Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Naprawa uszkodzonego efektu

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dave
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sob Kwi 11, 2009 7:10    Temat wpisu: Naprawa uszkodzonego efektu  Zacytuj zaznaczone      

Hej, ostatnio uszkodziłem przełącznik/włącznik do mojego efektu typu wa wah Vox V847. Wiecie może gdzie taki przełącznik można dokupic, czy wogole sie da, i co byś cie zrobili na moim miejscu??
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sob Kwi 11, 2009 7:26    Temat wpisu: Re: Naprawa uszkodzonego efektu  Zacytuj zaznaczone      

Dave napisało:
Hej, ostatnio uszkodziłem przełącznik/włącznik do mojego efektu typu wa wah Vox V847. Wiecie może gdzie taki przełącznik można dokupic, czy wogole sie da, i co byś cie zrobili na moim miejscu??

Zależy co się rozwaliło i co rozumiesz pod pojęciem: "przełącznik"

~user

WpisWysłany: Sob Kwi 11, 2009 8:47    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Chodzi mi o tż część, która odpowiada za włączenie i wyłączenie efektu, hmmmm kurcze nie wiem jak sie to fachowo nazywa ale zaznaczyłęm to na rysunku moze bedzie proscij:
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sob Kwi 11, 2009 9:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmmm, w prawdzie nie widziałem w życiu wiele kaczek, a coś takiego widzę po raz pierwszy. Z tego, co tu widzę, to przełącznik jest pod pedałem.
Zakładam, że on jest dwupozycyjny(włącz, wyłącz) i, że dalej pod pedałem masz zębatkę

Jeśli tak, no to sprawa powinna być banalna. Musisz kaczkę otworzyć i zobaczyć co się stało. Może po prostu kabelek się urwał. To wystarczy go przylutować. A jeśli nie, no to będziesz musiał jakoś sprawdzić ten przełącznik. Np. za pomocą żarówki. I wtedy będziesz wiedział, czy przełącznik walnięty, czy coś innego.

~user

WpisWysłany: Nie Kwi 12, 2009 7:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tak rozebrałem kaczke i kabelki sa elegancko przylutowane wiec watpie ze to wina tych kabelków, podejrzewam że to wina jest samego mechanizmu tego przełaącznika, moze cos pełkłó nie wiem, problem w tym ze jakbym sie na tym znał to bym tam pogrzebał, a taka sprawa jest ze za tydzien ja pilnie potrzebuje i najbardziej mi zalezy zeby kupic ten mechanizm tylko za cholere nie wiem gdzie?
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co rozumiesz pod pojęciem "mechanizm"?

Chodzi o sam przełącznik?
Wg mnie raczej mało prawdopodobne jest, żeby przełącznik szlag trafił. Jak masz miernik, to możesz sobie pomierzyć napięcia. Jeśli go nie masz, to możesz wymontować przełącznik i sprawdzić go na żarówce. Jeśli będzie działał to znaczy, że coś się zwaliło z eletroniką.
Przełącznik kupisz w każdym sklepie elektrycznym.

Jeśli natomiast chodzi o zębatkę, mogła Ci się ukruszyć, a to raczej dyskwalifikuje kaczkę z dalszego jej używania...

~user

Wpisów: 22
Miasto: Suwałki
Kapela: Arbitrium
Solówki: 1
WpisWysłany: Nie Kwi 12, 2009 8:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeżeli dobrze widzę, to prawdopodobnie chodzi o coś takiego: http://allegro.pl/item605280168_przelacznik_dpdt_footswitch_do_efektow_gitarowy.html#gallery Tylko powyższy wygląda na coś ogólnego stosowania. Znalazłem też coś takiego http://www.sklep.pwimpet.pl/product_info.php?products_id=29695 i tutaj wygląda, że jest to sprzęt specjalnie zaprojektowany do tego typu zastosowañ. Na fotkach w necie widać że zainstalowany jest podobny do tego dunlopa, ale wydaje mi się że możliwe jest zainstalowanie pierwszego, nie wiadomo tylko czy nie będzie wprowadzał trzasków przy przełączaniu.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: