Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Mój tekst piosenki

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Nasza Twórczość
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bajtek
~user

Wpisów: 5
Miasto: Płock
WpisWysłany: Pon Cze 13, 2011 4:51    Temat wpisu: Mój tekst piosenki  Zacytuj zaznaczone      

Mam kilkanaście tekstów piosenek i wkleję tu jeden z nich. Proszę o szczere komentarze Smile

BajTeK - miłość

Miłość to uczucie ciężkie do poznania,
W żadnej szkole nie nauczą sztuki kochania,
Mówimy o miłości nie wiedząc co znaczy to słowo,
Później zrywamy i kochamy inną na nowo,
Ktoś kiedyś mi powiedział że kochać nie potrafi,
Ale ktoś zawsze w czyjeś serce trafi,
Może trzeba czasu ale w końcu to nadejdzie,
I drogą do szczęścia z drugą osobą przejdzie,
Miłość od pierwszego wejrzenia nie istnieje,
Bo jak o tym może decydować jedno spojrzenie,
Jeśli po wyglądzie stwierdzimy że kogoś kochamy,
Ja powiem że nie, bo tylko się zauraczamy.
Żeby kogoś kochać trzeba go poznać,
Trzeba spędzić z nim czas i pięknych chwil doznać.
Zastanówmy się trochę czym jest to uczucie
W brzuchu motyle czy może serca kłucie,
Dla mnie miłość to zupełnie co innego,
Dla mnie miłość to na prawdę coś pięknego,
Miłość jest wtedy kiedy kogoś dobrze znamy,
Ale nie polega na tym że tylko się przytulamy,
I całujemy kiedy tylko przyjdzie okazja,
Zamiast słów seks, spełnia się Twoja fantazja,
Ale miłość to coś więcej niż noc razem spędzona
To jak roślinka w ziemi zasadzona,
Żeby dojrzała potrzeba trochę czasu,
A nie po tygodniu oświadczać się od razu,
Jeśli ktoś dał Ci kosza a Ty o to nie walczyłeś,
I na dalsze szczęście po prostu Jej pozwoliłeś,
To wtedy jest miłość a nie pchanie się do serca,
Bo jeśli ona nie kocha to nie zajmiesz całego wnętrza,
Taki związek niedługo by się rozpadł,
I smutek jeszcze większy później by Ciebie dopadł,
Miłość to uczucie które łączy dwie osoby,
Które potrafią znaleć wspólny język mowy,
Kiedy jedno upada, drugie na to nie pozwala,
Podaje rękę kiedy nadchodzi problemów fala,
Jeśli jedno idzie na dno, drugie za nim podąży
Nie będzie czakało aż ta osoba się pogrąży,
Razem na dnie nie jest wcale tak źle
Bo lepsze życie kiedy z kimś dzielisz dnie,
Ktoś mi powiedział że samotność jest lepsza
Mam nadzieję że kiedyś stwierdzi: miłość najpotężniejsza,
Pamiętaj tylko że związek polega na szczerości,
Nie okłamuj partnera a zaznasz miłości,
Nie zdradzaj nigdy, bo po co Ci ta zdrada,
Zostań tylko przy jednej, ode mnie taka rada.
Przecież ta jedna zawsze da Ci wszystko
Zawsze pocieszy, zawsze będzie blisko.

©Wszelkie prawa zastrzeżone
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sro Cze 15, 2011 3:47    Temat wpisu: Re: Mój tekst piosenki  Zacytuj zaznaczone      

Jeśli chcesz szczerości i jesteś na to gotowy, to czytaj dalej, jeśli nie, natychmiast zamknij to okno...

Po 1.
Usuń klauzulę na końcu: "Wszelkie prawa zastrzeżone", bo żaden szanujący się muzyk nie wykorzysta tego tekstu.

2. Tytuł jest tak oklepany jak tyłek starej dziwki. Zresztą tak samo, jak i cały ten tekst.

Oceniam wartość artystyczną tego tekstu, ponieważ o to prosiłeś, więc oceniam go tak, jakby był wierszem, pamiętając, że w piosence można sobie pozwolić na nieco więcej.

Cytat:

Miłość to uczucie ciężkie do poznania,
W żadnej szkole nie nauczą sztuki kochania,

Właściwie jest to prawda. Taka sama jak to, że Słońce wschodzi na wschodzie. Więc po co o tym pisać? Słyszałeś kiedyś w jakiejś piosence, że "Słońce wschodzi na wschodzie"?

Nie pisz o tym, co jest oczywiste. Biorąc pod uwagę powyższy przykład: "Słońce jeszcze nigdy nie wzeszło na zachodzie" - byłoby o niebo lepsze. I przy okazji pojawia się przenośnia, która zmusza do zastanowienia.

Cytat:

Mówimy o miłości nie wiedząc co znaczy to słowo,

Ty robisz to samo. Mówisz o miłości, nie wiedząc co to słowo znaczy. A więc brak konsekwencji.

Cytat:

Później zrywamy i kochamy inną na nowo,

Bleh. Czasem jest na odwrót. Ale o tym też każdy doskonale już wie. Chyba, że kierujesz ten tekst do dzieci w wieku do lat 5, żeby zjebać im koncepcję.

Cytat:

Ktoś kiedyś mi powiedział że kochać nie potrafi,
Ale ktoś zawsze w czyjeś serce trafi,

Kolejny piękny błąd. Błąd stylistyczny. Ktoś-ktoś.

Cytat:

Miłość od pierwszego wejrzenia nie istnieje,
Bo jak o tym może decydować jedno spojrzenie,

Tutaj piękne dwa błędy. Po pierwsze raz, że ciągle paskudnie rymujesz, a tu nagle rymu nie ma. Z drugiej strony plus za to, że nie jest na siłę.
Poza tym znowu zakładasz, że wiesz wszystko o miłości.

Cytat:

Jeśli po wyglądzie stwierdzimy że kogoś kochamy,
Ja powiem że nie, bo tylko się zauraczamy.

OK, ale koniu to tłumacz, a nie słuchaczom/czytelnikom, którzy doskonale o tym wiedzą. Problem polega na tym, że często używają skrótu myślowego: "Kocham", nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.

Cytat:

Żeby kogoś kochać trzeba go poznać,
Trzeba spędzić z nim czas i pięknych chwil doznać.

Tu się czepię jako prawdy życiowej. Najbardziej zweryfikujesz miłość doznając najgorsze momenty z tą osobą, a nie najlepsze Tutaj pokazujesz, że gówno o miłości wiesz i tracisz już ostatecznie wiarygodność.

Cytat:

Zastanówmy się trochę czym jest to uczucie

Damn it, piszesz rozprawę filozoficzną, czy piosenkę?

Cytat:

Jeśli ktoś dał Ci kosza a Ty o to nie walczyłeś,

Co to za słownictwo?? Tak możesz koledze mówić.

Cytat:

I na dalsze szczęście po prostu Jej pozwoliłeś,
To wtedy jest miłość a nie pchanie się do serca,
Bo jeśli ona nie kocha to nie zajmiesz całego wnętrza,
Taki związek niedługo by się rozpadł,
I smutek jeszcze większy później by Ciebie dopadł,

Tutaj się zgodzę, natomiast literacko powtarzasz cały czas jedno i to samo, co chwilę zatapiając się w głębsze szczegóły.

Cytat:

Miłość to uczucie które łączy dwie osoby,

A kto Ci takich głupot na opowiadał? A co z krajami, gdzie ma się po kilka żon? Można kochać kilka osób w taki sam sposób. Niekoniecznie jedną. Tak się przyjęło w naszej kulturze.

Cytat:

Które potrafią znaleć wspólny język mowy,

"Język mowy" - nie dość, że straszliwa metafora dopełniaczowa, to jeszcze tautologia. Tak, jakbyś powiedział: "Źle jest cofać się do tyłu". A można cofać się do przodu?

Cytat:

Razem na dnie nie jest wcale tak źle
Bo lepsze życie kiedy z kimś dzielisz dnie,

Znowu stylistyka.

Podsumowując. Prawdopodobnie masz nie więcej niż 15, 16 lat.
Tekst nie może być dosłowny.
Tekst musi zostawiać przestrzeń dla czytelnika/słuchacza, który ma mieć możliwość interpretacji go po swojemu. Tekst musi zawierać środki stylistyczne. Najprostszą jest przenośnia.
Tekst nie może być tak rymowany. Sa to rymy częstochowskie - tragedia.

Tekst nie może mówić o tym samym w kółko - Twój tak robi. Ile można? Ja bym wszystko to, co napisałeś zawarł maks w 4 wersach i miałoby dużo większą wartość.

I najważniejsze - tekst nie może zawierać błędów takich jak ten!
No i tekst nie może składać się z pospolitych słów.

Jakie są etapy pisania:
1. Masz temat
2. Myślisz, jak go przekazać
3. Zmieniasz ten przekaz tak, żeby nie był dosłowny i dorzucasz środki stylistyczne
4. Czytasz
5. Powtarzasz punkt 4, dopóki coś Ci nie pasuje. WTedy coś zmieniasz.

Widzę, że dopiero zaczynasz pisać. Nie zniechęcaj się. Ale pisanie zacznij od czytania. Czytaj duuuuużo współczesnej poezji. Lub nawet niekoniecznie współczesnej. Skończyłem, dziękuję.

~user

WpisWysłany: Sro Cze 15, 2011 6:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tak wgl to dzięki Juhas, że chciało Ci się tak rozpisywać na temat amatorskiego tekstu Smile
Bardzo się cieszę że tak to opisałeś i podałeś co jest w nim źle.
Ale też chcę się odnieść do paru spraw o których pisałeś Smile
1. Co do "wszelkie prawa zastrzeżone" to nigdy nie wiesz kto czyta ten temat a ludzie są różni.
2. Co do tematu to mam więcej tekstów o różnych tematach, a mimo że jest wiele piosenek o miłości to każda jest inaczej pisana (większość jest pisana do danej osoby wyznając Jej miłość a ja ogólnie tutaj pisałem o tym uczuciu).
3. Co do słów "W żadnej szkole nie nauczą sztuki kochania", mam na myśli, że trzeba samemu ją przeżyć a nie czytać o tym jakieś podręczniki i dopiero się za nią brać.
4. Co do słów "mówimy o miłości nie wiedząc co znaczy to słowo", nie wiem czemu wywnioskowałeś że nie wiem czym jest to uczucie. Może nie przeżyłem tyle co Ty bo mam 17 lat ale już zdążyłem nabrać trochę doświadczenia życiowego.
5. Rymy to nie tylko te same końcówki w wyrazach ale po prostu coś co dobrze brzmi w końcach dwóch wersów, a to według mnie gdyby było śpiewane to nikt by nie zauważył że tam nie ma rymu.
6. Co do tych najgorszych momentów to zgodzę się z Tobą że każdy związek musi przez nie przejść ale właśnie o to chodzi że mimo, że są te złe momenty to razem dążyć do tego żeby było pięknie, mimo chwilowych problemów.
7. Co do słów "jeśli ktoś dał Ci kosza" to nie wiem czy chodzi Ci o to że zwracam się nieoficjalnie do odbiorcy czy o to z tym "koszem", ale chyba o to chodzi żeby to nie miało takiej formy oficjalnej lecz tak jakbym rozmawiał z równym sobie.
8. Co do powtarzania to trochę się z tym nie zgodzę bo jest to podzielone na różne etapy, ale temat cały czas dotyczy miłości bo taki wybrałem.
9. Ja piszę raczej dosłowne teksty z uwagi że odbiorca może być różny. Może to być dziecko 12 letnie nie wiedzące nic o temacie piosenki, a może być to 50-letni doświadczony człowiek. I jeśli pisałbym samymi metaforami to niektórzy mogliby mnie nie zrozumieć albo zrozumieć źle.
10. A co do układania tekstu to robię tak samo lecz bez części pkt. 3.
11. A co do czytania poezji to często właśnie wolę nie czytać takich rzeczy bo później mi to chodzi po głowie i nieświadomie bym zapisał czyjeś słowa na kartkę.

Pewnie i tak się z tym wszystkim nie zgodzisz ale takie jest moje zdanie na temat tego wszystkiego.

A... i jeszcze jedno. Piszę o rzeczach oczywistych bo dla niektórych mogą być one oczywiste a dla innych nie.To tak samo jakbyś fascynował się samochodami a inna osoba, która nic o tym nie wie, nie wiedziałaby gdzie jest np silknik albo pedał gazu. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi Smile
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sro Cze 15, 2011 10:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

bajtek napisało:
Tak wgl to dzięki Juhas, że chciało Ci się tak rozpisywać na temat amatorskiego tekstu Smile

Spoko, każdy kiedyś zaczynał, a mnie wkurwiało, jak wszyscy mówili: "Źle", "Chujowe", a nikt nie powiedział dlaczego

Cytat:

1. Co do "wszelkie prawa zastrzeżone" to nigdy nie wiesz kto czyta ten
temat a ludzie są różni.

To był trochę sarkazm. Tekst jest na tyle chujowy, że raczej nikt go nie weźmie. No może jakiś pijany discopolowiec

Cytat:

2. Co do tematu to mam więcej tekstów o różnych tematach, a mimo że jest wiele piosenek o miłości to każda jest inaczej pisana (większość jest pisana do danej osoby wyznając Jej miłość a ja ogólnie tutaj pisałem o tym uczuciu).

Jak słusznie zauważyłeś, jest wiele tekstów o miłości. Nie tylko kierowanych do konretnej osoby(takich jest faktycznie najwięcej), ale też ogólnych, takich jak Twój. Teraz zrobimy małe przeniesienie. Załóżmy, że jest naszym polem nie jest wiersz, a piłki kauczukowe. Firm robiących piłki kauczukowe są miliony. Ty robiąc swoją piłkę musisz zrobić ją tak, żeby zbiła konkurencje. Żeby ludzie powiedzieli: "O, to jest zajebista piłka, zupełnie różna od innych, kupię właśnie ją".

Dlatego, żeby napisać dobry wiersz o miłości, musisz przeczytać najpierw dziesiątki, jeśli nie SETKI takich wierszy. Naprawdę w dzisiejszych czasach jest cholernie ciężko napisać dobry tekst o miłości, bo to wszystko już było i powtarzało się setki razy. Szczerze powiem, że takich tekstów jak Twój naczytałem się swego czasu naprawde sporo. Wszystkie były prawie identyczne. Przykładowo, jeśli piszesz wiersz o miłości(kierowany do konkretnej osoby) nie możesz posłużyć się już słowem "Anioł". To taki głupi przykład. Ta tematyka jest naprawdę trudna i mocno wykracza poza możliwości początkującego tekściarza.

Cytat:

3. Co do słów "W żadnej szkole nie nauczą sztuki kochania", mam na myśli, że trzeba samemu ją przeżyć a nie czytać o tym jakieś podręczniki i dopiero się za nią brać.

Chodzi mi o to, że to jest powszechna wiedza. I wers straszliwie dosłowny.

Cytat:

4. Co do słów "mówimy o miłości nie wiedząc co znaczy to słowo", nie wiem czemu wywnioskowałeś że nie wiem czym jest to uczucie. Może nie przeżyłem tyle co Ty bo mam 17 lat ale już zdążyłem nabrać trochę doświadczenia życiowego.

Chodzi o to. Mówisz o miłości w tym tekście, tak? I nagle w tekście pojawia się: "Mówimy o miłości nie wiedząc, co znaczy to słowo". Czyli to jednoznacznie logicznie wskazuje, że nie wiesz, o czym mówisz.

Cytat:

5. Rymy to nie tylko te same końcówki w wyrazach ale po prostu coś co dobrze brzmi w końcach dwóch wersów, a to według mnie gdyby było śpiewane to nikt by nie zauważył że tam nie ma rymu.

Tak, jak mówię, nie ma muzyki, oceniam tekst
Najlepsze rymy to rymy niedokładne. Trudniejsze do osiągnięcia, ale potrafią dać naprawdę zajebisty efekt.

Cytat:

6. Co do tych najgorszych momentów to zgodzę się z Tobą że każdy związek musi przez nie przejść ale właśnie o to chodzi że mimo, że są te złe momenty to razem dążyć do tego żeby było pięknie, mimo chwilowych problemów.

Zgadza się.

Cytat:

7. Co do słów "jeśli ktoś dał Ci kosza" to nie wiem czy chodzi Ci o to że zwracam się nieoficjalnie do odbiorcy czy o to z tym "koszem", ale chyba o to chodzi żeby to nie miało takiej formy oficjalnej lecz tak jakbym rozmawiał z równym sobie.

Są takie zwroty i słowa, których nie można używać w tekstach.
To jest taki właśnie zwrot.
I może Cię to zaskoczy, ale jednym z takich słów jest np. LECZ. Ma to oczywiście pewne ustępstwa. Jak rozpoznać słowa, których nie wolno używać? Czytając dużo DOBRYCH tekstów i przede wszystkim wierszy. Bo tak naprawdę to wiersze mają wartość literacką w pierwszej kolejności. Autorzy tekstów piosenek mogą sobie pozwolić na dużo więcej, przez co te teksty są dużo bardziej spłaszczone i ble.

Cytat:

8. Co do powtarzania to trochę się z tym nie zgodzę bo jest to podzielone na różne etapy, ale temat cały czas dotyczy miłości bo taki wybrałem.

Masz prawo się nie zgodzić. Ja Ci mówię, że z poziomu czytelnika wygląda to tak, że co kawałek mówisz jedno i to samo, z każdym kółkiem zagłębiając się jednak coraz bardziej w szczegóły. Co też jest złe, bo już dla odbiorcy nie zostawiasz w ogóle miejsca.

Cytat:

9. Ja piszę raczej dosłowne teksty z uwagi że odbiorca może być różny. Może to być dziecko 12 letnie nie wiedzące nic o temacie piosenki, a może być to 50-letni doświadczony człowiek. I jeśli pisałbym samymi metaforami to niektórzy mogliby mnie nie zrozumieć albo zrozumieć źle.

Piszesz tekst piosenki. Tekst piosenki jest zjawiskiem artystycznym. To nie może być rozprawka, ani proza.
Czy Ci się to podoba, czy nie, to musi być poezja. Chyba, że celujesz w disco polo, lub odbiorców poniżej 12 - 14 roku życia tylko i wyłącznie.

Jeśli nie, to wiedz, że odbiorca jest w pewnym sensie współtwórcą dzieła. I to jest właśnie piękne. Ty możesz mieć na myśli jedno, a odbiorca przełoży to sobie na własną sytuację i zinterpretuje po swojemu. I to jest własnie pięknie. Nie czytam o tym, co Ty przeżywasz, bo mam to głeboko w dupie. Czytam o tym, co przeżywam ja. Rozumiesz? Odbiorca naprawdę ma Cię w dupie, ewentualnie może skwitować zdaniem ociekającym sarkazmem: "Oj, jaki nieszczęśliwy chłopczyk", gdy tak naprawdę on sam może być nieszczęśliwym chłopczykiem, czy dziewczynką. Ale pisząc tak, nie dajesz mu w ogóle do tego szansy. Nie dajesz mu szansy zdać sobie sprawy, że piszesz nie o nim, a o sobie. Ludzie przeżywają te same rzeczy. Czy to murzyn, czy biały, czy facet, czy baba, czy homo, czy hetero. Wszyscy przeżywają to samo. I Ty jako autor teskstu musisz dać im pole do popisu. Rozumiesz?

Cytat:

11. A co do czytania poezji to często właśnie wolę nie czytać takich rzeczy bo później mi to chodzi po głowie i nieświadomie bym zapisał czyjeś słowa na kartkę.

To samo możesz zrobić nie czytając.
Jeśli chcesz być piłkarzem - trenujesz pod okiem trenera.
Jeśli chcesz grać w szachy - grasz pod okiem trenera.
Jeśli chcesz dobrze grać na gitarze - słuchasz nauczyciela i słuchasz muzyki, żeby móc poznać, co jest dobre, co jest złe. Co już było, a co nie.
Jeśli chcesz pisać dobre teksty - nie ma wyjścia. Musisz czytać poezję i dobre teksty. Tylko tak będziesz mógł się nauczyć i poznać, co możesz robić, a co nie. Jeśli chcesz pisać chujowe teksty - nie rób nic Smile

Cytat:

A... i jeszcze jedno. Piszę o rzeczach oczywistych bo dla niektórych mogą być one oczywiste a dla innych nie.To tak samo jakbyś fascynował się samochodami a inna osoba, która nic o tym nie wie, nie wiedziałaby gdzie jest np silknik albo pedał gazu. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi Smile

Ale to nie chodzi o to. Możesz napisac, że miłość jest fajna, ale w odpowiedni sposób. Ty byś napisał: "Miłość jest fajna" - to jest oczywiste. Należy to ubrać w słowa tak, żeby ten wers nie był oczywisty. Teraz nie dam Ci przykładu, bo się troszkę najebałem, ale może znowu Cię zaskoczę - teksty o miłości nie mogą zawierać słowa: "MIŁOŚĆ".

Teksty kierowane do konretnej osoby nie mogą zawierać słowa "KOCHAM". Musisz to tak skonstruować, żeby nie używać tych słów. I tu się zaczyna prawdziwa zabawa

~user

WpisWysłany: Czw Cze 16, 2011 7:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

1. Co do tych słów "mówimy o miłości nie wiedząc co znaczy to słowo", pewnie chodzi Ci o to że napisałem "mówimy", więc dotyczy to też mnie. Ale miałem tutaj na myśli że też nie raz nazywałem miłością coś, co nią nie było, ale doświadczenie mnie nauczyło czym jest to uczucie Smile
2. Wiem że rymy niedokładne dają o wiele lepszy efekt, ale tak szczerze to nie wiem czy potrafię takie pisać. Tzn. jak piszę to zawsze do głowy mi wpadają rymy dokładne.
3. Polecasz jakieś dobre teksty na których sam się wzorowałeś? Bo jak wezmę tekst pierwszej lepszej piosenki to pewnie nie będzie należał do tych dobrych.
4. Teraz Cię rozumiem jeśli chodzi o te metafory i sens niedosłowny. Masz rację, że lepiej gdy zostawiamy miejsce dla wyobraźni słuchacza. Tylko nie wiem czy potrafię tak teksty pisać. Może z czasem się nauczę Smile

Jeszcze raz dzięki za odpowiednią ocenę Smile

[ Dodano: Minutę temu ]
Wkleję tu też inny tekst. Co prawda też dotyczy w pewnym sensie miłości ale bardziej takiej nieszczęśliwej i przedstawiłem to jako sytuację kogoś kogo nie znam. Do takiego tekstu też powinny być użyte metafory itp., jeśli opowiadam o kimś? I z góry sorki za jedno bluźnierstwo w ostatnim wersie.

Pewnego razu postanowił przejść się po mieście,
Spotkał tam jakąś dziewczynę nareszcie,
Był bardzo nieśmiały więc zaczął się zastanawiać,
Czy podejść do Niej i jakoś zagadać.
Ona była szybsza i go uprzedziła,
Jemu się zdawało że miłość się narodziła.
Prześli się razem na spacer po mieście,
Wiedział że to ta jedyna nareszcie,
Chodzili kilka godzin aż nastała noc,
On poczuł w sobie niezwyczajną moc,
Poczuł chęć do życia, chęć wstania jutro rano,
Niegdy nie zapomni tego co wtedy się stało,
Nie zapomni momentu gdy zobaczył tego Aniołka,
Była piękniejsza od róży czy też od fiołka,
Odprowadził Ją do samego domu,
Poprosiła od Niego numer telefonu,
Poszedł do siebie z uśmiechem na twarzy,
Zastanawiał się co dalej się wydarzy,
Na drugi dzień myślał cały czas,
Czy zadzwoni i spotkają się jeszcze raz,
Lecz ona nie dzwoniła myślał że go olała,
Dopóki wieczorem komórka nie zawibrowała
Nieznany numer więc odebrał bez wahania,
Przedstawiła się że z tamtej strony Ania,
Tak właśnie miała na imię tamta dziewczyna,
I tym razem umówili się do kina.
Później kilka spotkań, bliższych sytuacji,
On nie mógł się doczekać wspólnych wakacji,
Ale nie przeżyli nawet trzeciego tygodnia,
Kiedy wracał ze szkoły i zobaczył przechhodnia,
Który podszedł do Niej i złapał za rękę.
Ona nie miała nic przeciwko i dała buziaka w podziękę,
Więc wraca do domu cały zapłakany,
Pijąc tam alkohol by zagoić rany,
Wieczorem do niej dzwoni a Ona nie odbiera,
Pewnie nie ma czasu, taka jest dziwki kariera.
Budzi go jakiś telefon rano,
Ona pyta po co dzwonił i co się stało,
On odpowiada że niech spada tam gdzie jej miejsce,
Niech spada do burdelu gdzie chłopaków chętnych więcej,
Rozłączył się i rzucił telefonem o ścianę,
Później zrobił sobie żyletką wielką ranę,
Ona dzwoniła do Niego przez cały dzień,
Żeby to wyjaśnić lecz on zapadł się w cień,
Wyjaśnił wszystko szmacie co dokładnie zrobiła,
A ona nawet temu nie zaprzeczyła,
Powiedziała tylko że tak niestety bywa,
Nie ma ideału, każdy coś ukrywa,
Powiesił się w garażu na linie od holowania,
Bo miał już dosyć przez dziewczynę płakania,
A ona to olała, nie była nawet na pogrzebie,
To zwykła dziwka która do głowy głupoty Ci wj*bie.

P.S. Pewnie przyczepisz się do słowa "Aniołka" Very Happy
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Czw Cze 16, 2011 10:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Przeleciałem ten tekst, nie czytałem go całego, bo jest taki sam jak poprzedni, zawiera tylko więcej błędów. Np: "Prześli" - co to za słowo?
Albo: "niezwyczajna moc". Co to jest? "Nadzwyczajna moc" jest ok.

To co napisałem w pierwszym poście itd, dotyczy KAŻDEGO tekstu. Jeśli używasz wulgaryzmów - ok, uzywaj sobie, ale one muszą się same obronić.

I nie pisz takich tasiemców, bo nikt do końca nie wytrzyma. Chyba, że będzie to progresywny rock/metal, gdzie piosenki potrafią trwać po 15 minut. Jako ciekawostka, piosenka Devill Doll(np. The girl who was...death) trwa około 45 minut.

Zresztą przeczytaj coś, co kiedyś sprytnie skleciłem, takie wskazówki:
http://www.forum.spojrzenia.com/viewtopic.php?t=679
(raczej nie czytaj wierszy na tym portalu, bo czasami zdarzają się perełki, ale ogólnie poziom jest coraz niższy)

Jeśli chodzi o dobre teksty... Dobre to kwestia gustu. Wielu poetów jest niedocenianych przez młodych ludzi, jak np. Tuwim, a to wszystko dzięki szkole. Pomyslałbyś, że to jest jego autorstwa?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths

Poza tym polecam Ci Świetlickiego. Od niego zaczęła się właściwie moja przygoda z wierszami. Też miałem 17 lat A pierwsze co usłyszałem to album "Cacy Cacy fleishmaschine" Świetlików.

Możesz też poczytać/posłuchać sobie Roguckiego. Chociaż jest tyle samo osób, lubiących jego teksty, co tych uważających go za grafomana. Fakt, czasem przesadza. Uważaj jednak, bo często stosuje metaforę dopełniaczową, co jest dość złe, ale jemu jakoś wychodzi

Swego czasu wychwycałem perełki na Spojrzeniach i oto kilka z nich:
http://www.zycie.spojrzenia.com/dziennik-madelajn-w112121.html
http://www.inne.spojrzenia.com/sekspresja-w110135.html - taki żarcik literacki, ale bardzo udany Smile
http://www.inne.spojrzenia.com/tomek-mowi-w110597.html - może być dość ciężki dla Ciebie
http://www.inne.spojrzenia.com/zaczekanie-w100650.html ("w tym niewiedzeniu" - przykład fajnie skonstruowanego neologizmu)

http://www.inne.spojrzenia.com/pustych-kilka-slow-w112928.html - w ogóle polecam Ci wiersze Danioła. Nie wiem, jak teraz, ale wtedy pisał w większości naprawdę dobre teksty.

http://www.zycie.spojrzenia.com/wykorzystalo-sie-w115164.html
http://www.inne.spojrzenia.com/bielanski-w117047.html - ten taki trochę nijaki, trochę niedokończony, ale fajnie przedstawione niektóre myśli

http://www.refleksje.spojrzenia.com/podziel-w116046.html
http://www.smutek.spojrzenia.com/smutnosc-w117207.html

http://www.inne.spojrzenia.com/nie-przepuszczalem-ze-tak-bedzie-i-nie-ma-tu-bledu-w-slowie-w117306.html - może być ciężki

To wszystko masz starannie przeczytać.
Teraz coś, czego nie powinienem robić, ale trochę w ramach może autoreklamy, czy coś(jeszcze nie jestem zadufanym w sobie artystOM Very Happy)... Kilka moich tekstów, wg mnie najlepszych:
(jakbyś chciał więcej to znajdziesz mnie tam jako Alkomat)
http://www.inne.spojrzenia.com/w-spiaczce-w152602.html

http://www.inne.spojrzenia.com/sny-zrodzone-z-tesknoty-w147392.html
http://www.inne.spojrzenia.com/w-moim-magicznym-domu-w146787.html - lekka psychodela, może być ciężki
http://www.inne.spojrzenia.com/oddychanie-w139063.html (wiem, że zwrot grzecznościowy, ale zostanie mi to wybaczone)

http://www.milosc.spojrzenia.com/bede-twoim-skurwysynem-w133459.html
http://www.inne.spojrzenia.com/penetrator-w112675.html - kolejny przykład jak oryginalnie napisać o niespełnionej miłości

http://www.inne.spojrzenia.com/33-w111452.html - tutaj znowu trochę psychodeli, może być bardzo ciężki

http://www.inne.spojrzenia.com/moj-wlasny-system-wartosci-w108304.html
http://www.inne.spojrzenia.com/stypa-moja-w99833.html - przykład rymowanki

http://www.inne.spojrzenia.com/mro-w44079.html - przykład neologizmów
http://www.inne.spojrzenia.com/po-drugiej-stronie-ostrza-w43881.html - przykład nie do końca udanej zabawy z kamuflowaniem przekazu. Takie figle są fajne i sprawiają, że bardziej się otwierasz.

http://www.inne.spojrzenia.com/wedrowiec-w47619.html - tak na zakończenie.

A, no i oczywiście muszę zaprosić na stronę mojej kapeli: www.neurotic.art.pl
Jest tam coś do posłuchania i poczytania Very Happy

~user

WpisWysłany: Czw Cze 16, 2011 12:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co do błędów to masz rację. W przypadku prześli to rzeczywiście głupi błąd którego nie zauważyłem Very Happy
A co do tasiemców to chodzi Ci o to, że za długie? Bo jeśli tak to spokojnie da się to zaśpiewać w 3 minuty a nie 15 jak to napisałeś. Staram się układać bardziej pod hip-hop jak coś.
Dzięki za linki. Przejżę jak będę miał chwilę.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Nasza Twórczość Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: