|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mww ~user
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 2:30 Temat wpisu: Kolejna nudna prosba o opinie na temat wokalu. |
|
|
Jak wiekszosc, chcialbym sie dowiedziec co mysla o tym ludzie ktorzy choc troszke znaja sie na śpiewaniu, jestem poczatkujacy, tylko kilka lat temu na ulicy cos spiewalem
tutaj kilka utworow:
http://www.youtube.com/user/lMlWlWl
z gory dziekuje i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:50 Temat wpisu: Re: Kolejna nudna prosba o opinie na temat wokalu. |
|
|
Po 1. Czy Ty masz założone metalowe struny do tego klasyka?
"Never gonna give you up:" - fałszujesz w refrenie na gitarze albo na wokalu w jednym miejscu. Podejrzewam, że na gitarze, to powinno być jakoś inaczej chyba. Anyway momentami jakbyś się bał wydobyć z siebie pełnego d¼więku.
Po 2. To tak na przyszłość. Nie nagrywaj się na video, jak czytasz tekst, bo to chujowo wygląda. ¦piewając piosenkę, Ty musisz znać jej tekst. Zamknąć się we własnym świecie, w którym nie ma niczego innego, tylko Ty i piosenka jako oddzielny byt. ¦wiatowi zewnętrznemu musisz opowiedzieć o tym, jak ta piosenka wygląda. Czytając tekst nie jesteś w stanie odpowiednio mocno się wczuć. A wierz mi, że mocne wczucie potrafi zdziałać cuda
Po 3. Let it be. Nie pozuj na kogoś kim nie jesteś. Masz swoją barwę głosu i umiejętności i to pielęgnuj i rozwijaj. Było ok, dopóki nie zacząłeś się zaciskać, chcąc uzyskać chrypę. Ja dawno temu też tak robiłem i dzisiaj walczę jeszcze z różnymi chujowymi naleciałościami. Nie zaciskaj gardła. Jeśli nie masz chrypy - trudno, w pewnym momencie być może nauczysz się ją osiągać w dobry sposób albo zacznie Ci występować naturalnie. Takie zaciskanie oprócz niszczenia gardła, krtani i złych nawyków powoduje jeszcze spłaszczenie d¼więku.
Po 4. Wehikuł. To samo, już od samego początku się zaciskasz. To naprawdę chujowo brzmi. Poza tym zaciskając się, nie jesteś w stanie zapanować w pełni nad głosem, ponieważ jest on gdzieś z tyłu. I z tego właśnie względu musisz też bardziej się wysilać, żeby było Cię dobrze słychać. Czyli bardziej się męczysz.
Podsumowując. Będą z Ciebie ludzie, jeśli śpiewać naprawdę chcesz i potrzebujesz tego jak wody. Masz predyspozycje, tylko ktoś Cię musi naprowadzić na dobrą drogę(dobrą drogę bez zaciskania ). W tym celu id¼ człowieku na naukę śpiewu. I to jak najszybciej. Poważnie mówię, nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile takie lekcje Ci mogą dać.
BTW. Working Class Hero - nie słyszę zaciskania, natomiast na wyższych partiach masz lekką chrypkę. Czyli wniosek, że można. Tylko id¼ się kurwa uczyć śpiewać! _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
mww ~user
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:08 Temat wpisu: |
|
|
Dieki bardzo za odpowiedz. Uwielbiam konkretnych ludzi!
Bardzo dzieki za rade. A co do klasyka, nie, nylonowki, ale on ma ponad 20 lat i brzmi jak brzmi.
Chcialbym jeszcze dac do oceny moja (tekst i musyka) pierwsza w zyciu piosenke:
http://www.youtube.com/watch?v=F0C77yzSrLc
mysle ze pare rzczy zostalo poprawionych  |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Sro Sie 04, 2010 4:12 Temat wpisu: |
|
|
Staraj się nie pisać dosłownych tekstów. W tym nie ma nic nowego, po prostu wzięte kilka piosenek i sklejone w jedną. Ja wiem, że to Twoje, ale staraj się unikać tego, co już było i dosłowności.
Czyli np:
"i think of someone special, I see your(...) pretty smile"
Potem coś tam, że I wanna kiss you itd.
Tu wszystko jest wystawione na tacy, no i jak mówiłem powielone.
Staraj się tego unikać, poważnie.
Poza tym trochę fałszy Ci tam weszło, ale kompozycja całkiem ok. Będą z Ciebie ludzie  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|