Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Porada
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ciastek
~user

Wpisów: 9
Miasto: Kraków
WpisWysłany: Nie Sty 03, 2010 6:04    Temat wpisu: Porada  Zacytuj zaznaczone      

Jestem tu nowy pozdrawiam wszystkich i proszę o poradę do tyczącą ćwiczeñ na polepszenie wokalu. Głownie śpiewam piosenki Metallici i wzoruje się na Hetfieldzie i czy moglibyście mi dać poradę dotyczącą np. jak można tak śpiewać jak on czy coś w tym stylu.
Ogląda profil użytkownika   
Winterstorm
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Pon Sty 04, 2010 12:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Poradzę Ci to, co pewnie każdy by Ci tu poradził - naucz się śpiewać normalnie, potem zabierzesz się za bardziej hardkorowe rzeczy.
Ciastek
~user

WpisWysłany: Pon Sty 04, 2010 4:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale moge sam tego dokonać czy tylko z nauczycielem, a może znacie jakiegoś dobrego nauczyciela z okolic Krakowa.
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Pon Sty 04, 2010 6:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pewnie są i tacy, którzy potrafią samemu, ale kilka lekcji na pewno nie zaszkodzi, a na pewno przyśpieszy Twój rozwój wokalny. I tak, ja też zapytuję o nauczycieli śpiewu z Krakowa, może sam się zapiszę Very Happy
Ciastek
~user

WpisWysłany: Pon Sty 04, 2010 7:28    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale chodzi mi też o to czy tym głosem co spiewa Hetfield to czy on śpiewa tym growlem?
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 232
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 11:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Naucz się śpiewać normalnie. Najlepiej u nauczyciela śpiewu rockowego. Wg mnie to Hetfield śpiewa zwykłym rockowym wokalem ,chyba ze ma to jakąś swoją idiotyczną nazwę która ma nadać niezwykłości jego wokalu.
Co do growlu to sam posłuchaj: http://www.youtube.com/watch?v=D5Hv0tsvpyU&feature=fvw

*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ciastek napisało:
Ale chodzi mi też o to czy tym głosem co spiewa Hetfield to czy on śpiewa tym growlem?

On śpiewa normalnie, czasem z rockową chrypą.
Ty naucz się śpiewać normalnie u nauczyciela. Co do wskazówek, to jest pełno postów w tym serwisie w tym kilka moich Smile

Tak więc naucz się śpiewać normalnie, a reszta przyjdzie sama.

~user

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 4:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

CZyli ile czasu by zajeła taka nauka? I musze znale¼ć dobrego nauczyciela w Krakowie, a ich jest ciężko znale¼ć. A po oglądnieciu filmu z You Tube, to jednak nie o growl mi chodziło.
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 5:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To nie jest tak znowu, że musisz mieć dobrego nauczyciela. Przecież też masz swój rozum. Są różne kółka wokalne, chórki i inne bzdety, może nie uczą tam śpiewać rockowo, ale na pewno czysto i poprawnie. A to jest pierwszy krok do osiągnięcia dobrego poziomu wokalnego.
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 6:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ciastek napisało:
CZyli ile czasu by zajeła taka nauka?

Jeśli grasz na gitarze, to zadam Ci pytanie: "Jak długo się uczysz?"

Moja nauka śpiewu trwa 40 minut raz w tygodniu. Zadowala Cię taka odpowied¼?

Winter, nauczyciel powinien być dobry. Nie mówię o nauczycielu śpiewu rockowego(bo z tego, co słyszałem, to koszty są okrutne), tylko normalnego. Ale wszędzie zdarzają się NAUCZYCIELE i ludzie, którzy po prostu są ;P

~user

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 9:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No dobra to teraz pomówmy o sprzęcie. Zorientowałem się troche w mikrofonach i wiem że dobrą firmą jest Shure, ale mam jeszcze dwa pytania czy moge mikrofon podłączyć do wzmacniacza od gitary(Marshall) i czy kabel może być od gitary, nawet niewiem jaki Jack ma mikrofon duży czy mały?
Capricorn
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 9:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
czy moge mikrofon podłączyć do wzmacniacza od gitary(Marshall)

TAK

Cytat:
czy kabel może być od gitary

Nie. Kabel od gitary ma na koñcach jacki a do mikrofonu ma jack a z drugiej strony canon xlr. Jak kupisz mikrofon to od razu kabel powinien być a jak nie to dokup i po sprawie.

*Moderator

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 10:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Capricorn, nie pierdziel
Generalnie nie zaleca się podłączania mikrofonu pod piec gitarowy(chyba, że jest np. dla mikrofonu i gitary elektroakustycznej). Jednak jak podłączysz, to RACZEJ nie powinno sie nic stać.

Co do kabla, to Przy mikrofonie jest ta koñcówka XLR, jednak są przejściówki, ale z tego, co słyszałem(nigdy jej nie kupowałem), to ta przejściówka kosztuje tyle, ile najtañszy kabel

+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 06, 2010 12:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Jednak jak podłączysz, to RACZEJ nie powinno sie nic stać.

No właśnie nic się nie stanie. A pytanie brzmiało czy mogę podłączyć a nie czy piec od gitary jest idealny do mikrofonu.
Zresztą typowych Combosów tylko do wokalu jest jak na lekarstwo. Musiałby kupić głowę + kolumny. Myślę że dla początkującego to piec gitarowy wystarczy. Rozumiem że ma już takowy w domu bo jak ma coś kupować tylko do wokalu no to inna sprawa. Co do przejściówek to odradzam wszelkiego rodzaju takowe badziewia. Zniekształcają sygnał, i dostaje się przez nie dużo śmieci, trzasków itp. Jak masz lutownicę w domu i trochę pojęcia o lutowaniu to lepiej kup sam wtyk XLR i go przylutuj.

~user

WpisWysłany: Sro Sty 06, 2010 4:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Juhas napisało:

Winter, nauczyciel powinien być dobry. Nie mówię o nauczycielu śpiewu rockowego(bo z tego, co słyszałem, to koszty są okrutne), tylko normalnego. Ale wszędzie zdarzają się NAUCZYCIELE i ludzie, którzy po prostu są ;P

Kapeczkę ¼le się wyraziłem. Chodzi mi o to, że nie jest mu na początek potrzebna Ela Zapędowska czy jakiś inny full pro który mu zgarnie dwie stówy za godzinę, tylko ktoś, kto się zna na rzeczy, a jest też dostępny finansowo. No chyba, że kolega jest burżuj, to sobie może poszukać jakiegoś profesjonalistę.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: