Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
nagrywanie wokalu - jaki preamp?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nonsense
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Sro Sty 27, 2010 6:37    Temat wpisu: nagrywanie wokalu - jaki preamp?  Zacytuj zaznaczone      

Witam
chciałabym dograć wokal do partii instrumentalnych, ale nie wiem, jaki preamp powinnam kupić. Nie chcę, żeby był bardzo drogi, zależy mi jednak na dość dobrej jakości.
Posiadam mikrofon shure sm58.

Powinnam kupić również mikser?
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 778
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sro Sty 27, 2010 7:28    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

w sumie to jesli chcesz tylko dograc partie wokalne do nagranego songa to wystarczy ci raptem jakis rejestrator czyli chociazby sam komp + majk ktory podlaczasz pod kompa i jedziesz. W tego typu programach do nagrywania na PC masz equalizery i cala mase roznych efektow co powinno zadowolic twoje ucho. Oczywiscie jesli masz niezla karte dzwiekowa bo od tego b.duzo zalezy. JEsli chcesz wiecej profesjonalizmu to polecam kupic sam mixer czyli bedziesz mial zewnetrzny equalizer i sygnal jaki bedzie szedl do recordera, w tym przypadku np kopa, bedzie juz obrobiony tak jak sam tego chcesz. Kupowanie calego sprzetu naglasniajacego dla samego nagrywania wokalu jest troche bezsensem. Pozdrawiam
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Sro Sty 27, 2010 7:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A jaki mikser byś polecił?
Ogląda profil użytkownika   
Yeager
~user

Wpisów: 11
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Sob Sty 30, 2010 1:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zakup miksera jest niezłym rozwiązaniem, sugerowałbym jednak zakup TonePortaUX2. Podpinasz go do kompa przez USB, niezależne zasilanie, +48V, wejście na instrument. Można kupić w cenie ok 650zł. Jednak jeśli chcesz robić w miarę profesjonalne demka sesje nagraniowe polecam zakup mikrofonu pojemnościowego, niezrównany do nagrań jak również ćwiczeń. Z niezbyt drogich a porządnych modeli polecam MXL 2006. Jeśli Cię zainteresowałem resztę znajdziesz w necie.
Pozdrawiam.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: