| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
filo15 ~user
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 7:33 Temat wpisu: Nowa kapela |
|
|
Witajcie!
Wraz z moimi przyjaciółmi myślimy nad założeniem kapeli i mam pytanko
W co powinniśmy sie wyposażyć? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 7:43 Temat wpisu: Re: Nowa kapela |
|
|
| filo15 napisało: | Witajcie!
- perkusja
- 2 gitary
- gitara basowa
- 2 piece do gitar "zwykłych"
- piec do gitary basowej
- mikrofon
- nagłośnienie wokalu
- kable
- wódka
- dużo narkotyków
- sala prób
- umiejętności gry na instrumentach
- może metronom i słuchawki dla perkusisty
- a no oczywiście pałki do perkusji
Myślę, że na początek wystarczy  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 7:48 Temat wpisu: |
|
|
No i piórka do gitar, struny itp. Stroik też nie zawadzi  |
|
|
|
|
|
|
filo15 ~user
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 7:55 Temat wpisu: |
|
|
a jaka bedzie orientalna cena takiego zestawu no bez 6 ostatnich bo to mamy a narkotyków nie  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 8:07 Temat wpisu: |
|
|
| filo15 napisało: | | a jaka bedzie orientalna cena takiego zestawu no bez 6 ostatnich bo to mamy |
Perkusja(nowa) to jest wydatek minimum 1500 zł(jeśli się uda )
| Cytat: | a narkotyków nie  |
Jak to nie? I Wy chcecie być muzykami? Phi... _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 9:01 Temat wpisu: |
|
|
| ¯eby to wszystko brzmiało i było słychać to na sprzęt gitarowy myślę minimum 2 tysiące... A z resztą odradzam na razie kupno jakiegokolwiek sprzętu, ceny poszły tak bardzo do góry, że szkoda gadać. ¯eby nie szukać daleko, za Peaveya Bandita dałem jakiś czas temu 1150 złotych, teraz kosztuje ponad 1700... |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 9:24 Temat wpisu: Re: Nowa kapela |
|
|
| Juhas napisało: | | filo15 napisało: | Witajcie!
- perkusja
- 2 gitary
- gitara basowa
- 2 piece do gitar "zwykłych"
- piec do gitary basowej
- mikrofon
- nagłośnienie wokalu
- kable
- wódka
- dużo narkotyków
- sala prób
- umiejętności gry na instrumentach
- może metronom i słuchawki dla perkusisty
- a no oczywiście pałki do perkusji
Myślę, że na początek wystarczy  |
Naprawdę sądze ,że nie potrzebne sa 2 gitary,wystarczy 1.(wiem to z wlasego doswiadzenia)
Jezeli napisales sala prob to raczej ne zabardzo potrzebne są piece.
Ogólnie to spko.  _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 9:33 Temat wpisu: Re: Nowa kapela |
|
|
| Patlord napisało: |
Naprawdę sądze ,że nie potrzebne sa 2 gitary,wystarczy 1.
|
OK, jedna w sumie może być, zależy jak i co chcecie grać.
| Cytat: |
|
A gdzie podłączysz gitary?
Nie liczyłbym na to, że ktoś, kto przyjmie nieznanych ludzi na salę, będzie im pozwalał grać na własnym sprzęcie. No i co z koncertami? _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 10:20 Temat wpisu: |
|
|
| Niekoniecznie od razu sala prób, ale coś, co ją imituje, jakiś garaż, piwnica czy cokolwiek innego. A z wokalem to ja bym sobie w sumie dał na początek spokój. Cały sprzęt do tego sporo kosztuje, a nie jest to rzecz niezbędna na początku. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 10:39 Temat wpisu: |
|
|
No, pierwsza kapela, w której grałem miała próby w szkole. Wcześniej, jak z kumplami chciałem coś zrobić, to się spotykaliśmy w domu i graliśmy. Ale to były dwie gitary, lub gitara i bas.
Potem, jak pierwsza kapelka się rozpadła, to z Kubsonem(gitara) zakładaliśmy Neurotic i próby początkowo też mieliśmy albo u niego, albo u mnie. Ale wiadomo było, że jeśli chcemy coś pociągnąć dalej, to musimy znale¼ć salę prób, bo bez tego perkusisty nie będzie.
Owszem, perkusista może mieć jakieś własne pomieszczenie, które może być salą prób. Ewentualnie dla testów można wynająć jakieś pomieszczenie na godziny(np. w £odzi na Brze¼nej, a z tego, co się orientuję, to z pół Warszawy tak wynajmuje), ale to raczej nie da rady na dłuższą metę. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 11:55 Temat wpisu: |
|
|
Ja pochodze z Warszawy więc nie mam problemu ze znalezieniem salki razem z kumplami składamy sie po parę zlotych i mamy 2 godziny grania razem z perkusja i kolumnami do gitar i basu w środku.
Ale jak ktoś mieszka gdzieś na wsi albo w mniejszych miastach to nalezy sobie poszukać jakiegoś małego pomieszczenia żeby nikomu nie przeszkadzać i tam grać.
[ Dodano: Minutę temu ]
| Juhas napisało: | | Patlord napisało: |
Naprawdę sądze ,że nie potrzebne sa 2 gitary,wystarczy 1.
|
OK, jedna w sumie może być, zależy jak i co chcecie grać.
| Cytat: |
|
A gdzie podłączysz gitary?
Nie liczyłbym na to, że ktoś, kto przyjmie nieznanych ludzi na salę, będzie im pozwalał grać na własnym sprzęcie. No i co z koncertami? |
sam sprawd¼
http://www.sounddivision.pl/ _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 12:36 Temat wpisu: |
|
|
OK, no ładnie to wygląda. My płacimy za salkę od 17 do około 40 zł od osoby za miesiąc Zależy od pory roku, bo w zimę sami sobie dogrzewamy konwektorem. Sala ma 27 metrów.
Na pewno nie jest tak wypasiona jak to, ale za to możemy sobie wejść kiedy chcemy(chyba, że inna kapela ma próbę - mamy stworzony do tego kalendarz na gmailu). Natomiast co do sprzętu, to nie sądzę, że opłaci Wam się wypożyczenie. Nie widziałem cen, ale podejrzewam, że po 5, 10 koncertach byście już mieli sprzęt i to dość niezły za tą kasę, co włożycie w wypożyczenie
Oczywiście dobre jest, że kapela dopiero powstaje, tak więc do pierwszego koncertu jest jeszcze trochę czasu. Mimo wszystko polecam już zbierać kasę na sprzęt.
BTW, jak kogoś interesuje podobna(do tej z linku) salka w £odzi, to jest coś takiego na Brze¼nej. Musicie poszukać w necie. Z tego, co wiem to koleś tam też kiedyś studio budował, ale w koñcu nie wiem, czy zrobił, czy nie. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 2:54 Temat wpisu: |
|
|
a mozesz mi przeslac dane tej salki bo ja z £odzi pochodze a Warszawaie mieszkam.  _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 4:22 Temat wpisu: |
|
|
| Patlord napisało: | a mozesz mi przeslac dane tej salki bo ja z £odzi pochodze a Warszawaie mieszkam.  |
Mógłbym, ale nie mam czasu
Wejd¼ na google i se poszukaj, wystarczająco dużo danych podałem:
£ód¼, ul. Brze¼na, sala prób. Zdaje się nazywa się to "ES Studio", czy jakoś tak. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Iglo ~user

|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 10:39 Temat wpisu: |
|
|
Wlasnie co do koncertu takiego grubszego niż d¼więki z samych piecyków... a mianowicie jak podłączyć piec pod sprzęt grający w jakims klubie czy sali widowiskowej i co jest potrzebne do takiego wiekszego przedsięwzięcia oprócz wódki dziwek i koksu, bo to juz wiem  |
|
|
|
|
|
|
|