kuba.pw ~user
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 3:35 Temat wpisu: Pomoc w okablowaniu i kilka porad. |
|
|
Witam serdecznie, nazywam się Kuba. Zwracam się do was z prośbą o udzielenie kilku rad odnośnie sprzętu w studiu. Chcemy z kolegą powoli je rozbudowywać i wole się upewnić czy odpowiednio podchodzimy do tematu. W studiu na razie nagrywane będą tylko wokale powszechnie nazywane rapem, ale nie wykluczamy z czasem rejestracji innych.
Na chwile obecną nasz zestaw wygląda następująco.
Wejście:
mikrofon MXL 990 - kablem XLR do -
przedwzmacniacza Behringer MIC200 - adapterem(?) XLR na jack 3,5 stereo + adapter jack 3,5 stereo na 2x jack 6,3 mono do -
karty muzycznej (właśnie kupionej) E-mu 0404
Komputer:
procesor Intel Pentium Dual 1,6
2 giga ram
Wyjście:
karta muzyczna - (adapterem 6,3 mono na 3,5 mono + kabel jack 3,5 na czincza) 2x mono na prawy i lewy kanał do -
miksera Numark DM-950 - adapter jack 6,3 na 3,5 + kabel 3,5 na 2 czincze (prawy i lewy kanał) do -
amplitunera Technics SA DX 1050 - kablem na
głośniki Sony drewniane, bez opisu (dają radę).
Najbardziej zależy mi na informacji:
- czy w okablowaniu jest wszystko OK? Czy można to lepiej rozwiązać? Wiem, że na przejściówkach, kablach itd. można stracić na jakości wokalu
- czy dobrym pomysłem jest zakup innego przedwzmacniacza, np. Studio Projects VTB1. Czy da to jakiekolwiek pozytywne rezultaty?
- czy wymienić mikser na inny, taki z wejściem XLR, np. Soundcraft 4? Wtedy mógłbym pozbyć się przedwzmacniacza. Pozwoliło by to również na wyjście dwoma kablami mono jack 6,3 (kanał prawy i kanał lewy) do karty muzycznej (obecnie mikrofon do karty muzycznej podłączony jest tylko jednym kablem XLR na jack 3,5 stereo + adapter mono)
- mój wokal jest często dość agresywny, szorstki i głośny z chrypką, czy opłaca się kupować mikrofon lampowy np. MXL 9000. Słyszałem, że taki mikrofon lepiej zapisuje właśnie tego typu wokale
- w komorze używamy słuchawek Panasonica, ale one też muszą pójść do wymiany, bo mikrofon niestety ściąga podkład. Macie jakieś sprawdzone i oczywiście nie z najwyższej półki? Zastanawiamy się nad kupnem AKG K400.
- może macie jakieś uwagi, porady?
Dodatkowo oczywiście statyw i pop filter.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
|