|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
witcher959 ~user
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 9:01 Temat wpisu: Mikrofon i dmuchanie |
|
|
| Cześć, mam pewien problem, nie wiem czy to dobry dział więc sorry jeśli zły ale mianowicie, przy nagrywaniu, mikrofonach itp jestem kompletnie zielony i mam takie pytanie, co zrobić aby nie było słychać dmuchania w mikrofon, bo nagrywam się a tam zamiast słów słychać dmuchanie tylko i nie wiem co z tym zrobić, słyszałem że można podobno ustawić gdzieś w opcjach tak aby po prostu tego dmuchania nie było słychać, szukałem w googlach ale nie mogłem znaleźć, dzięki za szybką odpowiedzi, pozdrawiam;) |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

|
|
|
|
witcher959 ~user
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 9:21 Temat wpisu: |
|
|
| No a jak śpiewają na koncertach to jak to jest że śpiewają czyta pomimo tego że niektórzy mikrofon mają przy samych ustach albo i na ustach, i dźwięk jest czysty zupełnie |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Sob Paź 01, 2011 10:11 Temat wpisu: |
|
|
a jakiego używasz mikrofonu? _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
witcher959 ~user
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 12:29 Temat wpisu: |
|
|
To jakaś zabawka jest. Przede wszystkim - nagrywa sie mikrofonem pojemnościowym, a nie dynamicznym(osłonka i tak obowiązkowa). Po drugie na koncertach ludzie mają mikrofony, a nie zabaweczki. Po trzecie, jeśli już chcesz nagrywać dynamicznym, musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach:
1. Najpierw ustawiasz sobie odpowiednią głośność i odpowiednią odległość od mikrofonu. Ma to być jak najbardziej optymalne. Ciężko to zrobić samemu.
2. Jak już ustawisz, to wtedy podczas śpiewania, gdy śpiewasz głośniej, musisz się trochę odsunąć, gdy ciszej, trochę przybliżyć. Jest to dość ciężkie, bo wymaga skupienia na czynnościach, na których w ogóle nie powinieneś się skupiać, ale można. Poza tym daj próbkę jakiegoś nagrania, może problem leży zupełnie gdzie indziej. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
yavi ~user

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 12:21 Temat wpisu: |
|
|
Śpiewanie z przepony się kłania. Kiedy bierzesz wdech odsuwasz mikrofon a podczas śpiewania jedziesz z przepony i bez znaczenia czy zaśpiewasz cicho, czy głośno dmuchanie zredukuje się niemalże do zera, wszystko zależy od tego, jak dobrze masz wyćwiczone śpiewanie z przepony.
Juhas napisał, żebyś odsuwał mikrofon, też dobry patent, ale nie zawsze działa. Mikrofon odsuwa się żeby nie sprzęgał, kiedy wyciągasz daną partię silniejszym głosem. Jak ktoś syczy, dyszy i sapie do mikrofonu to musi sobie oddech ustawić i nie ma najmniejszego znaczenia czy nagrywasz pojemnościowym czy nie. Mikrofonów pojemnościowych używa się na dużych scenach, aby łapały całość dźwięków, a więc jeśli ktoś oddechu nie ma uregulowanego to taki mikrofon pojemnościowy jeszcze bardziej będzie łapał dyszenie. _________________ yavisama |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|