Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Popsute gardło :P

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Saiwala
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Wto Mar 01, 2011 4:32    Temat wpisu: Popsute gardło :P  Zacytuj zaznaczone      

Jak próbuję wyciągać w górę, to głos mi się załamuje (a wchodziłam dość wysoko), albo w ogóle jakoś się ucina. Z głośnością też jest problem. Wcześniej tak nie było. Nawet, jak chorowałam, to była chrypa, ale po pierwsze nie taka ostra, po drugie szybko przechodziła. A wydzierać się zawsze mogłam. Teraz głos jest jakiś przytłumiony.

Muszę z tym iść do lekarza, czy np. nie śpiewanie jakiś czas by pomogło (nauczycielka z mojej szkoły miała kiedyś pół roczną przerwę, a to jak dla mnie trochę za dużo )?
Wiecie skąd to się może brać?
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Nathel
~user

Wpisów: 8
Miasto: Puławy
WpisWysłany: Wto Mar 01, 2011 6:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie robisz rozgrzewki przed śpiewaniem? Może za rzadko ćwiczysz, albo nie wykonujesz ćwiczeń na skalę głosu?
Ogląda profil użytkownika   
Winterstorm
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Wto Mar 01, 2011 8:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A może mutacja? Ile masz lat?
Saiwala
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Wto Mar 01, 2011 8:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nathel:
No... W sumie racja
Ale zawsze robiłam tylko na lekcjach (skończyłam je 2 lata temu). W domu zawsze wystarczyło pośpiewać godzinkę, żeby głos się rozgrzał. A nawet na początku brzmiało dużo lepiej niż teraz.

Wystarczy, jak zacznę od rozgrzewki następnym razem?
Nie znam się na tym, ale chyba nie, skoro na wyższych dźwiękach nagle mi przerywa.

[ Dodano: <b>Minutę temu</b> ]
Winterstorm napisało:
A może mutacja? Ile masz lat?

20 Smile
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Nathel
~user

Wpisów: 8
Miasto: Puławy
WpisWysłany: Czw Mar 03, 2011 11:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

IMO powinno pomóc. Rozgrzewka sprawia, że nie masz tak bardzo napiętych strun głosowych, dzięki czemu łatwiej jest ci... emitować? wyższe dźwięki.
Paulina
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Pon Kwi 11, 2011 4:41    Temat wpisu: Re: Popsute gardło :P  Zacytuj zaznaczone      

Cześć,
piszesz, że Twój głos jest matowy (przytłumiony).
Znaczy się, że poprostu trochę poszalałaś ;-) i Twoje fałdy głosowe są opuchnięte.
Jeśli przejdzie Ci po tygodniu (ale musisz się oszczędzać, nawet za dużo nie mówić), to jest okej.
Jeśli nie przejdzie po tygodniu to musisz iść do lekarza, tzn. że coś się tam wydarzyło a chorób strun głosowych jest dużo Smile od opuchnięcia, poprzez krwiaki do guzków głosowych.
Oszczędzaj się Smile
Pozdrawiam
P.

Saiwala napisało:
Jak próbuję wyciągać w górę, to głos mi się załamuje (a wchodziłam dość wysoko), albo w ogóle jakoś się ucina. Z głośnością też jest problem. Wcześniej tak nie było. Nawet, jak chorowałam, to była chrypa, ale po pierwsze nie taka ostra, po drugie szybko przechodziła. A wydzierać się zawsze mogłam. Teraz głos jest jakiś przytłumiony.

Muszę z tym iść do lekarza, czy np. nie śpiewanie jakiś czas by pomogło (nauczycielka z mojej szkoły miała kiedyś pół roczną przerwę, a to jak dla mnie trochę za dużo )?
Wiecie skąd to się może brać?
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: