Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
kupno basu - rady
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bedziebyczo
~user

Wpisów: 6
WpisWysłany: Wto Sie 12, 2008 11:56    Temat wpisu: kupno basu - rady  Zacytuj zaznaczone      

witam wszystich,i od razu przechodze do sedna
chce ..pobrzdakac....troche .w przeszlosci gralem troche na gitarze obecnie zamarzyl mi sie bas..szukam sprzetu z nienajwyrzszej polki,lubie brzmienie fendera dlonie mam male i niezgrabne i jakos tak wole kiedy gryf nie jest zbyt obszerny ,np kiedy gralem na gitarze zdecydowanie lepiej lezal mi fender kolegi niz moj gibson..hmm...
zastanawiam sie nad tym modelem...jako cos do nauki i na poczatek..

http://www.totalmusicsupply.com/Models.aspx?ModelID=101308

chociaz zakurw... podoba mi sie ten:
http://www.mansons.co.uk/shopping/categories/fender-bass-guitars/fender/marcus-miller-jazz-bass/

z tym ze troche polecialbym z kasa w tym wypadku a jak wczesniej wspomnialem chce cos do nauki,ewentualnie jakies mile jaam sesion with koledzy..

do tego piecyk..ale w tym temacie to juz zupelnie zielony jestem....moze doradzicie ..?cos w okolicach 80w powinno spokojnie mi wystarczyc...
jakie firmy jesli chodzi o piece warte sa uwagi..?a co omijac...?

dzieki za pomoc .bedziebyczo.

[ Dodano: Minutę temu ]
http://www.totalmusicsupply.com/Models.aspx?ModelID=97740

moze takie cos...?
Ogląda profil użytkownika   
;..;Lunatyk;..;
~user

Wpisów: 34
Miasto: Łódź
Kapela: Northern Lights
WpisWysłany: Sro Sie 13, 2008 1:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
chce ..pobrzdakac....troche

człowieku brzdąkać to se możesz na mandolinie.
A tak na serio to jak chcesz coś do nauki to poszukaj na allegro. Byle nie Sky Way`e, te omijaj je szerokim łukiem. A tak BTW ile kasy chcesz przeznaczyć na zakup basu? A odnosnie pieca rozglądaj się za jakimś Ashdown, Warwick, Hartke. Ale mówię wszystko zalezy od ilosci kasy.

PS. Używaj opcji Szukaj. Tematów odnośnie porad kupna basu było już pare.

Sezonowy Troll Leśny
bedziebyczo
~user

WpisWysłany: Sro Sie 13, 2008 8:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

tak umownie tylko powiedzialem pobrzdakac..

na allegro raczej nie kupie biorac pod uwage ze w irlandii mieszkam bylo by to nielatwe

uzywany sprzet jakos nie bardzo do mnie przemawia

a moze ktos wypowie sie na temat tego konkretnego sprzetu ktory tutaj przedstawilem ...warto..?

dzieki
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sro Sie 13, 2008 9:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Więc tak. Jeśli chodzi o Skyway, to podobno(chodzą takie słuchy na mieście) te droższe modele są całkiem spoko(zresztą osobiście uważam, że każdy psioczy na skywaye, ale prawie nikt ich nawet nie widział ).

W każdym razie. Jeśli chodzi o JazzBass, to nasz basista go ma i sprawuje się bardzo fajnie.
Jeśli chodzi o piec to nasz basista też używa Ashdowna. Co ja mogę powiedzieć, no...piec jak piec Na basowych się nie znam, ale to brzmi dobrze jak dla mnie.

Ale jeszcze jedna najważniejsza rzecz. Powiedziałeś, że masz małe ręce. To czy bas na pewno jest dobrym pomysłem?

~user

WpisWysłany: Sro Sie 13, 2008 6:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

co to sa sky waye......?mam nadzieje ze nie chodzi o sQuiery na licencji fendera.....chodzi...?

[ Dodano: Minutę temu ]
ok.juz wiem skyway to nie to samo co squier..
niech zyja google!!
sprzet kupilem wiec juz po temacie

chwale sie:
http://www.squierguitars.com/products/search.php?partno=0326702521

do tego:
http://www.wwbw.com/Roland-CUBE_100_Bass_Combo_Amp-i144568.music?cm_mmc=GoogleBase-_-Roland-_-Bass%20Amps_Bass%20Combo%20Amps_One%2012%20Inch%20Speaker-_-CUBE%20100%20Bass%20Combo%20Amp&mr:trackingCode=8F59962C-D368-DD11-98CA-001422107090&mr:referralID=NA

fajnie...?
sledz
+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Czw Sie 14, 2008 7:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pozwolę sobie na offtop, albowiem sprzęt został zakupiony (swoją drogą ten Squier to świetne wiosło!).

Mujborze, Juhas, co za bzdury wypisujesz? Jakie wyższe modele skywaya? TY TE¯ najwyra¼niej nie widziałeś skywaya na oczy, skoro mówisz "chodzą słuchy na mieście". Twoja opinia w tym momencie jest dla mnie nic nie warta. To samo tyczy się tekstu "Jeśli chodzi o JazzBass, to nasz basista go ma i sprawuje się bardzo fajnie.". Dla poszerzenia wiedzy, powiem Ci, że Fender wprowadził nazwę Jazz Bass dla kształtu korpusu (podobnie dla innych modeli). Więc może być tyle jazzbassów, ile rośnie gatunków drzew, ile pampry wymyśliły rodzajów pickupów oraz osprzętu, ile się serca włoży w wyprodukowanie instrumentu i KA¯DY może brzmieć inaczej. Swoją drogą, do jazzbassa są dedykowane przystawki typu J, czyli single.

No i czterostrunowe basówki (generalizując) mają węższe gryfy, niż gitary.

Wpisów: 241
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Czw Sie 14, 2008 8:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja widzialem skywaya na oczy Very Happy Przyznam ze nie jest to mily widoka taki Skyway Very Happy
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Czw Sie 14, 2008 9:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:

Mujborze, Juhas, co za bzdury wypisujesz? Jakie wyższe modele skywaya? TY TE¯ najwyra¼niej nie widziałeś skywaya na oczy, skoro mówisz "chodzą słuchy na mieście".

No nie widziałem. Dlatego napisałem, że "chodzą słuchy na mieście" Smile

Cytat:

Twoja opinia w tym momencie jest dla mnie nic nie warta.

Tak samo, jak sporej ilości osób, ktore w życiu nie miały Skywaya w ręku, ale wiedzą, że jest chujowy

Cytat:
To samo tyczy się tekstu "Jeśli chodzi o JazzBass, to nasz basista go ma i sprawuje się bardzo fajnie.". Dla poszerzenia wiedzy, powiem Ci, że Fender wprowadził nazwę Jazz Bass dla kształtu korpusu (podobnie dla innych modeli). Więc może być tyle jazzbassów, ile rośnie gatunków drzew,

To jak to rozróżnić?

+Redaktor

WpisWysłany: Pią Sie 15, 2008 5:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Teoretyzuję: Jazz Bass (jak i Precission, Stratocaster, itd.) to kształt i nazwa opatentowane przez Leo Fendera, który udostępnia wymiary innym producentom - oczywiście odpłatnie (np. Squier na licencji Fendera). Naturalnie drobna zmiana w kształcie pozwala ominąć koszta za patent, co też mnóstwo firm czyni. I te dżezbejsy mogą być zupełnie innymi gitarami, niż Fenderowski JB (a Fender też różne dziwne rzeczy robił z tym modelem). Ogólnie, jeśli powiesz że grasz na JB to wiadomo o co chodzi, ale w obliczu takiej ezoterycznej wiedzy nic nie jest pewne

WpisWysłany: Pią Sie 15, 2008 6:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:
Teoretyzuję: Jazz Bass (jak i Precission, Stratocaster, itd.) to kształt i nazwa opatentowane przez Leo Fendera, który udostępnia wymiary innym producentom - oczywiście odpłatnie (np. Squier na licencji Fendera). Naturalnie drobna zmiana w kształcie pozwala ominąć koszta za patent, co też mnóstwo firm czyni. I te dżezbejsy mogą być zupełnie innymi gitarami, niż Fenderowski JB (a Fender też różne dziwne rzeczy robił z tym modelem). Ogólnie, jeśli powiesz że grasz na JB to wiadomo o co chodzi, ale w obliczu takiej ezoterycznej wiedzy nic nie jest pewne

Aaaa, czyli coś, jakbym powiedział "Gram na stracie", ta?
W każdym razie bas naszego basisty to Fender Ale nic więcej nie wiem.

~user

WpisWysłany: Pią Sie 15, 2008 6:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a moze by tak ktos chociaz napomknal czy sobie sprzet kupilem przedni czy h.... Sad..?
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Pią Sie 15, 2008 7:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

bedziebyczo no Squiery z tej serii są fajowskie! Naiwnie postąpiłeś kupując instrument bez wstępnych poszukiwañ i pomocy, ale dobrze wypadło. A na piecu nie grałem, jak brzmi i jest głośny to OK

Juhas dokładnie tak. Nie wiem jak to jest z różnorodnością Fenderów na rynku gitarowym, ale zapewne podobnie. Bo Strat z trzema singlami i jesionową deską zabrzmi inaczej niż kastomowy Strat na humbuckerach i mahoniową deską...

Wpisów: 14
Miasto: Katowice
WpisWysłany: Sob Sie 16, 2008 3:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Juhas napisało:

Ale jeszcze jedna najważniejsza rzecz. Powiedziałeś, że masz małe ręce. To czy bas na pewno jest dobrym pomysłem?

To też jest śmieszne stwierdzenie...

Tak jakby też inni początkujący czytali ten temat, to nie warto się przejmować takim gadaniem. Wielkość ręki nie ma znaczenia, kwestia wyćwiczenia. Ja mam bardzo małe dłonie i w niczym mi to nie przeszkadza...
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Sob Sie 16, 2008 5:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Agni napisało:
Juhas napisało:

To też jest śmieszne stwierdzenie...

Tak jakby też inni początkujący czytali ten temat, to nie warto się przejmować takim gadaniem. Wielkość ręki nie ma znaczenia, kwestia wyćwiczenia. Ja mam bardzo małe dłonie i w niczym mi to nie przeszkadza...

Tu jest bardzo podobnie jak z instrumentami klawiszowymi. Tzn. generalnie chodzi mi o to, że im mniejsze ręce/palce/dłonie(zwał jak zwał) tym trudniej opanować dany instrument. A zagranie niektórych akordów, czy dwud¼więków nawet może okazać się niemożliwe.

~user

Wpisów: 14
Miasto: Katowice
WpisWysłany: Sob Sie 16, 2008 7:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie przesadzaj Juhas, nie to jest istotne, grałam też na pianinie i wiem, jak to wygląda. Jak się chce, to da się ręce odpowiednio wyćwiczyć. Więcej zależy od techniki. Każdy ma inne zdolności i to nie od wielkości ręki zależy trudność opanowania instrumentu.

Naprawdę nie straszyłabym w ten sposób początkujących. Na początku gry zawsze idzie ciężko, bo trzeba rozruszać palce i dużo ćwiczyć, a jak taki początkujący przeczyta Twoje stwierdzenia, to powie sobie "ja się nie nadaję, bo mam nieodpowiednie ręce do gry na basie". I szkoda by było takiego potencjalnego muzyka.

www.myspace.com/devragroup
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: