|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Lut 03, 2009 10:09 Temat wpisu: |
|
|
Spokojnie nie tłumacz się. ¯artowałem z tym kasprzakiem _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Rocco11 ~user
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 12:33 Temat wpisu: |
|
|
| A nie zastanawialiście się nad zastosowaniem karty d¼więkowej z wejściem gitarowym Hi-Z? Ja nagrywam gitarę przy pomocy karty d¼więkowej na USB - UGM96 firmy ESI. Dzięki niej mogę podpiąć gitarę i nagrywać nawet na laptopie-bezpośrednio do programu audio. |
|
|
|
|
|
|
deic ~user

Dołączył: 16 Gru 2008 Wpisów: 22 Miasto: Suwałki Kapela: Arbitrium Solówki: 1 |
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 2:20 Temat wpisu: |
|
|
Z nagrywaniem gitar przez mikrofony to jest tak, że każdy akustyk/nagraniowiec ma - najczęściej - swoje sprawdzone patenty. Jedni nagrywają sygnał z 2 mikrofonów naraz z jednego pieca (ustawiając mikrofony w różnych odległościach od środka membrany po obwodzie i w różnej odległości od pieca), inni dzielą sygnał na dwa i zasilają dwa różne piece, co potem nagrywają i miksują.
W metalu najczęściej nagrywa się 2 i więcej linie gitar na stronę, mogą być z różnymi ustawieniami lub wzmakami - daje to fajną "ścianę" d¼więku.
Co do mikrofonów nie¼le sprawują się bety Shure - te z niebieskimi paskami.
Przy nagrywaniu przesterowanych gitar szumy zwykle giną w tle - więc to nie problem. Gorzej z partiami bardziej akustycznymi - tutaj już trzeba wyciszonego pomieszczenia.
Jak już wcześniej była mowa, nie można dawać za dużego sygnału na wejście - powoduje to dodatkowe przesterowanie lub odcięcie sygnału.
Najlepiej więc się po prostu "pobawić" ustawieniami wejścia miksera oraz poeksperymentować z ustawieniem mikrofonu.
Ogólnie, dla lepszego brzmienia (w studio) - transmisja poprzez mikrofon, w domu - żeby zobaczyć jak kawałek 'gada' - linia poprzez w miarę dobry multiefekt (kawałek 6 mojej kapeli arbitrium nagrywałem na szybkiego przez linię i GT-8 bossa) lub też korzystając z pluginów do programów muzycznych.
P.S. ta karta UGM96 jako interface wygląda bardzo interesująco... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|