Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jaki to rodzaj śpiewu?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TraSh32
~user

Wpisów: 6
Miasto: tarnów
WpisWysłany: Wto Sty 12, 2010 2:27    Temat wpisu: Jaki to rodzaj śpiewu?  Zacytuj zaznaczone      

witam... jestem nowy i mam problem (jak każdy nowy )

czy moglibyście mi powiedzieć jaki to rodzaj śpiewu, i jak mogę się go nauczyć

http://www.youtube.com/watch?v=vlkudOMV36s

http://www.youtube.com/watch?v=Iw5LIr7tjPc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HMFi97ambXA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=GPOayyTLrYw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=NMThm9juhwI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=5olBjiIPkgs&feature=related

wiem że dużo ale... trochę się rozpędziłem

Nazywaj normalnie tematy - Juhas
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sro Sty 13, 2010 10:02    Temat wpisu: Re: Jaki to rodzaj śpiewu?  Zacytuj zaznaczone      

Przesłuchałem 2 pierwsze kawałki i po mojemu to zwykły rockowy śpiew, tylko, że kolo porusza się bardziej w górnych partiach. Dość płasko mu to brzmi wszystko.

Generalnie, żeby czegokolwiek nauczyć się śpiewać, najlepiej zapisać się na lekcje normalnego śpiewu. I wiedziałbyś o tym, gdybyś przeczytał inne tematy na tym forum Smile

*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Sro Sty 13, 2010 5:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Generalnie nie wiem po co Ci konkretna nazwa tego typu wokalu jak chcesz tak spiewac a nie o tym tylko gadac Z pewnoscia nie jest to rockowy spiew jak pisal Juhas. Ciezko napisac o murderdolls czy Mansonie, ze spiewaja rockowo. To cos jakby porownac chwilami Stone Sour i Slipknota, w koncu to ta sama osoba a rozne oblicze. Z pewnoscia nauka spiewu dobrze Ci zrobi a jesli nie masz na to "czasu" badz jestes leniwy to pozostaje CI cwiczyc samemu. To jest powiedzmy, ze taki pomieszany scream z w miare klarownym wokalem rockowym. Kolesie poprostu w doslownym tego slowa znaczeniu krzycza. Nie growluja czy screamuja ani tam inne guturale tylko poprostu typowe darcie ryja, oczywiscie powiazane z odpowiednia technika aby nie rozjebac sobie niczego. Proponuje poczytac o tym na forum, chodz tematy troche roznie z aktualnoscia, ale napewno cos tam znajdziesz. Rowniez mozesz obserwowac jak inni to robia i nasladowac. Poszukiwanie i dociekanie to najlepszy sposob nauki i zdobywania umiejetnosci. Milego "gardlowania" Very Happy
~user

WpisWysłany: Sro Sty 13, 2010 6:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sadam
wielkie dzięki za pomoc...
zastanawiałem się właśnie jakim stylem śpiewa wednesday 13 bo nie wyglądało mi to na nic konkretnego.
już od dawna staram się nauczyć tak śpiewać, napisałeś że jest to powiązane z odpowiednią techniką.
Mógłbyś mi powiedzieć (jeśli nie znajdę niczego na forum... w co wątpię .... ale)
na czym powinienem się skupić , na co szczególnie uważać??
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Sro Sty 13, 2010 7:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wiesz to dosc szeroko pojeta sprawa. Osobiscie zajmuje sie bardziej growlingiem i blackowym screamem. Od moich postow, ktore pisalem na temat technik tego typu spiewu w roznych tematach na NewBandz, minelo juz bardzo dlugo i powiem szczerze ze pisalem straszne bzdety bo zupelnie nie potrafilem jeszcze tego robic prawidzlowo. Na chwile obecna jestem w stanie zaspiewac kazda pisonke, mniejsza czy jest ona w normalnym spiewie czy innym, growlem plus poscreamowac troche. Pisze to abys wiedzial, ze cos na ten temat mi swita w glowie i postaram sie dac rady jakie sam na wlasnych bledach wypocilem. Najwazniejsza jest przepona... Tak pisza wszyscy i maja sporo racji ale osobiscie wpierdala mnie jak wywyzszaja ja ponad wszystko. Skoro juz cwiczysz troche spiewanie to wiesz czym jest i jakie funkcje pelni. O niej jest od cholery na forum wiec tam znajdziesz jak prawidlowo "oddychac" czy dzialac przepona. Z mojego doswiadczenia, sam poprostu tak robie i mi to pomaga, uzywam przepony np do dociagania niektorych koncowek wyrazow w tekscie co daje efekt pozostania w sile i barwie dzwieku a nie nagle zesranie sie mocy wokalu. Pomaga rowniez jakby napiecie miesni klatki piersiowej plus ewentualnie jesli tylko psiewasz to miesni obu rak gdy trzymasz nimi majka. Przede wszystkim najwazniejsze w takich chardkorowych technikach wokalnych jest to, aby nie spiewac gardlem. Spiewa sie, jakby to ujac, na gardle a nie nim samym. Samo ustawienie ust, szeroko, wasko, nizej wyzej itd ma bardzo duzy wplyw np na barwe glosu. W twoim przypadku, jesli chcesz robic mniej wiecej tak jak oni to jednak powinienes miec dosc szeroko otwarte usta. Hmm co tu jeszcze... Reszte dopisze jak wroce bo wlasnie dowiedzialem sie ze musze wypierdzielac z domu na chwile. cdn...
*Moderator

WpisWysłany: Czw Sty 14, 2010 1:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Apropo tego gardła. D¼więk ma tylko przez gardło przechodzić, a nie się w nim "tworzyć". D¼więk ma iść jakby od przepony. I tak, jak Sadam mówi - usta. Są ważne. Musisz odpowiednio operować ustami, obiema wargami itd. I musisz operować odpowiednio podniebieniem. Poczytaj na forum, też o tym trochę pisałem. A najlepiej we¼ się zapisz na naukę śpiewu.
~user

WpisWysłany: Czw Sty 14, 2010 2:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

w sumie ... zachęcacie mnie do nauki śpiewu, zobaczę czy jest w moim mieście ktoś kto zna się na rzeczy bo na prawdę mnie wzięło
poza tym dużo ćwiczę w domu ... i na pewno dowiem się czegoś z forum
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Czw Sty 14, 2010 3:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

TraSh32 napisało:
w sumie ... zachęcacie mnie do nauki śpiewu, zobaczę czy jest w moim mieście ktoś kto zna się na rzeczy bo na prawdę mnie wzięło
poza tym dużo ćwiczę w domu ... i na pewno dowiem się czegoś z forum

Z doświadczenia powiem Ci, że własnymi ćwiczeniami przy takim śpiewie możesz sobie wyrządzić krzywdę, tak więc znajd¼ jakiegoś nauczyciela.

Mówiąc krzywdę mam na myśli złe nawyki, problemy z gardłem i krtanią, zmniejszenie skali.

~user

WpisWysłany: Wto Mar 23, 2010 1:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ehh sadam ciągle czekam na ciąg dalszy twojego poradnika
chociaż już w miarę mi to wychodzi... chociaż przy tych wyższych d¼więkach zdarza mi się krzyczeć przez gardło (trochę boli) ehh
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: