Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Phil Anselmo - wokal

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pantera
~user

Wpisów: 6
WpisWysłany: Sob Lis 14, 2009 3:01    Temat wpisu: Phil Anselmo - wokal  Zacytuj zaznaczone      

Na początku chcialbym sie Wam przedstawic, gdyz jestem tu nowy Smile
Nazywam sie Pawel. Mam ochote poglebic wiedze na temat wokalu. Ostatnio troche growlowalem (probowalem ), ale malo umiem i musze jeszcze duzo cwiczyc. Nie za bardzo wiem co zrobic, aby rozwijac swoje umiejetnosci.

Growl to nie do konca to czego chce. Caly czas zastanawiam sie jak mozna osiagnac wokal w stylu Phila Anselmo z nagran Pantery jak np. Cowboys from Hell, czy Far Beyond Driven. Nie wiem czy czegos takiego mozna sie "nauczyc", czy to sie nabywa z genami. ;p
Jezeli chodzi o cwiczenia, moge cwiczyc non stop, bo mi zalezy. Co zrobic??? Mam nadzieje, ze to forum jest miejscem gdzie moge liczyc na pomoc.
Pozdro!
Ogląda profil użytkownika   
Winterstorm
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Lis 14, 2009 7:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Powiem Ci tyle, że na pewno można się nauczyć Zapisz się na lekcje śpiewu, naucz się śpiewać normalnie, potem przyjdzie czas na bardziej hardkorowe rzeczy.
Pantera
~user

WpisWysłany: Sob Lis 14, 2009 9:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak mniej wiecej moga wygladac takie lekcje? Na pewno by pomogly, ale oprocz tego co moglbym robic we wlasnym zakresie? Pewne obycie z muzyka mam. Gram od paru lat na gitarze, co po czesci pomaga w ksztalceniu sluchu i rytmiki. Czy sa jakies cwiczenia, ktore moge wykonywac indywidualnie?
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Sob Lis 14, 2009 11:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sprawa z jakim kolwiek sposobem spiewania wymaga niestety duzej ilosci praktyki i cwiczen ktore powoli beda dawaly Ci rozumiec sposob w jaki powinienes wykorzystywac pewne czesci swojego ukladu oddechowego i miesniowego do poprawnej cyrkulacji powietrza i wydobywania upragnionych dzwiekow. Ja osobiscie zaczalem cwiczyc i z poczatku wychodzilo to roznie. Pozniej sam zaczalem badac tajniki spiewu a przede wszystkim growlu co z biegiem czasu stawalo sie coraz lepszym przykladem na to jak wiele moze dac chodzby nawet glupie samozaparcie Fakt jest to niebezpieczne bo mozna stracic glos ale w tym typie wokalu latwo skumac ze robi sie cos chyba nie do konca dobrze. Teraz cwicze od kilku miechow regularnie wokal i jestem juz w stanie na lajcie przerabiac kazdy inny wokal na spiew. Nawet umiem dokaldac growl i melodycznie spiewac nizej czy wyzej. O sposobach na nauczenie sie tej sztuki pisano juz wiele na tym forum wiec poszukaj tam odpowiedzi. CO do kursu spiewania. Fakt, z pewnoscia by Ci pomogl tyle, że trzeba na to miec czas i pieniadze. Przy okazji zmiejsza to istote satysfakcji z osiagnietego celu lecz mysle ze daje szybciej rezultaty niz samowolne kierowanie sie do celu bladzac po sciezkach przypadku i niezrozumienia. Ja dam CI jedna wskazowke ktora jak dla mnie jest najwazniejsza jesli chodzi o trening growlu. Wszyscy pierdziela o przeponie itd. Tego nei da sie tak szybko wyczuc. Ja po b.dlugim czasie poprostu to wyczulem itd. To samo przyjdzie jesli bedziesz znal chociaz teoretycznie jak wykorzystac ten miesien itd. A co do mojej wskazowki.

ZADNEGO "CIEZKIEGO" WOKALU NIE DA SIE CWICZYC PO CICHU!!!!!!!!!!!
Cwiczac po cichu czy na pol glosnie ludzie wlasnie robia to typowo gardlowo co niszczy ten narzad i w cale nie brzmi fajnie. TO musi byc ryk z bebechow, z glebi a nie darcie papieru na gardle. Poczytaj o tym w tematach o ciezkim darciu mordy a mysle ze sporo sie dowiesz. Wiele inf w tych postach jest przedewanionych. NAwet moje kiedy pisalem je zanim naprawde skumalem o co tak dokladnie w tym chodzi. Czytaj i probuj. Nie wolno CI sie poddac, do walki i po zwyciestwo !!!!

~user

WpisWysłany: Sob Lis 14, 2009 11:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A mi ostatnio coraz lepiej idzie praca przepony, że się tak pochwalę Very Happy I dochodzę do tego samego, więc da się Chociaż lekcje śpiewu i tak by się przydały.
Pantera
~user

WpisWysłany: Nie Lis 15, 2009 2:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ciesze sie, ze na tym forum mozna uzyskac jakas pomoc, a nie mase negatywnych komentarzy ze strony "haterow" . Czytalem, ze jak gardlo boli to nalezy przestac, ze wzgledu na to, ze stosowana technika nie jest wykonywana poprawnie. W takich momentach staram sie zmienic troche sposob wydobywania dzwieku i nawet czasami wydaje mi sie, ze to jakos brzmi. Miewalem takie dni kiedy probowalem kawalki Cannibal Corpse, czy Meshuggah i nie bolalo mnie od poczatku do konca cwiczen.

Czytalem tez, ze w wielu przypadkach istnieje cos takiego jak blokada psychiczna. Mysle, ze moze mnie to dotyczyc, bo mieszkam w bloku i jednak troche sie niesie (jeszcze pomysla ze idiota ),a oprocz tego obecnosc rodziny w domu sprawia, ze sie wstydze . Jak sie przelamac? Czy sa na to jakies wskazowki?
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Nie Lis 15, 2009 6:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ja mieszkam w domku i tez mialem takie blokady ale sposob na to jest prosty. Podglaszasz muzyke do tego stopnia ze tylko ty slyszysz swoj spiew bo reszte zaglusza muzyka. GEneralnie mozesz sobie na odwage jakiegos kielona myknac albo browarka i zawsze to jakos pewniej idzie chodz nie do konca zgodze sie ze nie wplynie to w zaden sposob na twoj wokal ale to juz zupelnie inna sprawa.
~user

WpisWysłany: Nie Gru 06, 2009 12:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam ponownie!
Cwicze swoj wokal. Growl wychodzi mi juz calkiem, calkiem (lepiej niz poprzednio). Jednak mam problemy z wyciaganiem dlugich screamow. Zarowno growlem jak i technika podobna do phila nie moge wyciagac naprawde dlugich dzwiekow. Mysle, ze tak jakby wypuszczam za duzo powietrza naraz a nie starcza mi na dlugi ryk. Albo po prostu nie jestem jeszcze gotowy fizycznie na taki wysilek i musze duzo wiecej cwiczyc. Co Wy na to? Znacie moze cwiczenia albo solucje dotyczace tego problemu?
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Nie Gru 06, 2009 11:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A może spróbuj powiększyć objętość płuc? Bieganie i basen dają dobre efekty.
lukaszZLO
~user

Wpisów: 25
WpisWysłany: Wto Gru 15, 2009 11:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wyślij jakieś próbki to może ktoś ci powie co robisz ¼le. Ale do długich screamów przepona jest najważniejsza. Mi się takimi ćwiczeniami udało PODWOIÆ czas sustaina. Odsyłam do tematu o growlu
JanSDMF
~user

Wpisów: 5
Miasto: 170_PL
WpisWysłany: Wto Sty 11, 2011 6:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja pieprze sąsiadów i wydzieram się na całe gardło, nawet czasami acapella, więc muszą mieć śmiesznie za ścianą.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Winterstorm
~user

WpisWysłany: Czw Sty 13, 2011 2:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale za 20 lat jak będziesz śpiewał dla stu tysięcy fanów oni powiedzą "pamiętam kurwa jak ten szczyl się za ścianą wydzierał, a teraz kokosy trzepie" Very Happy
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: