Jeśli to drugie, to spróbuj skręcić na wzmaku najwyższe częstotliwości, dodać trochę środka etc. Przykręć volume lub tone na gitarze. Próbuj

Wpinałem i bezpośrednio i w pętlę. Kostka nakłada przester na kanał czysty. Generalnie próbowałem już tego wszystkiego
I jestem bliski się zabicia, bo już nie wiem nic.

Spróbuję w tym tygodniu jeszcze porównać starego, poczciwego Squierka, ale on ma 3 single, natomiast fender jest HSS. No jednak będę grał na przystawce przy mostku i zobaczymy, co się stanie.

~user

WpisWysłany: Wto Gru 22, 2009 11:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No to ja już nie wiem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że odkryłeś ¦więtego Graala gitary - zestaw, który nijak nigdy ze sobą współpracował nie będzie Very Happy
mazdah
+Redaktor

Wpisów: 129
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 12:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cóż mogę powiedzieć...

Na wstępie współczuję Attaxa i jego popie****nego systemu łączenia footswitcha z piecem. Przerabiałem temat z gitarzystą kapeli w której niedawno grałem.

Dwa,
Kupiłeś DS-dwójkę. I brzmi tak jak brzmi DS-dwójka. Distortiony Bossa zawsze mocno siały piachem i to takim średnio przyjemnym moim zdaniem. Staraj się trzymać tone i dist rozkręcone poniżej połowy, odkręcenie tonów z dodaniem przesteru = d¼więk przypominający stado wkurzonych komarów Zwłaszcza z H&K Attax, którego dolne pasmo nie powala.

Jeśli chodzi o przestery typu distortion to dla mnie niepodważalnym królem jest Big Muff, zarówno srebrny USA jak i czarny ruski.

I nie wpinaj przesterów w pętlę, bo wtedy to już w ogóle jest masakra...

Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 10:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mazdah napisało:
Cóż mogę powiedzieć...

Na wstępie współczuję Attaxa i jego popie****nego systemu łączenia footswitcha z piecem. Przerabiałem temat z gitarzystą kapeli w której niedawno grałem.

Już raz tego footswitcha lutowałem na nowo. I teraz nie wiem, czy znowu się wali, czy to gniazdo w piecu

Cytat:

Dwa, Kupiłeś DS-dwójkę. I brzmi tak jak brzmi DS-dwójka. Distortiony Bossa zawsze mocno siały piachem i to takim średnio przyjemnym moim zdaniem.

No, ale kurde, mnóstwo wielkich na tym grało i im nie siało

Cytat:

Staraj się trzymać tone i dist rozkręcone poniżej połowy, odkręcenie tonów z dodaniem przesteru = d¼więk przypominający stado wkurzonych komarów Zwłaszcza z H&K Attax, którego dolne pasmo nie powala.

Czyli co, przy okazji wymiana pieca?

Cytat:

I nie wpinaj przesterów w pętlę, bo wtedy to już w ogóle jest masakra...

Zorientowalem się

+Redaktor

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 11:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Juhas napisało:

Już raz tego footswitcha lutowałem na nowo. I teraz nie wiem, czy znowu się wali, czy to gniazdo w piecu

W footswitchu BARDZO lubi się uwalić kabel przy wyjściu z obudowy - tam się często łamie. Dodatkowo gniazdo w piecu też jest bardzo delikatne i dość pokręcone - tam też warto zerknąć.

Juhas napisało:

No, ale kurde, mnóstwo wielkich na tym grało i im nie siało

Kurde... a to sieje w sensie szumi - jakiś dodatkowy przyd¼więk/szum/buczenie jest, czy po prostu przester jest za piaszczysty? Może ten pickup mostkowy tak daje czadu? Próbowałeś dodać neck albo środkowy? Skręcić tone? Volume? Gitarzyści z którymi obecnie gram kręcą tony niemal do zera (zwłaszcza ten, który ma Epi LP Custom, bo to jest wiosło do megaprzesterów a nie bluesrocka), a głośnością na gitarze bawią się cały czas, ale raczej nigdy nie mają jej na maxa.

Juhas napisało:

Czyli co, przy okazji wymiana pieca?

Niekoniecznie. Jeśli lubisz to brzmienie, to nie ma co wymieniać. W połączeniu ze stratocasterem na pewno daje świetną szklanę.

Chociaż ja bym wolał pełną lampę... mam hybrydowy head, który nowy kosztuje ponad 4 klocki i niedawno kumpel przyniósł mi jakąś 40-letnią, składaną w szopie z tego co było pod ręką poważnie uszkodzoną lampę .... mój head miał co robić, żeby zabrzmieć lepiej.. a i tak pod paroma względami mu się nie udało

Problem z lampami jest tylko jeden - problem z cenami, nawet nie tyle zakupu ile eksploatacji...

Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 7:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mazdah napisało:

W footswitchu BARDZO lubi się uwalić kabel przy wyjściu z obudowy - tam się często łamie. Dodatkowo gniazdo w piecu też jest bardzo delikatne i dość pokręcone - tam też warto zerknąć.

No na pewno sprawdzę miernikiem, czy kabel jest cały, ale nie wiem za bardzo jak się dostać do gniazda. Może podjadę w któryś dzieñ na salkę i powalczę.

Cytat:

Kurde... a to sieje w sensie szumi - jakiś dodatkowy przyd¼więk/szum/buczenie jest, czy po prostu przester jest za piaszczysty?

No jest za piaszczysty.

Cytat:

Może ten pickup mostkowy tak daje czadu? Próbowałeś dodać neck albo środkowy? Skręcić tone? Volume?

Próbowałem innych przystawek, skręcałem wysokie i średnie, lekko to pomagało, ale dalej waliło piachem.

Cytat:

Chociaż ja bym wolał pełną lampę...

Ja też Very Happy
Ale to może pod koniec przyszłego roku, jak się uda.

+Redaktor

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 9:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Juhas napisało:
prawdzę miernikiem, czy kabel jest cały, ale nie wiem za bardzo jak się dostać do gniazda. Może podjadę w któryś dzieñ na salkę i powalczę.

Warto posiedzieć parę dni nad tym, o ile dobrze pamiętam to kumplowi udało się dojść w koñcu z tym do skutku, ale nie wiem czy nie przerobił całości na jakieś inne gniazdo 5pinowe.

Juhas napisało:

No jest za piaszczysty.

No cóż, w takim razie pozostaje mi powiedzieć iż najprawdopodobniej wszystko jest w porządku. Sam kiedyś miałem przester do basu Bossa, i chociaż znam paru kolesi wykręcających cuda na nim, to jednak ja za cholerę nie mogłem z nim zabrzmieć. Na jednym z koncertów miałem okazję posłuchać DS-1 i też była masakra - zero dołu.

Juhas napisało:

Próbowałem innych przystawek, skręcałem wysokie i średnie, lekko to pomagało, ale dalej waliło piachem.

Jak wyżej, pozbąd¼ się Bossa i kup coś, co po ograniu na Twoim sprzęcie zabrzmi tak jak lubisz. Sam nie tak dawno przekonałem się, że cena gratów nie zawsze jest proporcjonalna do stopnia zajebistości sprzętu. Jeśli będzie grało tak jak tego oczekuję, to nawet będę grał na efektach Kody i Exara. Na sali prób mam paczkę za 1/5 ceny mojej koncertowej paki, ale w "próbowych" warunkach spisuje się dużo lepiej niż sceniczny potwór.

Juhas napisało:

Ja też Very Happy
Ale to może pod koniec przyszłego roku, jak się uda.

Warto! I warto nie bać się niedużych mocy i "niefirmowych" produktów.
Lampowe 25-50W to już bardzo dużo jeśli chodzi o piec do gitary. Znam nawet paru gości, którzy grają na 5W główkach wpiętych w pakę 4x12 i grają tak duże (i głośne!) koncerty. Fakt faktem, nie ma mowy wtedy o czymś takim jak "czysty kanał"
Rewelacyjne wręcz piece robi polska firma MG Amps.

Winterstorm
~user

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 9:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tak mi się przypomniało, że generalnie chodzą słuchy, iż DS-y (1 i 2) niespecjalnie się lubią z tranzystorami. Tu może leżeć problem.
mazdah
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Gru 23, 2009 9:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A.. zapomniałem dodać http://www.myspace.com/lukaszmazurowski tu w pierwszych 4 numerach gra Attax 100 i Epiphone Les Paul Custom. Jak słychać nie ma za wiele szatana w tym piecu.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: