| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
largoo ~user
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 12:28 Temat wpisu: Keyboard dla początkującego - bardzo tani ;) |
|
|
Zastanawiam sie nad kupnem keyboardu. Z góre informuję iż nie oczekuje super profesjonalnego sprzetu, a jedynie mam ochote raz na jakis czas cos sobie pograc i pospiewac w domowych warunkach (nie wroze sobie kariery zawodowego muzyka )
Mam pytanie, czy takie sprzet wystarczy do nauki gry w domowych warunkach czy jest to tylko zabawka dla dzieci (bo cena jest niesamowicie mala)
http://www.allegro.pl/item762394226_keyboard_61_klawiszy_mq_6138_mikrofon_gwarancja.html
Zapewne powiecie, ze to zabawka i bedzie duzo smiechu na forum ;p
Kolejne pytanie, odpowiedz dla wielu oczywista - czym taki sprzet bedzie sie w przestepnych slowach (nie wymieniajcie mi parametrow bo i tak nic nie zrozumiem) bedzie sie odroznial np. od jakiejs yamachy za 2000zł czy innego profesjonalnego cudenka? Nie ma szans abym na takim sprzeciem pobawil sie klawiszowa perkusja, gitarka lub pospiewal w rytmach "jestes szalona"?
Pzdr |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 2:00 Temat wpisu: |
|
|
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee powiem tak, odpusc sobie
czyms takim tylko sie zniechecisz. Jak chcesz miec cos do pogrania to idz i sobie wynajmij sprzet z mdku a nie wydawaj kase na byle gowno co w tym przypadku zapodales w linku. Szkoda kasy, czasu i checi. Tyle !!! _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
largoo ~user
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 3:05 Temat wpisu: |
|
|
Tak tez myslalem... Dobrze, to w takim razie moglbys polecic mi jakis sprzet dla poczatkujacych (mozliwie jak najtanszy i majac na uwage ze nie zamierzam grac dla publicznosci ale dla siebie w domku i przy okazji podspiwywac )
Sprzet moze byc uzywany, interesuje mnie cena bo jestem w goracej wodzie kapany i nie potrafie oszczedzac a jak czegos nie kupie w najblizszym czasie to pieniadze przepije i nic z tego nie bede mial
[ Dodano: Minutę temu ]
Znalazlem technicsa:
http://www.allegro.pl/item777162145_technics_keyboard_model_sx_k100_30w.html
Z doswiadczenia wiem ze to dobra firma. Myslicie ze warto to kupic? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 10:24 Temat wpisu: |
|
|
problem w tych klawiszach taki ze maja tylko 4oktawy czyli raczej sobie nie pograsz. Poszukaj czegos co ma 61 klawiszy dynamicznych. Hmm na pcozatek moze nie wywalaj kasy na majk bo aby slyszec sie przez niego i grac musisz miec z pewnoscia statyw bo nie masz 3 rak aby 2 grac a jedna 3mac majka. Musisz miec pod co podlaczyc ten mikrofon (wzmacniacz - co oznacza wzmacnaicz plus glosniki badz wszystko wjednym, wieza, komp - ale sam mozesz sie domyslic jakiej jakosci bedzie slyszany przez Ciebie glos. PS: no chyba ze masz jakies wyjebane w kosmos glosniki do kompa to ok
Co do klawiszy to tez przydalby Ci sie statyw abys mogl wygodnie w kazdym miejscu gdzie chcesz grac no ale to jakos da sie juz pominac. Wydatek, powiedzmy jakbys podlaczal majk do wiezy czy kompa, razem z klawiszami wyniesie Cie w granicach rozsadku tak abys mogl sie cieszyc ze to jakos gra mniej wiecej tak mysle hmmm... 500zl minimum. Zastanow sie wiec czy warto ladowac w cos kase co bedzie co jakis czasem odkurzane z kurzu bo zachce Ci sie pograc. Moim zdaniem powinienes zapisac sie na jakies lekcje grania na klawiszach badz spiewu typu szkola muzyczna czy jakies prywatne instytucje. Takie moje zdanie stary, sam sie zastanow i pomyslimy co dalej.  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
largoo ~user
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 12:26 Temat wpisu: |
|
|
Szkoła muzyczna odpada, bo talentu do śpiewu raczej nie mam - po prostu to lubie W takim razie jakiego sprzetu szukac? 8 oktaw (cos takiego gdzies wycztalem) i 61 klawiszy dynamicznych i bedzie ok? Chyba wezme cos na kredyt... |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 8:24 Temat wpisu: |
|
|
| Nie wiesz, czy masy talent do śpiewu, czy nie. Spróbować nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
|
|
largoo ~user
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 9:49 Temat wpisu: |
|
|
| No tak, ale jak mowilem nie wiaze kariery ze spiewem ani nic z tych rzeczy. Chce kupic keyboard do domu. Yamaha psr e323 bedzie dobra? |
|
|
|
|
|
|
Aisti ~user

|
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 2:32 Temat wpisu: |
|
|
| Winterstorm napisało: | | Nie wiesz, czy masy talent do śpiewu, czy nie. Spróbować nie zaszkodzi. |
Dokładnie. Nikt poza nauczycielem tego nie oceni. W Polsce panuje właśnie taka mentalność "a ja nie zaśpiewam, bo ja się wstydzę i nie umiem...". Widzę to chociażby po sobie.
Co do klawiszy - kolego, ja swojego czasu również myślałam o zakupie pierwszych klawiszy które podałeś, ale na szczęście to było dawno temu... Wiesz, jeśli moje nie-do-koñca-zaplanowane Casio ma tak sztuczne brzmienia i na niektórych d¼więkach po prostu nie da się tego słuchać, to wolę nie myśleć, jak brzmi ten kawałeczek plastiku. Nie mam tyle doświadczenia co koledzy, ale myślę że na tyle mogę się wypowiedzieć...
Co do Technicsa - moim zdaniem za mało klawiszy.
A co do Yamaszki - nie mam zdania. _________________ No way out, I'm going insane - and so are you!!!
Ostatnio zmieniony przez Aisti dnia Pon Paź 19, 2009 6:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Pon Paź 19, 2009 4:35 Temat wpisu: |
|
|
Z wlasnego doswiadczenia proponowalbym Ci klawisze na ktorych ja uczylem sie w szkole muzycznej. Poszukaj sobie Yamaha PSR 500. Duzo analoga i jak na ten procesor dzwiekowy to naprawde brzmienie calkiem przyzwoite a mysle ze powinienes dostac ten kalwisz za nie duze pieniadze.
PS: Aisti jak tam CoB i Wintersun?? Powiem szczerze ze poszlas na gleboka wode jak na poczatek ale powodzenia, ludzie z Forum w Ciebie wierza  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
largoo ~user
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 8:34 Temat wpisu: |
|
|
Dzieki wszystkim bardzo serdecznie za porady Zdecydowalem sie na Yamaha PSR E-323. Ogladalem filmy i probki dzwiekowiekowe (w dobrej jakosci) i rzeczywiscie popelnilbym duuuzy blad kupujac tamten shit Nie myslalem poprostu ze sprzet a 400-500 zl to zabawka dla dziecka... W kazdym razie bardzo dziekuje za wyprowadzenie z bledu! :*
Moze mi ktos polecic jakies multimedia do nauki albo ksiazke? Z czego Wy sie uczyliscie (poza szkola muzyczna)? Na szkole nie bede mial za bardzo czasu bo pracuje w domu i w przerwach moglbym pobrzdakac na klawiszach...
Pzdr |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Wto Paź 20, 2009 10:09 Temat wpisu: |
|
|
Najwiecej osobiscie to nauczylem sie poprostu grajac i sluchajac tego co gram. Pomoglo mi tez Guitar Pro przy pomocy ktorego gralem generalnie to co lubilem a nie to co mi kazali w szkole muzycznej. Tam w zasadzie nauczylem sie najmniej.... _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Aisti ~user

|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 11:33 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | PS: Aisti jak tam CoB i Wintersun?? Powiem szczerze ze poszlas na gleboka wode jak na poczatek ale powodzenia, ludzie z Forum w Ciebie wierza  |
Ostatnio średnio mam czas ćwiczyć (szkoła, jeszcze doszły mi lekcje fletu w mdk), poza tym mam problem z internetem i nie mogę ściągać tabów - więc wiele nowego się nie nauczyłam, chociaż w Angels Don't Kill została mi właściwie już tylko jedna część Wintersuna grałam tylko "Sleeping Stars" i to bardziej w ramach zabawy niż nauki (nie mogę ściągnąć tabów i gram ze słuchu). Ale za to korzystam z tabów Northera i czasem pogram sobie takie "Endless War". Pewnie prędzej czy pó¼niej i tak stwierdzę że to kiepski pomysł i zacznę uczyć się od podstaw, ale co tam
A, i dzięki za wiarę
Wracając do tematu: SadaM dobrze prawi. Osobiście w szkole muzycznej nie byłam (i żałuję, bo radzono mi pójście tam. Ale nie, wolałam być jak inne dzieciaki. Głuuuupia ) ale tam uczą grać to, co sami uznają za stosowne. Myślę, że najlepiej ćwiczyć samemu z pomocą guitar pro i swojego słuchu, ewentualnie przy pomocy nauczyciela (np z mdk) lub publikacji. Wiesz, jeśli naprawdę potrzebujesz jakiejś pomocy dydaktycznej - na allegro jest pełno kursów gry na keyboard czy pianino, i aż tak drogie w sumie nie są. _________________ No way out, I'm going insane - and so are you!!! |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 12:10 Temat wpisu: |
|
|
WIdze ze mimo wszystko ambitnie idziesz w strone zajebistych finskich klimatow. Powiem szczerze ze zaczynam troche zalowac ze nie mieszkasz gdzies blizej łodzi bo wlasnie kogos jak Ty potrzebowalbym na partie klawiszowe do kapeli. Zreszta zapraszam chociaz do posluchania
http://www.myspace.com/northern666lights
A jesli chodzi o nauke gry to poprostu, idac tokiem sokratesa zadam pytanie ktore rozjasni wszystko...
Po co chcesz sie uczyc grac?? By grac pod nute i slowo, czy dla wlasnej duszy, ambicji i satysfakcji?? Proste a za razem trudne pytanie
Jak dla mnie stary to poprostu graj a radosc z tego co robisz przyjdzie dosc szybko. Powodzenia !!!! _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
|