Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
klawisze - zespol

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SoSnAb
~user

Wpisów: 7
WpisWysłany: Nie Lip 04, 2010 8:30    Temat wpisu: klawisze - zespol  Zacytuj zaznaczone      

witam, jak grac na klawiszach w zespole ? ja sam gram z podkladem i akordy umiem te rozbudowe, ale w tygodniu bedziemy grali zespolem (gitara,bas,perkusja) i nie wiem jak grac na klawiszach..Kto pomoze? PLS WAZNE
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Nie Lip 04, 2010 10:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

stary... Zastanów sie... pomysl chwile w inny sposob.
zauwaz ze zespol jest niczym rodzina, kazdy z kazdym wspolpracuje a tak wielka i wzmozona wena wszystkich czlownkow grupy sprawia, ze to wszystko zamienia sie w cos wiecej. Widzisz, granie w zespole to nie tylko odbebnianie swoich kwestii. Tak najlatwiej, gdy ktos napisze CI twoje partie, ty je zagrasz i wszyscy sa zadowoleni... Czy oby na pewno?? Twój wklad ma wielkie znaczenie i jesli chcesz cieszyc sie w 100% z tego co robisz. to musisz sam przykladac sie do rozwoju kapelki!!!!!!! Dobra dosyc tego co powinienes wiedziec na samym poczatku. Mam nadzieje ze wezmiesz sobie to do serca bo inaczej albo zostaniesz zwyklym pionkiem do odgrywania z gory narzuconych riffow albo wywala cie za brak tego "czegos". Checi, starania sie i marzen...

Co do samej gry... hmmm coz... Z pewnoscia granie na akompaniamecie musisz sobie darowac bo jesli macie bebnairza w kapeli to nie musisz sie pierdolic z tymiw szystkimi smiesznymi akordami na klawiszach. Zreszta one i tak zawsze byly dla mnie zalosne... Bedziesz grak 2 typy riffow. Partwie solowe jak i akordowe. aby wzbogacic glebie utworu. Nic wiecej nie trzeba CI wiedziec, dowiesz sie w czasie nabierania doswiadczenia i zycze Ci z calego serca abys byl kims w tej kapeli!!! Nie zwyklym odtwarzaczem z gory narzuconych partii. Inaczej bardzo szybko zniechecisz sie do wszystkiego, zobaczysz. Ja sam pisze utwory dla swojej kapelki a generalnie gram na kazdym z instrumentow, ktore w nim sa (kalwisz, bas, gitarka, bebny itd...). Pamietaj to o czym napisalem na samym pciozatku, Bez zaangazowania,, nawet jesli przetrwacie w ciemnym podziemu, ty bedziesz raptem marionetka w rekach kogos kto chce byc wielki. Wierz mi ze kazdy w zespole potrzebuje pomocy drugiego. Tak to dziala! Jesli tego nie ma, to tracisz tylko czas... Pozdrawiam Cie stary i zycze spelnienia siebie, godnych wspolgraczy i milosci do tego co robisz. Bo nei wazne jak zajebisty jestes na swoim instrumencie... Wazne by miec to cos... cos wiecej niz inni... Milosc do tego co robisz!!!! Bywaj bracie !!!

PS: sorry za literowki ale srednio jestem w stanie bycia... %%%
mimo to i tak to co napisalem jest szczere!!! AvE \,,/

~user

Wpisów: 7
WpisWysłany: Pon Lip 05, 2010 10:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Czyli po prostu mam grać ze sluchu lewa rękę a jeżeli klawisz w danym utworze nie gra głównej melodii to nie muszę grac z nut całej piosenki ?? Dzięki trochę mnie ogarnoles mam nadzieje ze trochę mi dojdzie po jakimś czasie. Smile
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Wto Lip 06, 2010 12:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Czyli po prostu mam grać ze sluchu lewa rękę a jeżeli klawisz w danym utworze nie gra głównej melodii to nie muszę grac z nut całej piosenki ??

dude...
chyba nie wiele skumales jednak...

granie ze sluchu czy z nut... Co to ma do rzeczy??!! Jesli masz zamiar byc w kapelce nie bedacej coverbandem to, jak to nazwales granie ze sluchu, a dokladniej, swiadomie ze sluchu hehe, jest wskazane. Nie kumam twojego podzialu na lewa reke i prawa. Jesli macie garowego w kapeli to z miejsca wylacz sobie w klawiszach, domyslam sie ze jest to keyboard skoro mowiles o podkladach, opcje grania na splicie podklad-melodia. Wlacz sobie calosc klawiorki, wypierdol w cholere te podklady chyba ze chcesz grac po weselach. One CI sie na nic nei zdadza... Mowiac akordy mamy tu na mysli nie caly podklad tylko powiedzmy ze zwykle najprostrze 3 dzwieki ubarwiajace rytmike i tlo utworu. Generalnie powinienes uzywac obydwu dloni to chyba logiczne. To bedzie cos w stylu grania fortepianowego, czyli wspolpraca miedzy obiema dlonmi. A to czy ty machniesz solowke na klawiszach lewa reka czy prawa jest nie istotne. Mozesz nawet zagrac to wackiem byle bylo zajebiscie!!! Rola klawiszy w kapeli to glownie tlo, jesli masz caly zapas innych instrumentow lecz to nie jest zadna zasada. Czesto to klawisze prowadza melodie utworu. Zreszta... Usiadziesz z ludzmi z kapelki. machniecie po browarku i otworza CI sie czakry ;D Zaczniesz powoli kumac na czym polega twoja rola. Pozdrawiam i zycze sukcesow i jasnosci umyslu!!!

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: