| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
sari ~user
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 5:45 Temat wpisu: laptop acer aspire 5536g + esi u24xl problem z dzwiekiem |
|
|
Witam wszystkich,
Gdy podlaczam karte muzyczna esi u24xl lub inny dowolny interfejs audio usb do swojego laptopa (acer aspire 5536g - procesor amd athlon x2 2.1ghz, 3gb) pojawia sie nastepujacy problem: zarowno przy odtwarzaniu jak i nagrywaniu dowolnego dzwieku slychac szumy. Przy najwyzszej latencji slychac jedynie rzadkie "pykniecia", natomiast gdy latencje ustawie na minimum wtedy szumy sa juz nie do zniesienia.....dodam ze na stacjonarnym komputerze o parametrach: procesor:amd athlon 2700+, 2gb ram problem ten nie wystepuje nawet przy najnizszej latencji.....wiec to napewno nie jest wina zbyt niskich parametrow laptopa....gdzies na zagranicznym forum acera bylo napisane ze to moze byc wina portow usb (zbyt niska przepustowosc plyty glownej czy jakos tak).....czy mimo wszystko ktos moze mi pomoc w tej kwestii? a jesli bedzie trzeba kupic nowy laptop to jaki? (interesuje mnie tylko laptop ze wzgledu na mobilnosc).
Z gory wielkie dzieki.....
Pozdrawiam, sari |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 12:19 Temat wpisu: Re: laptop acer aspire 5536g + esi u24xl problem z dzwiekiem |
|
|
Hmmm, ciekawa kwestia. Laptop leci z baterii, czy z zasilacza? Jeśli z baterii, spróbuj go z zasilacza. Powyłączaj wszystkie niepotrzebne aplikacje i procesy. Upewnij się, że masz zainstalowane odpowiedie sterowniki ASIO. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Nie Maj 08, 2011 4:39 Temat wpisu: |
|
|
Mam nadzieję że nie używasz żadnych przejściówek. Co do interfejsu to sprawdź w ustawieniach czy do przyspieszania sprzętowego jest użyty ASIU czy DirectX. Sprawdź w ustawieniach karty, czyli tym pięknym kolorowym panelu z bajerami czy nie jest włączony jakiś efekt np: łazienka czy jakieś inne gówno. Po podłączeniu urządzenia czyli karty lub interfejsu wybierz w ustawieniach urządzenia do nagrywania - odtwarzania, ten właśnie podłączony sprzęt. Na koniec kup sobie laptopa bo acer to się nadaje jako podstawka pod piwo. Daj znać co tam wymodziłeś. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
sari ~user
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 6:07 Temat wpisu: |
|
|
Juhas: laptop pracuje na zasilaczu, sterowniki asio sa na bank dobre bo tak jak juz wspomnialem na starym kompie stacjonarnym (na win xp) wszystko dziala wysmienicie na tych sterach (dolaczonych na plycie od producenta)...rowniez to nie jest wina systemu (formatowalem kompa 4-krotnie i stawialem rozne wersje xp i rozne win7...)- problem nie zniknal....
Capricorn: Nie uzywam przejsciowek, chociaz zakupilem hub'a usb z zewnetrznym zasilaniem (5v, 1,5 ampera) tak jak polecono mi na jakims zagranicznym forum amd.....jednak to nie pomoglo w zadnym stopniu....
Co do "pieknego, kolorowego panelu" - ESI nie bawi sie w takie rzeczy, do obslugi karty sluzy mini programik umozliwiajacy jedynie regulacje: poziomu wyjsc-wejsc, latencji (48-288) i buforu : (2-9)......teraz tylko nasuwa mi sie pytanie: czy jesli kupie innego laptopa z inna plyta glowna (bede tym razem celowal w intela) to czy ten problem zostanie rozwiazany?......doradzcie blagam....juz nie wiem co robic, probowalem doslownie wszystkiego......
dzieki wielkie za odpowiedz- jest to JEDYNE forum, na ktorym ktokolwiek zwrocil uwage na moj post.....
[ Dodano: Minutę temu ]
co myslicie o tym laptopie? : http://allegro.pl/hp-compaq-6910p-core2duo-2x2ghz-2gb-80gb-wyprzedaz-i1583735899.html
nie bedzie z nim problemu jesli chodzi o te szumy? Moze ktos z Waszych znajomych cos wie na ten temat....ja wymiekam... |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:53 Temat wpisu: |
|
|
Generalnie nie polecam. Za mało ramu. Przynakmniej 4 GB dla visty i 7demki najlepiej DDR3 ale nie koniecznie. Jeśli korzystasz z portów usb to min. usb 2.0 Duży dysk też nie zawadzi bo jak się nagra trochę materiału to może się okazać że 80-tka szybko się skończy. Jak już chcesz amerykańca to polecam DELL-a ja z moim XPS-em wyprawiam cuda i jeszcze mnie nie zawiódł. Podłączyłem do niego line6 guitar port i jest cacy. Obejrzyj tego: http://allegro.pl/dell-inspiron-1525-t2390-15-4-4gb-250gb-cam-vhb-i1603230223.html
Za tę samą kase 200% lepszy komp i port firewire ma co przy podłączaniu różnych machin muzycznych do kompa czasem się może przydać. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Wto Maj 10, 2011 9:03 Temat wpisu: |
|
|
| Capricorn napisało: | | Generalnie nie polecam. Za mało ramu. Przynakmniej 4 GB dla visty i 7demki najlepiej DDR3 ale nie koniecznie. |
Nie zgodzę się. Fakt, że Vista jest ramożerna, ale 3 GB powinny śmiało wystarczyć. Aby się przekonać, zainstaluj sobie programik MaxMem, który chodzi w trayu, On Ci pokazuje, ile wolnej pamięci masz w konkretnym momencie. Sprawdź, ile masz po uruchomieniu komputera i czy to spełnia zalecane wymagania aplikacji do nagrywania i karty.
| Cytat: | | Jeśli korzystasz z portów usb to min. usb 2.0 |
Bez kita, teraz już nigdzie nie kupi się sprzętu z USB 1.x I to od kilku ładnych lat
| Cytat: | | Duży dysk też nie zawadzi bo jak się nagra trochę materiału to może się okazać że 80-tka szybko się skończy. |
Owszem, jak będziesz nagrywał. Ale to nie ma nic wspólnego z tym tematem.
| Cytat: | | Za tę samą kase 200% lepszy komp i port firewire ma co przy podłączaniu różnych machin muzycznych do kompa czasem się może przydać. |
Firewire jest niby lepszy od USB 2.0, ale powoli wchodzi już USB 3  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Maj 10, 2011 10:31 Temat wpisu: |
|
|
Zalecana ilość ramu dla visty to 4GB i powie Ci o tym każdy kumaty informatyk. Co do usb 2.0 to mówimy tu o używanym kompie i bardzo łatwo jest znaleźć taki z usb 1.0 . Przy okazji zmiany kompa chyba lepiej kupić z dyskiem 250GB za tą sama kasę. Poza tym wiadomo że komp będzie służył również do nagrywania a nie tylko jako efekt do gitary. Firewire nie jest niby lepsze tylko dużo lepsze z tego względu wykorzystywane jest w profesjonalnych urządzeniach audio oraz obróbce wideo. Co do usb 3.0 to spróbuj go znaleźć w używanym kompie w cenie do 1000zł. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Wto Maj 10, 2011 4:02 Temat wpisu: |
|
|
| Capricorn napisało: | | Zalecana ilość ramu dla visty to 4GB i powie Ci o tym każdy kumaty informatyk. |
Ciekawe, gdzieś takie informacje znalazł
"1 GB pamięci operacyjnej(zalecane - przyp. Juhasa),"
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_Vista#Wymagania_sprz.C4.99towe
"Jak podaje firma iSupply powyższe wymagania sprzętowe(1 GB RAM - przyp. Juhasa) są sporo zaniżone wg. niej do komfortowej pracy Windows Vista potrzebuje jednordzeniowego procesora 3GHz (lub 2GHz w przypadku dwurdzeniowego ) i 2GB pamięci RAM. "
Źródło: http://windows.wvista.pl/wymagania.php
Druga sprawa, że karta graficzna w laptopie najprawdopodobniej współdzieli pamięć RAM. Dlatego należy wykonać test, który napisałem w poście wyżej.
| Cytat: | | Co do usb 2.0 to mówimy tu o używanym kompie i bardzo łatwo jest znaleźć taki z usb 1.0 . |
Nie sądzę, że z tymi parametrami, chociaż jeśli chodzi o laptopy, to się orientuję mniej niż w stacjonarkach. Niemniej jednak, gdy kupowałem komputer w lutym 2007, standardem już było USB 2.0
| Cytat: | | Przy okazji zmiany kompa chyba lepiej kupić z dyskiem 250GB za tą sama kasę. |
A tu już niekoniecznie. Są DYSKI TWARDE i urządzenia przechowujące dane Niejednokrotnie spotkałem się z tym, że tańsze dyski leciały po dwóch, trzech latach. Dlatego lepiej zainwestować w dysk lepszy, a mniejszy. Chyba, że ktoś często robi backupy(taaaaa ) albo nie zależy mu za bardzo na danych.
| Cytat: | | Firewire nie jest niby lepsze tylko dużo lepsze z tego względu wykorzystywane jest w profesjonalnych urządzeniach audio oraz obróbce wideo. |
Wiesz to tylko z tego, że jest tam używane?
FireWire obejmuje kilka standardów. I nowsze oczywiście są szybsze niż USB 2.0, ale jeszcze kilka lat temu USB 2.0 było na równi. Druga sprawa, że FW jest podobno bardziej stabilne. Ale ja się o tym nigdy nie przekonałem. Teraz jest już USB 3.0. A co łatwiej znaleźć? To nie jest pytanie. Pytanie jest, jakiej prędkości FireWire będzie w kompie. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
sari ~user
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 6:53 Temat wpisu: |
|
|
Panowie, mam taka oferte: http://allegro.pl/show_item.php?item=1583738703 -ugadalem z kolesiem rowne 1000zl.....chce kompa glownie do grania na scenie (klawisze+vsti+karta zewnetrzna), czyli zalezy mi na tym, aby sprzet byl niezawodny, a dzwiek idealnie czysty, bez szumow......oczywiscie dobrze bylo by tez cos nagrac w domu, a wedlug mnie klawisze nie wymagaja nagrywania w studiu (o czym sie juz przekonalem uzyskujac niewiele lepsza jakosc niz na mojej zintegrowanej karcie......wiadomo, gitara wymaga piecy, mikrofonow za xxxxmiliardow dolarow....ale klawisz;)mozna nagrac w domu-takie jest moje zdanie)chyba ze jest to klasyczny instrument np.fortepian....
Prosilbym Was o wypowiedzenie sie nt. ww. sprzetu... ma mocny procek z 3mb pamiecia + 4gb ram 800mhz.....wydaje mi sie ze nic lepszego nie kupie za te pieniadze..... |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Maj 10, 2011 8:55 Temat wpisu: |
|
|
Juhas nie chce mi się z tobą polemizować bo choć byś nawet nie miał racji to i tak będzie twoje na wierzchu. Wolę ten czas przeznaczyć na coś bardziej sensownego.
Co do kompa to odpuscil bym sobie fujitsu siemensa. Jak chcesz niezawodny sprzet to trzymaj sie od tego z daleka. Celuj w Della, Asusa,albo HP.
Moze znawca wszechrzeczy Juhas Ci cos poleci. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
sari ~user
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 9:53 Temat wpisu: |
|
|
Dzieki za wskazowki;).....nie ma sie co klocic o pierdoly, kazdy ma inne doswiadczenia co do sprzetu, wiec chillout panowie;).
Nie obrazicie sie jak w tym dziale jeszcze bede podawal propozycje? linki z allegro (oczywiscie jak znajde cos naprawde konkretnego)...doradzicie, ocenicie mam nadzieje;) thx! |
|
|
|
|
|
|
deic ~user

Dołączył: 16 Gru 2008 Wpisów: 22 Miasto: Suwałki Kapela: Arbitrium Solówki: 1 |
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 10:27 Temat wpisu: |
|
|
| Co do HP w moim przypadku HP Pavillion 'popykuje' przy współpracy z line 6-em POD studio UX2, więc tej serii laptopów nie polecę do tego celu. Jakiś czas temu nie było rozwiązania problemu na necie. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Sro Maj 11, 2011 10:01 Temat wpisu: |
|
|
| Capricorn napisało: | Juhas nie chce mi się z tobą polemizować bo choć byś nawet nie miał racji to i tak będzie twoje na wierzchu.
|
Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę. Ja siedzę w tym od wieeelu lat i dodatkowo podparłem się kilkoma źródłami Koniec tematu.
Co do Fujitsu Siemens... To raczej się zgodzę z Capricornem. Dodatkowo z tego, co pamiętam to jest bardzo kiepsko z serwisem, bo to zdaje się leci do Czech. W każdym razie celowałbym bardziej w Della niż Asusa, ale tak, jak mówiłem wcześniej - moja wiedza nt laptopów nie jest taka duża, bo się mało tym interesowałem. Jedna rzecz jest pewna. Za takie pieniądze NIKT nie da Ci gwarancji niezawodności(rozumiejąc niezawodność jako m.in. brak zwiech, itd.). I bardzo mocno odradzam Vistę. Poleciłbym z całym sercem XP. Niestety przez politykę Microsoftu raczej już nie dostaniesz laptopa z XP. Owszem, można sobie zainstalować na własną rękę. Problem polega tylko na tym, że dostępne sterowniki albo nie działają, albo mogą być z nimi jakieś kłopoty(mówię cały czas o laptopach). Dlatego najlepszym wyjściem będzie jednak Windows 7. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|