| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| CZY ZNASZ NUTY? |
| TAK, płynnie czytam nuty i gram 'a vista' |
|
15% |
[ 5 ] |
| średnio, ale znam podstawy. |
|
18% |
[ 6 ] |
| Znam nuty ale wolę TABulatury. |
|
24% |
[ 8 ] |
| NIE. Nie znam nut, ale świetnie gram ze słuchu. |
|
15% |
[ 5 ] |
| NIE. Niepotrzebne mi są nuty. |
|
6% |
[ 2 ] |
| Nie znam nut, gram tylko z tabów |
|
21% |
[ 7 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 33 |
|
| Autor |
Wiadomość |
miccom ~user

Dołączył: 22 Gru 2008 Wpisów: 13 Miasto: Tychy Kapela: PARTYBAND
|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 9:10 Temat wpisu: |
|
|
ok. Wygraliście.
NIE uczcie się lepiej grać, i żyjcie w przekonaniu, że wasza muzyka ma tylko wam się podobać- i jesteście dobrymi muzykami.
Myślę że temat do zamknięcia- ale ankieta nadal aktualna.
Pozdrawiam najlepszych muzyków  _________________ Gra na instrumencie jest sprawiedliwa. Ile się włoży, tyle się ma. Bez układów, pieniędzy, machlojek. A ile daje radości... Tylko czemu tak trudno się za nią zabrać? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 800 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -3 |
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 9:14 Temat wpisu: |
|
|
| Adder napisało: | To co Juhas? Robimy sciepe na Winterstorma?  |
Co? Że libacja jakaś?  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 10:19 Temat wpisu: |
|
|
Tak Juhas, ty stawiasz Całą cysterne wódki
PS. Według mnie w granie na instrumencie powinno nam sprawiać radoche bo co komu z tego że jest najlepszy jak gra na siłe i z przymusu. Może taki zna wszystko w teorii i w praktyce ale jest w tym sztuczny. A tu abrdziej chodzi o uzewnetrzienie swoich emocji właśnie przez instrument
(jak mądrze gadam to polejcie) |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 10:37 Temat wpisu: |
|
|
| miccom napisało: | ok. Wygraliście.
NIE uczcie się lepiej grać, i żyjcie w przekonaniu, że wasza muzyka ma tylko wam się podobać- i jesteście dobrymi muzykami.
Myślę że temat do zamknięcia- ale ankieta nadal aktualna.
Pozdrawiam najlepszych muzyków  |
Ale spokojnie, ja nigdzie nie twierdzę, że ma tylko mi się podobać. Ale ma się PRZEDE WSZYSTKIM mi podobać i mi sprawiać radość, bo inaczej jaki jest sens w jej tworzeniu? Tutaj przychylam się do tego, co napisał Adder. Natomiast ja bardzo chętnie nauczę się lepiej grać i bardzo chętnie poznam nuty i teorię tylko nieco mi czasu brakuje i jakoś mnie to wszystko przeraża  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 11:44 Temat wpisu: |
|
|
| Adder napisało: | Tak Juhas, ty stawiasz Całą cysterne wódki
PS. Według mnie w granie na instrumencie powinno nam sprawiać radoche bo co komu z tego że jest najlepszy jak gra na siłe i z przymusu. Może taki zna wszystko w teorii i w praktyce ale jest w tym sztuczny. A tu abrdziej chodzi o uzewnetrzienie swoich emocji właśnie przez instrument
(jak mądrze gadam to polejcie) |
Nie, ja pieprzę, jak mam postawić drugą cysternę, to siedzę cicho  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
sexyjanek ~user
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 1:17 Temat wpisu: |
|
|
Luudzie, nie brońcie się tak przed wiedzą. Przecież to wam może tylko pomóc, raczej wam nie zaszkodzi. Jesli macie zamiar robic to na powaznie moze jednak warto by było przełamac opór spróbować nauczyc się co, jak, kiedy i dlaczego żeby nie było przysłowiowej kupy na wystepie? Ja tam byłbym bardzo wdzięczny gdyby pan Miccom zarzucił jakimś artem.
Pozdr. _________________ Mrrau |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 1:33 Temat wpisu: |
|
|
| sexyjanek napisało: | | Luudzie, nie brońcie się tak przed wiedzą. Przecież to wam może tylko pomóc, raczej wam nie zaszkodzi. |
Przecież nikt tu nie mówi, że jej nie chce. Wiedza teoretyczna - owszem, może być przydatna, nawet bardzo. Ale to nie znaczy, że bez niej nie będziesz dobrze grał i nic nie osiągniesz wielkiego.
To tak samo jakby mówić, że muzykiem się jest po szkole muzycznej. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
miccom ~user

Dołączył: 22 Gru 2008 Wpisów: 13 Miasto: Tychy Kapela: PARTYBAND
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 7:36 Temat wpisu: |
|
|
| Juhas napisało: | | sexyjanek napisało: | | Luudzie, nie brońcie się tak przed wiedzą. Przecież to wam może tylko pomóc, raczej wam nie zaszkodzi. |
Przecież nikt tu nie mówi, że jej nie chce. Wiedza teoretyczna - owszem, może być przydatna, nawet bardzo. Ale to nie znaczy, że bez niej nie będziesz dobrze grał i nic nie osiągniesz wielkiego.
To tak samo jakby mówić, że muzykiem się jest po szkole muzycznej. |
Zgadzam się z tym.
Muzykiem się nie jest po szkole muzycznej. Ale bez niej ciężko nim zostać.
NUTY i teoria to nie konieczność i obowiązek, tylko ułatwienie dla nas. A i oczy i uszy otwiera na muzykę.
Myślisz- że już masz otwarte? NO i tu zapewniam że jeszcze nie tak mocno jak można je otworzyć!
HOUK! _________________ Gra na instrumencie jest sprawiedliwa. Ile się włoży, tyle się ma. Bez układów, pieniędzy, machlojek. A ile daje radości... Tylko czemu tak trudno się za nią zabrać? |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 129 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 6:53 Temat wpisu: |
|
|
Miccom, absolutnie się z Tobą zgadzam!
Moim zdaniem nawet jeśli ktoś ma słuch i wyczucie, to i tak zawsze gra coś, co zostało już wymyślone.
Więc po co iść do tego okrężną drogą i np grać przewroty ciesząc się, że się świetny pattern znalazło?
Zasady ( także harmonii ) są po to, żeby je łamać. Ale żeby łamać zasady, TRZEBA je znać. _________________ www.basoofka.net
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 9:06 Temat wpisu: |
|
|
| mazdah napisało: |
Zasady ( także harmonii ) są po to, żeby je łamać. Ale żeby łamać zasady, TRZEBA je znać. |
I znowu - niekoniecznie. Upłycę to do zasad ruchu drogowego. Widzisz znak - odwrócony trójkąt. Ale generalnie nie wiesz, co oznacza i jedziesz dalej bez zastanowienia. Miałeś farta i przy okazji złamałeś zasady bez ich znajomości.
To samo można zrobić w muzyce. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 9:10 Temat wpisu: |
|
|
Racja Juhas, ale o czym świadczy ten przykład, który podałeś?
Moim zdaniem nie o szczęściu, tylko o głupocie
Nie wiem, sądzę, że każdy powinien znaleźć swój sposób na poznawanie świata Muzyki.
Ja po 7 latach "grania" postanowiłem wrócić do absolutnych podstaw, przypominam sobie układ rąk, skale, budowę akordów, nawet rozmieszczenie dźwięków na gryfie. Radochy co nie miara  _________________ www.basoofka.net
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 9:33 Temat wpisu: |
|
|
Tak jak mówię, znajomość teorii muzyki baaardzo ułatwia np. komunikację w zespole. Nie muszę komuś mówić: "Zagraj to trochę wyżej, ale tak połowicznie", tylko: "Zagraj to o kwintę wyżej"
Jednak cały czas uważam i tu zdania raczej nie zmienię, że brak znajomości teorii, nie skreśla nikogo z osiągnięcia czegoś wielkiego, a nawet zostania wirtuozem instrumentu. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 9:34 Temat wpisu: |
|
|
Z pewnością. Co jednak ma zrobić ktoś, kto nie ma talentu ani słuchu muzycznego?  _________________ www.basoofka.net
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 9:33 Temat wpisu: |
|
|
Zająć się czymś innym A tak poważnie, to ćwiczyć. Jak najwięcej. Ja miałem bardzo kiepski słuch muzyczny, ale odkąd zacząłem grać, widzę znaczą poprawę. Tak że nawet coś takiego jak słuch muzyczny można sobie wyrobić w pewnym stopniu A talent? To tylko znikomy procent sukcesu, reszta to praca i ćwiczenia  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 9:53 Temat wpisu: |
|
|
| Winterstorm napisało: | nawet coś takiego jak słuch muzyczny można sobie wyrobić w pewnym stopniu  |
Całkowicie się zgadzam. Odkąd uczę się śpiewać zauważam coraz drobniejsz błędy. A jeszcze rok temu byłbym pewien, że jest czysto  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|