|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Pressident ~user
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 2:39 Temat wpisu: Klawisze > komputer (POD Line6 UX1) |
|
|
Cześć,
po dłuższej przerwie i chęci powrotu "do gry" zakupiłem ostatnio gitarę licząc na efekty z programu Revalver i ogólnie możliwość sprzężenia gitary z komputerem w celu jej nagrywania. Okazało się to niemożliwe ze względu na możliwości karty d¼więkowej, dlatego zakupiłem POD LINE6 UX1 i "gitara gra" - wszystko jest tak jak się tego spodziewałem.
Teraz chciałbym zakupić klawisze i tu pytanko, bo w necie można znale¼ć różne możliwości i rozwiązania, a niektóre wydają mi się dość mało profesjonalne.
1). Czy lepiej kupić klawiaturę midi, która ma możliwość grania tylko z komputerem czy standardowy keyboard, bo wydaje mi się, że druga opcja jest raczej bardziej racjonalna.
2). Dajmy na to, że będzie to keyboard i będę go chciał używać w programie Cubase tak, żeby utworzył mi plik midi (nie tylko nagrane audio), wystarczy że podepnę go tak jak gitarę kablem chinch do PODa? Bo czytałem, że jest potrzebny kabel jakiś inny - usb, ale z drugiej strony POD nie ma wejść USB a w instrukcji wyra¼nie jest napisane, że można do niego podłączać KEYa - tylko pytanie, czy będzie wtedy działał jako midi. Oczywiście podpięcie pod kompa odpada bo wtedy dojdzie niższa jakość, latencja itp itd.
Yh, troche to zagmatwałem, ale mam nadzieję, że w miarę kumacie - jak nie to piszcie, postaram się do do minimum skrócić W każdym razie chodzi mi o to czy jeśli kupię keyboard to będzie go można bez problemu podłączyć i korzystać z niego jako midi. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 4:04 Temat wpisu: |
|
|
Przez lin 6 podepniesz tylko za pomocą jacka więc będziesz mógł tylko nagrywać pliki audio. Co do keyboardu to wiele z nich ma wyjścia usb do komunikacji z kompem więc nie powinno być problemu z połączeniem i nagrywaniem w midi. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Pressident ~user
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 4:21 Temat wpisu: |
|
|
No trochę się tego spodziewałem, ale nie będzie potem problemu z latencją? Bo rozumiem sterowniki z UX1 co nieco pomogą, ale czy to będzie to o co chodzi?
Co do wyjścia i kabelka - jakie konkretnie ma to być wejście i jaki kabelek? I kwestia wyboru midi/keyboard? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 6:16 Temat wpisu: |
|
|
Nie wiem czy sterowniki z ux pomogą. W zasadzie to jedynie sterownik ASIO który instaluje się z programem może Ci się przydać.
| Cytat: | | kwestia wyboru midi/keyboard? |
Jeśli miał byś używać keybordu jedynie jako klawiatury MIDI to nie widzę sensu takiego zakupu. W Cubase jest dużo syntezatorów i różnych instrumentów którymi możesz sterować za pomocą klawiatury MIDI. Niektóre mają brzmienia których nie uzyskasz na tanich klawiszach. Z drugiej strony to pozostaje jeszcze piano roll. Gdybyś jednak miał zamiar podłączyć klawisze do kompa to są dwie metody.
1. Nowszej generacji klawisze sa przystosowane do łączenia ich z kompem i przeważnie kabel maja dołączony do sprzętu albo po prosu jest to zwykłe wejście USB.
2. jeśli klawisze maja wyjście midi to musisz się wyposażyć w adapter midi np. taki: http://www.allegro.pl/item917672842_konwerter_usb_midi_model_2009_wlasne_studio.html
Co do latencji to ciężko mi powiedzieć . Wszystko zależy od sprzętu, karty muzycznej, procesora i pamięci kompa. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Pressident ~user
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 3:00 Temat wpisu: |
|
|
Jasne, właśnie o sterowniki ASIO mi chodzi, bo ASIO4ALL raczej nie daje oczekiwanych efektów a te do urządzenia to inna bajka. Szkoda a propo tej latencji, bo jeśli chodzi o UX1 to domyślam się, że bedzie ok, a jeśli chodzi o bezpośrednie wejście to już niekoniecznie, co prawda komputer jest nowy i swoje kosztował, ale może być tak jak w przypadku gitary - po prostu nie jest przygotowany na tego typu sprzęt. No, ale wygląda na to, że nie pozostaje mi nic innego jak przekonać się na własnej skórze. Myślę raczej o keyboardzie bo na kolanach sobie pobrzdękam a jak już coś konkretnego wybrzdękam to przeniosę na kompa w midi. Chodziło mi raczej midi/key technologicznie, ale chyba nie ma to większego znaczenia oprócz właśnie tego jakie będzie przeznaczenie. No dobra, chyba tyle - dzięki
[ Dodano: Minutę temu ]
Cześć, ostatecznie problem rozwiązałem - napiszę żeby kolejni niewiedzący dali radę
Kupiłem keyboard z wyjściem USB. Po wgraniu sterowników itp itd d¼więk działał bez problemu jednak występowało owo opó¼nienie. I tu jednak przydaje się POD: podłączenie w takim zestawieniu daje idealne brzmienie i zero opó¼nienia: keyboard podłączony przez USB do komputera + wgrane sterowniki, POD podłączony do komputera + sterowniki. I na koniec głośniki koniecznie podłączone pod PODa tak, aby w sekencerze można było korzystać ze sterowników UX1 ASIO. I tyle, lux. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Klawisze |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|