Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Początek
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
golas14
~user

Wpisów: 1
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 11:53    Temat wpisu: Początek  Zacytuj zaznaczone      

Na jakim basie polecacie mi zacząć? Pięcio czy cztero strunowa?
Wiekszość utworów jakich słucham są wykonywane na pięcio, ale inni mówią, że najlepiej zacząć na cztero:/
Prosze o szybko odpowied¼.

+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 12:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak wolisz i jak potrzebujesz. Amen.

Wpisów: 6
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 3:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

¦wietna odpowied¼ na bank mu pomogłaSmile ja zaczynam od 5 str ponieważ nawet jeśli narazie jest mi niepotrzebna piąta potem może się przydać i będę musiał się przyzwyczajać od nowa do dodatkowej str(szerszego gryfu) a jak zacznę od 5 to potem tylko dołożę sobie go gry piąta a gryf będzie mi leżał tak jak przywykłem:) Zresztą lepiej nauczyć się na 5 str niż na 4 bo może kiedyś się przydać a równie dobrze możesz grac na 4 Smile wiedza nie znika
Ogląda profil użytkownika   
mazdah
+Redaktor

Wpisów: 129
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 5:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co to znaczy nauczyć się grać?
Gram od 7 lat, ale żebym mógł powiedzieć "nauczyłem się grać" brakuje mi bardzo dużo.

Na początek polecam przyzwoity instrument, nieważne czy 4 czy 5 strunowy.
Przyzwoite "piątki" zazwyczaj sporo kosztują, a czwórkę do nauki już da się kupić za 500zł (używany Mayones/Zak)
Jeśli masz więcej kasy, to kup piątkę, nawet głupi Ibanez GSR będzie OK na początek, jednak przemyśl dobrze czy faktycznie słuchasz i chcesz grać muzykę, w której piątka jest potrzebna.

sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 7:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oczywiście, że moja poprzednia odpowied¼ jest świetna. W koñcu jest krótka i na temat, a wręcz wyczerpująco na temat. Bo czym ma się człowiek kierować przy wyborze gitary cztero, czy pięciostrunowej? ¯adnych logicznych i sensownych argumentów poza potrzebą lub ochotą nie widzę.

Ja mam czwórkę i stroję ją dwa tony w dół - da się? Da się.
Gdybym miał piątkę, to bym marudził na zbyt szeroki gryf - da się? Da się.
Wnioski: Jest to kwestia tylko i wyłącznie potrzeby i ochoty.

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 8:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bodajże Scotta Iana zapytali kiedyś, co sądzi o początkujących gitarzystach zaczynających od razu od gitar 7-strunowych. O ile dobrze pamiętam odpowied¼ to brzmiała ona: niech się najpierw nauczą grać na szóstkach "Smoke on the water" więcej niż jednym palcem.

Bas generalnie jest czterostrunowy, przynajmniej taka jest najpopularniejsza wersja, więc od takiej radziłbym zacząć i tak jak zawsze - standard E, naucz się podstaw, pó¼niej przyjdzie czas na kombinowanie.
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 9:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Stanowczo nie zgadzam się z powyższym. Jeżeli Jaś potrzebuje piątej struny, a kupi czwórkę - bo tak nakazuje tradycja i zabobon, - to Janowi będzie ciężej posiąść wiedzę praktyczną na temat techniki gry na tej grubaśnej strunie. Ta dodatkowa struna/struny (tak, sześciostrunowe basy to też nie jest rzadkość), nie jest na początku dużym utrudnieniem, tylko kwestią przyzwyczajenia i ćwiczenia (i potrzeby, i ochoty!).

Wpisów: 22
Miasto: Suwałki
Kapela: Arbitrium
Solówki: 1
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 11:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bardziej 'ekonomiczne' wydaje mi się granie od razu na konfiguracji docelowej. Wiadomo, że technika gry jest zawsze nieco inna w każdym przypadku. Poza tym, fajniej gra się na tym, na czym chce się grać Smile)

Z drugiej strony, przejście kilku etapów z pewnością nie szkodzi, a raczej przeciwnie - poszerza repertuar z którego można korzystać.

Wiadomo, że wchodzą też w rachubę czynniki finansowe. Za dodatkową strunę trzeba czasem dosyć słono zapłacić.

Wniosek - moim zdaniem - jak komu pasuje. Do celu można podążać na kilka różnych sposobów, i w sumie, jak mi się wydaje, nikt nie może stwierdzić, że ten a nie inny jest właściwy, gwarantujący sukces.

pzdr
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Clay
~user

Wpisów: 6
WpisWysłany: Pon Lis 23, 2009 8:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Moja odpowied¼ się powieliła jak widzę że jednak przyzwyczajamy się do gryfu. A jakby był pewnie czego sam chce to by nie pytał prawda?
deic
~user

WpisWysłany: Pon Lis 23, 2009 9:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ok, w takim razie inaczej to sformułuję: chcesz grać na piątce, graj na piątce. Nie nauczysz się pływać chodząc.
mazdah
+Redaktor

Wpisów: 129
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Pon Lis 23, 2009 10:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

deic napisało:
Ok, w takim razie inaczej to sformułuję: chcesz grać na piątce, graj na piątce. Nie nauczysz się pływać chodząc.

No nie przesadzajmy.
Piątka to tylko parę d¼więków więcej do opanowania, przyzwyczajenie do gryfu to jakaś godzinka-dwie przy przesiadce z czwórki..

SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Lis 23, 2009 11:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Fakt myli sie to. Ja generalnie po przesiadce z 6 na 7, mowie oczywiscie o elektryku teraz, przez kilka dni sie mylilem traktujac strune A jako E. Lepiej zakup od razu to na czym chcesz grac i graj nie zawracajac sobie glowy tym jak latwiej CI sie bedzie nauczyc. Grasz dla siebie nie na wyscigi z czasem!!!
~user

WpisWysłany: Pon Lis 23, 2009 11:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cóż, kolega preferuje - jak sam powiedział - muzykę napisaną na piątkę. Tak więc nie widzę powodu, by zaczynał od czwórki. Da mu to większą radochę i od razu przyzwyczai się do konkretnych warunków. Osobiście wolałbym grać od razu na rodzaju instrumentu jaki mi odpowiada, bez przesiadek.

Pozdrawiam
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Wto Lis 24, 2009 12:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Cóż, kolega preferuje - jak sam powiedział - muzykę napisaną na piątkę. Tak więc nie widzę powodu, by zaczynał od czwórki. Da mu to większą radochę i od razu przyzwyczai się do konkretnych warunków. Osobiście wolałbym grać od razu na rodzaju instrumentu jaki mi odpowiada, bez przesiadek.

Dokladnie

~user

Wpisów: 20
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Pią Gru 25, 2009 8:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Na początku ważne jest aby wybrać 4 strunowca Very Happy (i na początku poszukać paru informacji na temat basu)

Następnie poszukać gitary w cenie którą mamy przeznaczyć na zakup.
Potem możemy patrzeć czy bas się nam podoba czy nie.
(Ważne jest aby sprawdzić czy gryf nie jest za ciężki i struny nie są zbyt za daleko od gryfu. Liczy się wygoda.)

Bardzo polecam poszukanie sobie jakiegoś nauczyciela, a nie uczenie się gry z tabulatur.(nie polecam tabulatur ,gdyż to bardzo prymitywny sposób nauki)

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: