Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Kabel

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
!miki!
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Czw Lut 25, 2010 9:43    Temat wpisu: Kabel  Zacytuj zaznaczone      

Witam wszystkich:)
posiadam kabel PROEL DH ze złotymi koncowkami i wdł mnie troche za mało górek on ma. gram typowym rockowym flatem czyli duzo niskich i wysokich, minimum srednich, duzy gain .... poprostu brakuje mi troche tych wysokich tonów i się zastanawiam nad nowym kablem.... ma sens kupowac lepszy kabel czy lepiej pozbierac kase i kupic eqalizer z BOSSa (do podkrecenia pasma) ?
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pią Lut 26, 2010 10:48    Temat wpisu: Re: Kabel  Zacytuj zaznaczone      

Twój kabel nie jest kompatybilny z Twoją gitarą. Musisz zmienić gitarę.

A tak serio, o kabel jest zwykłym przeka¼nikiem. On przekazuje jedynie sygnał z gitary do wzmaka i ze wzmaka do głośnika. To, że masz za mało wysokich, to nie jest wina kabla

Jeśli kabel faktycznie wpływa na widmo, no to są to tak minimalne różnice, które może audiofil wychwyci. Kable lepsze i gorsze różnią się między sobą koñcówkami, żywotnością i szumami.

Ty masz gałkami pokręcić, a nie kabel wymieniać. Ewentualnie zakupić equalizer.

~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Sro Mar 03, 2010 8:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

zgodze się z Tobą ale zauwazylem ze grając na kablu za 20 zł była wielka roznica niz na moim proelu Diehard. poprostu na tanszym kabelku obcinało wysokie pasma w porownaniu do DH a niskie pasma bez zmian
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sro Mar 03, 2010 9:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

!miki! napisało:
zgodze się z Tobą ale zauwazylem ze grając na kablu za 20 zł była wielka roznica niz na moim proelu Diehard. poprostu na tanszym kabelku obcinało wysokie pasma w porownaniu do DH a niskie pasma bez zmian

Możliwe, że to zbieg okoliczności i, że np. masz coś z gniazdem.
Natomiast druga sprawa jest taka, że ja używam właściwie tylko Proel, bo są dość wytrzymałe, w miarę tanie i dobre Smile

*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Czw Mar 04, 2010 4:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
ja używam właściwie tylko Proel, bo są dość wytrzymałe, w miarę tanie i dobre

¦więta racja. Naprawde kawał dobrej gumy! Ja chwilowo uzywam proela i procaba na co zupelnie nie nazekam. Osobiscie odradzam totalnie PW. Qrwa, bardziej awaryjnych kabli w zyciu nie widzialem. Mialem w swojej "karierze" 4 kable PW i zaden nie wytrzymal dluzej niz 2 miechy normalnego podkreslam uzytkowania. Mysle, ze jesli nie macie kasy pol piewnicy to smialo mozecie brac die hardy czy procaby no a jesli jednak chcecie juz totalnie profesjonalne kabelki no to z reka na sercu polecam monsterki

~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Czw Mar 04, 2010 9:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja z powodzeniem używam proela die hard, ale wcześniej używałem też jakiegoś PW i nie miałem żadnych problemów.
deic
~user

Wpisów: 22
Miasto: Suwałki
Kapela: Arbitrium
Solówki: 1
WpisWysłany: Pią Mar 05, 2010 1:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Osobiście polecam spectraflex (tylko nie wiem, czy w Polsce dostępny) - od parunastu lat używam tej samej sztuki i sam kabel nie do zdarcia, czasem trzeba jacki polutować (dużo przeszedł Smile)
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Rolny
~user

Wpisów: 7
WpisWysłany: Pią Mar 04, 2011 12:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kable polecam Klotz podwójnie ekranowany, i wtyczki neutrik, plus 20 min roboty by to zlutować. Lepszego Scenicznego i na próby kabla nie znajdziecie. to jest nie do zajechania, do pracy w studio-monster tylko i wyłącznie jak kogoś stać oczywiście ja tylko spróbowałem i musze powiedzieć niema lepszych kabli do studia.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: