|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| CZY ZNASZ NUTY? |
| TAK, płynnie czytam nuty i gram 'a vista' |
|
15% |
[ 5 ] |
| średnio, ale znam podstawy. |
|
18% |
[ 6 ] |
| Znam nuty ale wolę TABulatury. |
|
24% |
[ 8 ] |
| NIE. Nie znam nut, ale świetnie gram ze słuchu. |
|
15% |
[ 5 ] |
| NIE. Niepotrzebne mi są nuty. |
|
6% |
[ 2 ] |
| Nie znam nut, gram tylko z tabów |
|
21% |
[ 7 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 33 |
|
| Autor |
Wiadomość |
lukaszZLO ~user
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 1:13 Temat wpisu: |
|
|
Nie wszystkie gatunki muzyczne wymagają od instrumentalistów jakiejś nieskończonej wiedzy muzycznej. Np. wiele zespołów punkowych wyszło z garażu i zrobiło karierę. Osobiście znam członków zespołu Illusion. Nuty znają tak średnio. Odczytali by co mają zagrać gdyby nad nimi trochę posiedzieli tak samo jak ja. Jestem perkusistą i zamiast nauczyć się 12 skal harmonicznych wole grać paradiddle na stopach żeby później jak będę grał jakąś szybką partie nie wypaść albo nie zagrać niechlujnie.
Mamy w zespole dwóch gitarzystów. Jeden z nich gra 7 lat na gitarze, a drugi gra 2 lata. Ten pierwszy skończył szkołę muzyczną, która raczej odepchnęła go od instrumentu, ale teraz potrafi grać na pianinie, basie, klasyku, elektryku, śpiewać, czytać z nut itp. Tylko na co mu to wszystko skoro ten drugi gra takie rzeczy, których nasz "wykształciuch" nie zagra czysto po miesiącu prób?
Sam nie używam nut. Na perkusji gram ze słuchu, a na basie z tabów.
Zaś takie pomysły jak zmiana metrum, prędkości, tonacji, dodanie dysonansów i inne triki w utworze jakoś przychodzą same jak się trochę pogra.
Podstawy muzyki jednak trzeba znać, ale kształcić trzeba się w odpowiednim kierunku. Jest wiedza potrzebna i wiedza zbędna. |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 6:26 Temat wpisu: |
|
|
| To jakąś chujową tę szkołę kończył, że nie potrafi czysto grać. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|