Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak śpiewać growlem?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Merl
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Pon Maj 09, 2011 9:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ostatnio zmieniony przez Merl dnia Wto Maj 31, 2011 4:24, w całości zmieniany 2 razy
Ogląda profil użytkownika   
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Pon Maj 09, 2011 9:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a gdzie ta piosenka?
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Sro Maj 11, 2011 9:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sorry za spam, ale nie wiem jak usunąć post

Ostatnio zmieniony przez Merl dnia Wto Maj 31, 2011 4:25, w całości zmieniany 1 raz
aexalven
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Czw Maj 12, 2011 7:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Uczę się growlować od 2 lat, jeśli kogoś interesuje jakimi sposobami ja osiągnąłem na razie taki poziom growlowania:

http://www.youtube.com/watch?v=PqjgcwxbwLE zwykły

http://www.youtube.com/watch?v=TslXugX3pSs scream

To chętnie się podzielę, albo pisemnie albo jestem w trakcie "zabierania" się za nagranie wideo instruktażowego
Elis82
~user

Wpisów: 6
WpisWysłany: Pią Paź 14, 2011 3:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Przydałby się jakiś filmik jak growlować po polsku, więc jak masz chwilę to możesz coś nagrać. Póki co udało mi się znaleźć takie coś:

yavi
~user

Wpisów: 4
Miasto: Jędrzejów
WpisWysłany: Pią Paź 14, 2011 8:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dabroz co Ty w ogóle gadasz?
NIE DA SIĘ nabrać przeponą powietrza
MIĘŚNIEM POWIETRZE NABIERZESZ? MIĘŚNIEM ? POWODZENIA XDDDD!
Powietrze pobiera się normalnie, płucami, przepona PODPIERASZ to powietrze, aby wydech był mocniejszy!
Poza tym, do growlu ma się to tak, jak napisał ioper11. Growl wydobywa się ,,śpiewając" z pomocą przepony, ponieważ mniej się psuje gardło.
DWA: Dla Ciebie jest to łatwizna, ok spoko, aczkolwiek wątpię, czy potrafisz wydobyć prawdziwy growl, skoro podstaw jak widać nie znasz.
Ja jestem kobietą i mnie jest trudniej growlowac niż mężczyźnie i nie muszę tłumaczyć dlaczego, ale parę razy po dobrym rozśpiewaniu udało mi się zagrowlowac i nie stałoby się to tak szybko, gdybym nie miała od dziecka trenowanego śpiewu z przepony. Zatem potwierdzam to co napisał ioper11, bo znam to z doświadczenia.

*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Paź 24, 2011 7:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Heh...
Tak dla zabicia czasu postanowilem troche przywrocic swoje konto na YT do zycia. Zapraszam:

http://www.youtube.com/watch?v=P-H0K3aKh1Q&feature=channel_video_title

Darujcie sobie super doświadczone dygresje i "profesjonalne" pierdolenie bo raczej średnio mnie to rusza...

~user

Wpisów: 4
Miasto: Jędrzejów
WpisWysłany: Czw Paź 27, 2011 7:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

,,Darujcie sobie super doświadczone dygresje i "profesjonalne" pierdolenie bo raczej średnio mnie to rusza..."
Więc po co w ogóle było pisać?

*Moderator

Wpisów: 840
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Lis 11, 2011 12:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Aby miec chociaz cien nadziei, ze ktos nie napisze takich bzdur w odpowiedzi jak wlasnie to uczynilas... Nie na temat i bezproduktywnie. Gratulacje!
~user

Wpisów: 8
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Sob Mar 03, 2012 4:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobra. Nauczyłam się już drzeć mordę, ale wydaje mi się to dość... suche (?). Jak wytworzyć flegmę?
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sob Mar 10, 2012 12:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Adiee napisało:
Dobra. Nauczyłam się już drzeć mordę, ale wydaje mi się to dość... suche (?). Jak wytworzyć flegmę?

Nie ma czegoś takiego jak tworzenie flegmy. Zostań alkoholikiem, jaraj paczkę super mocnych dziennie, to flegma będzie sama. Nie tędy droga. Uzyskanie DOBREJ rockowej chrypy to albo wrodzony talent, albo lata ćwiczeń. LATA ĆWICZEŃ. Nie mówiąc już o growlu. Owszem, można sobie growlować nawet tak, że będzie to dobrze brzmiało. Ale bez odpowiedniego przygotowania będziesz to robić może 5, maks 10 lat. A potem przestaniesz mówić. Przepona jest bardzo ważnym elementem, ale nie jedynym. Do tego dochodzi odpowiednia praca podniebieniem i szereg rzeczy, o których większość nie zdaje sobie sprawy. Co robi przepona? Ano przepona stanowi podstawę dla dźwięku. Jeśli nie "oddychasz przeponą" podczas śpiewania, to ten głos jest płaski, bardziej ucieka i jest go mniej, bardziej się człowiek męczy. Odpowienia praca przeponą to podstawa. Ale to nie jest jedyna rzecz, którą trzeba wyćwiczyć. Istnieje wiele zasad, np. tzw. "powąchanie palca", czy jak to się tam nazywa. Polega to na tym, że nie trzeba nabierać w chuj powietrza. Wystarczy tyle, żeby powąchać palce przy otwartych ustach. Czyli ledwo co. Na takiej ilości powietrza naprawdę można wyśpiewać w chuj długie frazy! Im więcej powietrza - tym gorzej. Im mniej powietrza - tym też gorzej. Trzeba nabrać odpowiednią ilość. Podniebienie. Odpowiednia praca podniebieniem miękkim sprawia to, że dźwięk jest bardziej... hmmm, dźwięczny(?). Gardło się nie zdziera, nie trzeba wysiłku, żeby wydobyć z siebie naprawdę porządny dźwięk. Jeśli ktoś powie: "Naucz się oddychać przeponą, a reszta będzie git" to chuja wie i chuja się zna. To tak samo, jakby ktoś powiedział: "Naucz się obsługiwać sprzęgło i lewarek, a będzie z Ciebie zajebisty kierowca". Dlatego zawsze postuluję, żeby każdy, kto chce śpiewać, pierwsze co zrobił to zapisał sie na profesjonalną naukę śpiewu. Bo pisanie o tym to tak, jak mówienie ślepemu o kolorach.

~user

Wpisów: 8
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Sob Mar 10, 2012 1:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wielkie dzięki. Już całkiem nieźle mi to wychodzi, ale mam jeszcze jeden problem. Po pewnym czasie growlowania kręci mi się w głowie. Dlaczego?
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 1002
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sob Mar 10, 2012 4:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Np. dlatego, że ŹLE to robisz. Np. dlatego, że nie oddychasz poprawnie. Np. dlatego, że robisz to wysiłkowo. Problemów może być milion i nikt tu Ci na to nie odpowie. Jak pójdziesz do nauczyciela śpiewu, to on Ci powie.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

Skocz do: