Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Mikrofon i dmuchanie

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
witcher959
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sob Paź 01, 2011 9:01    Temat wpisu: Mikrofon i dmuchanie  Zacytuj zaznaczone      

Cześć, mam pewien problem, nie wiem czy to dobry dział więc sorry jeśli zły ale mianowicie, przy nagrywaniu, mikrofonach itp jestem kompletnie zielony i mam takie pytanie, co zrobić aby nie było słychać dmuchania w mikrofon, bo nagrywam się a tam zamiast słów słychać dmuchanie tylko i nie wiem co z tym zrobić, słyszałem że można podobno ustawić gdzieś w opcjach tak aby po prostu tego dmuchania nie było słychać, szukałem w googlach ale nie mogłem znaleźć, dzięki za szybką odpowiedzi, pozdrawiam;)
Ogląda profil użytkownika   
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Paź 01, 2011 9:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Musisz się wyposażyć w Pop filter zwany również popkillerem albo osłoną mikrofonową. To jest to kółko z pończochą które wyłapuje to pykanie jak śpiewasz albo gadasz. Dla ułatwienia dorzucę link
http://allegro.pl/pop-filter-oslona-mikrofonu-sm-proaudio-musicsklep-i1846510266.html

~user

WpisWysłany: Sob Paź 01, 2011 9:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No a jak śpiewają na koncertach to jak to jest że śpiewają czyta pomimo tego że niektórzy mikrofon mają przy samych ustach albo i na ustach, i dźwięk jest czysty zupełnie
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Paź 01, 2011 10:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a jakiego używasz mikrofonu?
~user

WpisWysłany: Sob Paź 01, 2011 11:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

takiego najzwyklejszego na początek
http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/5240339/Trail/searchtext%3EMICROPHONE.htm
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Nie Paź 02, 2011 12:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

witcher959 napisało:
takiego najzwyklejszego na początek
http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/5240339/Trail/searchtext%3EMICROPHONE.htm

To jakaś zabawka jest. Przede wszystkim - nagrywa sie mikrofonem pojemnościowym, a nie dynamicznym(osłonka i tak obowiązkowa). Po drugie na koncertach ludzie mają mikrofony, a nie zabaweczki. Po trzecie, jeśli już chcesz nagrywać dynamicznym, musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach:
1. Najpierw ustawiasz sobie odpowiednią głośność i odpowiednią odległość od mikrofonu. Ma to być jak najbardziej optymalne. Ciężko to zrobić samemu.
2. Jak już ustawisz, to wtedy podczas śpiewania, gdy śpiewasz głośniej, musisz się trochę odsunąć, gdy ciszej, trochę przybliżyć. Jest to dość ciężkie, bo wymaga skupienia na czynnościach, na których w ogóle nie powinieneś się skupiać, ale można. Poza tym daj próbkę jakiegoś nagrania, może problem leży zupełnie gdzie indziej.

~user

Wpisów: 4
Miasto: Jędrzejów
WpisWysłany: Pon Paź 03, 2011 12:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Śpiewanie z przepony się kłania. Kiedy bierzesz wdech odsuwasz mikrofon a podczas śpiewania jedziesz z przepony i bez znaczenia czy zaśpiewasz cicho, czy głośno dmuchanie zredukuje się niemalże do zera, wszystko zależy od tego, jak dobrze masz wyćwiczone śpiewanie z przepony.
Juhas napisał, żebyś odsuwał mikrofon, też dobry patent, ale nie zawsze działa. Mikrofon odsuwa się żeby nie sprzęgał, kiedy wyciągasz daną partię silniejszym głosem. Jak ktoś syczy, dyszy i sapie do mikrofonu to musi sobie oddech ustawić i nie ma najmniejszego znaczenia czy nagrywasz pojemnościowym czy nie. Mikrofonów pojemnościowych używa się na dużych scenach, aby łapały całość dźwięków, a więc jeśli ktoś oddechu nie ma uregulowanego to taki mikrofon pojemnościowy jeszcze bardziej będzie łapał dyszenie.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: