Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Kolejna nudna prosba o opinie na temat wokalu.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mww
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Czw Lip 29, 2010 2:30    Temat wpisu: Kolejna nudna prosba o opinie na temat wokalu.  Zacytuj zaznaczone      

Jak wiekszosc, chcialbym sie dowiedziec co mysla o tym ludzie ktorzy choc troszke znaja sie na śpiewaniu, jestem poczatkujacy, tylko kilka lat temu na ulicy cos spiewalem Very Happy
tutaj kilka utworow:

http://www.youtube.com/user/lMlWlWl

z gory dziekuje i pozdrawiam.
Ogląda profil użytkownika    MSN Messenger
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sob Lip 31, 2010 9:50    Temat wpisu: Re: Kolejna nudna prosba o opinie na temat wokalu.  Zacytuj zaznaczone      

Po 1. Czy Ty masz założone metalowe struny do tego klasyka?
"Never gonna give you up:" - fałszujesz w refrenie na gitarze albo na wokalu w jednym miejscu. Podejrzewam, że na gitarze, to powinno być jakoś inaczej chyba. Anyway momentami jakbyś się bał wydobyć z siebie pełnego d¼więku.

Po 2. To tak na przyszłość. Nie nagrywaj się na video, jak czytasz tekst, bo to chujowo wygląda. ¦piewając piosenkę, Ty musisz znać jej tekst. Zamknąć się we własnym świecie, w którym nie ma niczego innego, tylko Ty i piosenka jako oddzielny byt. ¦wiatowi zewnętrznemu musisz opowiedzieć o tym, jak ta piosenka wygląda. Czytając tekst nie jesteś w stanie odpowiednio mocno się wczuć. A wierz mi, że mocne wczucie potrafi zdziałać cuda

Po 3. Let it be. Nie pozuj na kogoś kim nie jesteś. Masz swoją barwę głosu i umiejętności i to pielęgnuj i rozwijaj. Było ok, dopóki nie zacząłeś się zaciskać, chcąc uzyskać chrypę. Ja dawno temu też tak robiłem i dzisiaj walczę jeszcze z różnymi chujowymi naleciałościami. Nie zaciskaj gardła. Jeśli nie masz chrypy - trudno, w pewnym momencie być może nauczysz się ją osiągać w dobry sposób albo zacznie Ci występować naturalnie. Takie zaciskanie oprócz niszczenia gardła, krtani i złych nawyków powoduje jeszcze spłaszczenie d¼więku.

Po 4. Wehikuł. To samo, już od samego początku się zaciskasz. To naprawdę chujowo brzmi. Poza tym zaciskając się, nie jesteś w stanie zapanować w pełni nad głosem, ponieważ jest on gdzieś z tyłu. I z tego właśnie względu musisz też bardziej się wysilać, żeby było Cię dobrze słychać. Czyli bardziej się męczysz.

Podsumowując. Będą z Ciebie ludzie, jeśli śpiewać naprawdę chcesz i potrzebujesz tego jak wody. Masz predyspozycje, tylko ktoś Cię musi naprowadzić na dobrą drogę(dobrą drogę bez zaciskania ). W tym celu id¼ człowieku na naukę śpiewu. I to jak najszybciej. Poważnie mówię, nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile takie lekcje Ci mogą dać.

BTW. Working Class Hero - nie słyszę zaciskania, natomiast na wyższych partiach masz lekką chrypkę. Czyli wniosek, że można. Tylko id¼ się kurwa uczyć śpiewać!

~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sob Lip 31, 2010 1:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dieki bardzo za odpowiedz. Uwielbiam konkretnych ludzi!
Bardzo dzieki za rade. A co do klasyka, nie, nylonowki, ale on ma ponad 20 lat i brzmi jak brzmi.

Chcialbym jeszcze dac do oceny moja (tekst i musyka) pierwsza w zyciu piosenke:
http://www.youtube.com/watch?v=F0C77yzSrLc

mysle ze pare rzczy zostalo poprawionych
Ogląda profil użytkownika    MSN Messenger
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sro Sie 04, 2010 4:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Staraj się nie pisać dosłownych tekstów. W tym nie ma nic nowego, po prostu wzięte kilka piosenek i sklejone w jedną. Ja wiem, że to Twoje, ale staraj się unikać tego, co już było i dosłowności.

Czyli np:
"i think of someone special, I see your(...) pretty smile"
Potem coś tam, że I wanna kiss you itd.
Tu wszystko jest wystawione na tacy, no i jak mówiłem powielone.

Staraj się tego unikać, poważnie.

Poza tym trochę fałszy Ci tam weszło, ale kompozycja całkiem ok. Będą z Ciebie ludzie

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: