Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
praca z Line 6 POD ux2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chacal24
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sob Kwi 03, 2010 8:40    Temat wpisu: praca z Line 6 POD ux2  Zacytuj zaznaczone      

Witajcie forumowicze! Czy ktoś z was pracuje na UX2? jesli tak to prosze o wskazowki jak nagrac wokal do gotowego podkładu za pomocą programów PODFarm, Riffworks 4, Abletona i Reason Adapted otrzymanych wraz z UX2.
Pozdrawiam

+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Kwi 03, 2010 8:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Możesz nagrać wokal na riffworks pamiętaj ze musisz mieć uruchomiony gearbox albo jak wolisz to PodFarm ja wolę jednak gearboxa bo jest bardziej przejrzysty. Riffworks to sekwenser i w zasadzie studio w jednym. Jeśli jednak masz jakiś inny program audio który masz rozkminiony to spokojnie możesz go używać do nagrywania. W ustawieniach d¼wieku windows ustaw toneporta jako urządzenie do nagrywania. Ja nagrywam na music makerze, jest tam opcja odtwarzaj podczas nagrywania. A jeszcze jedno, nie wiem jak w ux2 ale u mnie w guitarporcie nie słychać tego co gram w czasie żeczywistym na kompie tylko w słuchawkach podłączonych do guitarporta.
~user

WpisWysłany: Nie Kwi 04, 2010 8:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dzieki za odpowiedz. Chodzi mi jeszcze o to ze mam podklady mp3 i chciałbym je uruchomic w riffworksie i do nich nagrywac wokal, jak to zrobic?
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Kwi 04, 2010 10:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
mam podklady mp3 i chciałbym je uruchomic w riffworksie i do nich nagrywac wokal, jak to zrobic?

Nie pocieszy Cie moja odpowied¼ ale ni huhu nie da rady. Riffworks jest raczej stworzony dla gitarzystów i w skrócie działa tak: masz automat perkusyjny do którego nagrywasz ścieżkę. Następnie możesz zatrzymać nagrywanie a jak nie to program zapętli to co nagrałeś i będzie odtwarzał to a ty możesz nagrać następną ścieżkę i tak prawie w nieskoñczoność. Potem możesz w ograniczony sposób poedytować to co nagrałeś i wyeksportować do waw, mp3 i cośtamcośtam.Nie ma możliwości podłożenia tam tracka mp3. Jeśli chcesz dogrywać wokal do utworów i mieć większą swobodę w edycji tego co nagrałeś to musisz się zaopatrzyć w edytor audio np: cubase, cakewalk, magix music maker i kilka darmowych programów z neta, trza tylko poszukać. O ile dwa pierwsze są płatne i drogie to music maker można wyrwać za małą kasę a niektóre specjalne edycję dodawane były do gazetek komputerowych. Chyba można też pobrać darmową wersję z neta ale nie jestem pewien. Tak czy owak nawet w najprostszej wersji MM wystarczy do tego żeby dograć wokal, dodać do niego efekty i zmiksować to w jedną całość kropka. ¯eby nie było że jakoś specjalnie lobbuje MM po prostu sam go używam i uważam że jest to jeden z lepszych programów dla początkujących i średnio zaawansowanych muzyków oferujący podstawowe funkcje potrzebne do tworzenia muzy na kompie, i nie trzeba płacić za funkcje zaawansowanych programów których prawdopodobnie nigdy nie użyjemy.

~user

WpisWysłany: Nie Kwi 04, 2010 11:52    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No tak myślałem ze nie da rady. Rozkminiam teraz abletona, w tym programie normalnie uruchamiam podkład i dogrywam wokal, możliwości edycji jest sporo, jako wtyczki używam PODFarm no i mysle ze zostane przy tym sposobie narazie, mam jeszcze problemy z kompresją( czy są może jakies ogolne podstawowe zasady jesli chodzi o kompresje? ). Riffworksa używac będe do nagrywania klawisza, efekty z podfarm ponoc do klawisza tez sie nadaja...powalczymy zobaczymy.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: