| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
quba @Naczelny

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 468 Miasto: Olesno Kapela: newbandz
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 8:39 Temat wpisu: NewBandz's Wordcollection |
|
|
Chcialem wam, uzytkownicy, rzucic propozycje, ktora pojawila sie w ciagu ostatnich dni. Może nazwa tematu nie za wiele Wam mówi, ale postaram się to jakoś wyjaśnić. Tak więc mam w zamiarze dodać nową część portalu, ktorej silnik będzie podobny do słynnej wikipedii. Teraz zapytacie co to, po co to, jak to będzie działać? Odpowiedź jest bardzo prosta. Z doświadczenia wiem, ze jest wiele kapel, ktore chcą tworzyc muzyke, potrafia cos zagrac, ale nie potrafia do tego dodac sensownych słów, aby ich muzyka miala jakis przekaz. Tak wiec owo NewBandz's wiki Wordcollection będzie mialo za zadanie umozliwic Wam wstawienie jakigoś nowego tytulu, napisanie jednej zwrotki tak, zeby ktoś inny mogl cos w tym poprawic, coś dopisac. Czyli praktycznie cala spoleczność portalu pomagalaby sobie nawzajem. Dodam, ze teksty moglyby byc bez żadnych przeszkod wykorzystywane przez kazda tutaj zarejestrowana kapale Co Wy na to? |
|
|
|
|
|
|
Mrówa ~user

Dołączył: 14 Cze 2006 Wpisów: 6 Miasto: BaSSlandia Kapela: MBB Solówki: 1 |
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 9:01 Temat wpisu: |
|
|
Według mnie świetny pomysł Często mam tak , że po prostu tekst się nie klei... A czasem po prostu jest muzyka, a nie ma inspiracji do tekstu. Mam nadzieje , że znajdą się tutaj jacyś tekściarze, a może i ja się czegoś nauczę  _________________ Zawsze jest czas na BASS  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 778 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 9:22 Temat wpisu: |
|
|
Pomysl jest niezly ale potrzebni do tego sa ludzie. Jelsi portal bedzie w takim stanie w jakim jest tzn mala ilosc osob go ze tak powiem uzupelnia i buduje to nie mamy co liczyc na szybkie powodzenie twojego pomyslu. Licze jednak ze po pewnym czasie pojawi sie tu wiecej ludzi a pozniej znowu jeszcze wiecej i bedzie wszystko kwitnac. Teksty to dobry pomysl tez z tego wzgledu ze jesli ktos bedzie pisal fajne teksty to kto wie moze jakis zepsol go ze tak powiem zaangazuje w swoja tworczosc. Zycze powodzenia i do dziela  _________________ http://www.myspace.com/northern666lights |
|
|
|
|
|
|
8ystry ~user

Dołączył: 14 Cze 2006 Wpisów: 94 Miasto: Łódź Kapela: The Cada
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:15 Temat wpisu: |
|
|
Szczerze - najfajniejszy pomysł jaki przeczytałem na owym forum
Jestem zdecydowanie za i z chęcią doskrobie małe co-nieco do tekstów
powodzenia w pisaniu skryptów dla adminów xF _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 798 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -3 |
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:48 Temat wpisu: |
|
|
Bardzo dobry pomysł, tylko weźcie pod uwagę prawa autorskie.
Czyli, że jeśli czyjś tekst(lub wkład w tekst) jest wykorzystywany komercyjnie, to osoba powinna dostać jakieś tantiemy i w każdym przypadku nazwisko osoby, która pomagała w układaniu tekstu powinno być gdzieś tam widoczne
Musimy pamiętać o prawach autorskich mimo wszystko.
Dodatkowo może być sytuacja, że ktoś umieści tekst, aby ktoś inny go poprawił, a jeszcze ktoś inny wykorzysta go w swojej muzyce bez zgody autora. A to już jest naruszenie. Trzeba pamiętać o tym wszystkim od strony prawnej też. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 10:19 Temat wpisu: |
|
|
I jeszcze jedno. Chodi mi o to żeby ta cześć portalu nie była dostepna dla wszystkich, tylko dla zarejestrowanych ponieważ ktoś znajdzie przypadkiem tą strone podpierdoli tekst a potem z tego moga być problemy. Wiem że to jest nie małe ograniczenie ale ale uważam je za konieczne _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:47 Temat wpisu: |
|
|
| Smar napisało: | | I jeszcze jedno. Chodi mi o to żeby ta cześć portalu nie była dostepna dla wszystkich, tylko dla zarejestrowanych ponieważ ktoś znajdzie przypadkiem tą strone podpierdoli tekst a potem z tego moga być problemy. Wiem że to jest nie małe ograniczenie ale ale uważam je za konieczne |
Teoretycznie strony poetyckie są ogólno-dostępne do czytania. Z odpowiednią klauzulą. Ale zgadzam się, że pomysł Smara będzie jakimś tam zabezpieczeniem, bo jednak wiersz to przeważnie trochę inna sprawa niż tekst piosenki. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Majas ~user

Dołączył: 25 Lut 2008 Wpisów: 11 Miasto: Proszowice Kapela: The Grimms
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 5:35 Temat wpisu: |
|
|
Myślę, że warto byłoby dopisywać pod danym tekstem Nazwy wszystkich zespołów, które go używają. Myślę, że warto byłoby troszkę zautomatyzować proces zgody autora na użycie tekstu. Dajmy na to przycisk pod tesktem "Sytaj autora o zgodę na użycie tekstu". I auotmatycznie wysyła się PW do autora i ten może zdecydować czy pozwoli czy nie. coś na zasadzie wysyłania zaproszeń w naszej klasie. Słabe porównanie no ale obrazowe. Życze powodzenia w tworzeniu. Pomysł jest genialny!! _________________
Enjoy the MUSIC!!! |
|
|
|
|
|
|
Glizda ~user

Dołączył: 13 Lut 2008 Wpisów: 116 Miasto: okolice Bielska-Białej Kapela: Agrressour
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 7:41 Temat wpisu: |
|
|
faktycznie, dobry pomysl jak najbardziej uzasadniony. u mnie tez sa problemy z wieloma rzeczami, takie cos by napewno pomoglo _________________ rock hard my firend |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:34 Temat wpisu: |
|
|
i co z tym pomysłem?? bo jak na razie to chyba wszystko utkneło w dupie _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 10:18 Temat wpisu: |
|
|
Co do użycia tekstu, autor musiałby wyrazić zgodę na stronie, żeby było jasne. Żeby potem ktoś nie mówił: "No przecież się zgodził", a autor: "No skądże znowu" _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 468 Miasto: Olesno Kapela: newbandz
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 6:31 Temat wpisu: |
|
|
smar - pisalem, ze wszystko nadrobie po maturze  |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 3:05 Temat wpisu: |
|
|
A no tak teraz sobie dopiero przypomniałem. Zwracam honor _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
|