| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
karbi11 ~user
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 5:00 Temat wpisu: Jak podłączyć keyboarda do komputera? |
|
|
Witam !!!!
Potrzebuje kogoś mądrego kto jest mi w stanie podpowiedzieć parę rzeczy w kwestii mojego keyboard-a, muszę przyznać że jestem w tym zielony. Posiadam CASIO CT-700 ( wejście MIDI aut/in ) i zwykłego laptopa ( bez portu gier ) tylko USB. Moje pytania to:
- jakim kablem spiąć kompa z klawiszami ??
- czy po podłączeniu będę mógł zapisywać to co zagram keyboard-em w postaci cyfrowego zapisu nutowego na komputerze ???
- czy mogę użyć programów np. takich jak "piano & keyboard workshop 2nd edition" który posiadam, do nauki gry przy użyciu keybord-a oczywiście !!!??? ( bo stukanie myszą w wirtualną klawiaturę odpada )
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wszelkie inne rady również mile widziane.
Pozdrawiam Piter |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 778 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 10:01 Temat wpisu: |
|
|
Aby zapisac wirtualny zapis nutowy, hmm mniemam ze chodzi Ci o zapis twojego grania w postaci nut na pieciolini lecz to CHYBA jest niemozliwe. Aby nagrywac to co zagrasz na pianku wystarczy podlaczyc np wyjscie na sluchawki z pianka pod wejsc do line in w kompie. Wtedy wlaczasz jakikolwiek program do rejeastracji dzwieku i nagrywasz. Co do uzywania programow o ktorych napisales to chyba musisz podlaczyc klawisz midi in do kompa tyle ze chyba potrzebny jest do tego adapter na USB badz cos takiego. Co do nauki gry to raczej p[olecalbym zwykle Guitar pro gdzie po sciagnieciu taba odpalasz go, wybierasz chciana sciezke, sprawdzasz czy ma strojenie na EADGBE ( jesli nie to przestrajasz), i pokolei widzisz na klawiaturce pianka (bedacego pod gryfem wiosla, opcja do wlaczenia lub wylaczenia wiec jesli jej nie widac po instalacji to trzeba ja wlaczyc, to taki znaczek klawiszy w widocznym ciagle menu programu) co grac w ktorym momencie. Powodzenia i milej zabawy.
BTW twoj klawisz nie posiada funkcji operacyjnej na kompie wiec nie masz mozliwosci wgrywania nowych brzmien ani styli przy pomocy kompa i internetu tak wiec nie widze innej potrzeby podlaczania pianka do kompa niz nagrywanie tego co sie gra przez wyjscie sluchawkowe badz pozniej jak bedziesz mial jakis wzmak z wyjsciem line out.
\,,/AvE\,,/ _________________ http://www.myspace.com/northern666lights |
|
|
|
|
|
|
karbi11 ~user
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 3:40 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki SadaM, spróbuję podzialać z Guitar pro, rzecz tylko w tym ze chcialbym cwiczyc to co pokaze mi komp NA KLAWISZACH, czyli nie klikac myszą w wirtualną klawiaturę na ekranie tylko w klawiaturę keybord-a. Tak czy tak dzięki kabelek znalazle na ebay-ju nie duza kasa wiec sobie sprawie i próbuję co z tego wszystkiego wyjdzie.
Poz. Piter |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 778 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 9:43 Temat wpisu: |
|
|
heh, co do tego klikania po ekranie to nie bedziesz tego robil w GP. Tam masz poprostu wyswietlone dzwieki ktore sa grane w danej chwili w songu. Patrzysz, powtarzasz i uczysz sie to grac easy  _________________ http://www.myspace.com/northern666lights |
|
|
|
|
|
|
karbi11 ~user
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 10:06 Temat wpisu: odp. SADAm |
|
|
| Zakupiłem adapter o którym napisałeś że "chyba" potrzebuję, wszystko hula super i bez problemu. Klawisze współpracują z kompem i mogę zapisywać to co gram w postaci cyfrowego zapisu nutowego, a także używać programu "piano & keyboard workshop 2nd edition " jako mojego własnego nauczyciela. Co do twojej odpowiedzi na moje pytanie to napisałem na tym forum bo szukałem fachowców, a twoje podpowiedzi z wszechobecnym słowem " chyba nie .... " nie okazały się wiele pomocne, jeśli się nie znasz na rzeczy to daj sobie spokój bo możesz tylko kogoś zniechęcić !!! Jesli ktoś ma podobne problemy to namiar do mnie z checia wymienie sie doswiadczeniami karbi@10g.o2 Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
waflo12 ~user
|
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 1:18 Temat wpisu: |
|
|
siemka posiadam casio CTK591 i mam podpięte do kompa przez kabel midi usb działa super polecam ci na początek FL Studio w wesji najlepiej *xxl to tak do nagrywania mianowicie to co grasz zapisywane jest w klockach w piano rol co na stepnie mozesz po nagraniu edytowac jak chcesz dalej jezeli chodzi o style tzn jak chcesz pograc sobie np stylami z yamahy polecam ci ONE BAND BOX to jest programik czytajacy style z yamahy w formacie STY poprostu ładujesz styl i włączasz arrangera w keyboardzie i no i zamiast styl isc w keyboardzie idze w kompie co mozesz od razu nagrac i zapisac jako midi na dysku twardym a jeżeli chodzi o oprawe dźwiękowa tzn jezeli chcesz aby twój keyboard miał brzmienia porównywalne do brzmieni jakie są sotykane w najwyższej klasie keyboardów polecam hypersonic 2xxl super sprawa ogólnie Fl Studio + Hypersonic i robisz muze w kosmos to tak krótko o tym można by pisać wiele jeżeli coś potrzebujesz pisz postaram się pomóc pozdrawiam gorąco i życzę sukcesów na keyboardzie _________________ WAFLO12 |
|
|
|
|
|
|
jacunnio ~user

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 4:37 Temat wpisu: Jak podłączyć organy YAMAHA PSR-620 do kompa |
|
|
Witam
Na poczatek chcialem zawiadomic iz wiem ze byl juz podobny temat tylko ze widzicie ja jestem laikiem :cry: i niektorych rzeczy tam nie kumam wiec chcialbym poprostu odswierzyc problem na moim przykladzie:
Jak juz napisalem w temacie posiadam keyboard firmy YAMAHA PSR-620 czyli nie jest jeszcze tak zle hehe
Komputer:
Płyta główna:
Typ procesora Intel Pentium 4, 1818 MHz (18 x 101)
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8IGX (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale-G i845G
Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (09/13/02)
Multimedia:
Karta dźwiękowa Realtek ALC650 @ Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1] PCI (wydaje mi sie ze jest zintegrowana)
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatkowo zakupilem takie o to urzadzenie
# Fabrycznie nowa, wysokiej jakości kabel USB MIDI!!!
# Umożliwia podłączenie MIDI keybordu (kabel MIDI OUT) lub urządzeń przetwarzających MIDI (kabel MIDI IN)- stwórz własne studio muzyczne
# Hot-swappable - możliwość podłączania i odłączania przy włączonym komputerze
# Pobiera prąd z portu USB komputera zatem nie trzeba podłączać żadnego zasialacza
# Nie ma potrzeby instalowania żadnych sterowników
# Obsługiwane systemy operacyjne : Windows XP, Windows Vista
Dodatkowo posiadam program FL STUDIO
Niestety po podlaczeniu kabelkow to jest w midi in wpinam out a w mini out wpinam in, jesli chodzi o USB to duzego wyboru nie mam zwlaszcza ze mam juz podpiete w komputerze pare rzeczy wiec wpiolem do byle jakiego portu USB.
Po wlaczeniu programu FL STUDIO i nacisnieciu klawisza lub kilku klawiszy naraz slychac jakis dzwiek (ktory jest nie do wytrzymania) niestety nie majacy nic wspulnego z tym nacisnietym na keyboad-zie dodatko ciagnie sie az do momenty zrestartowania programu poprostu nie da sie go wylaczyc.
zatem moja prosba do wszystkich w temacie
co jest przyczyna ze keyboard nie wysyla takiego sygnalu jak trzeba do komputera, jesli to jest wina programu to prosil bym napisac jaki program jest najlepszy i ewentualnie jakies odpowiedniki tego programu czyli te darmowe, to samo sie tyczy karty dzwiekowej jesli to jest jej wina to prosil bym napisac od najlepszej do najgorszej w jaka powienienem sie zaopatrzyc
Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam wszystkich "ŚPECÓW"   |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sob Lut 14, 2009 12:19 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Zakupiłem adapter o którym napisałeś że "chyba" potrzebuję, wszystko hula super i bez problemu. Klawisze współpracują z kompem i mogę zapisywać to co gram w postaci cyfrowego zapisu nutowego, a także używać programu "piano & keyboard workshop 2nd edition " jako mojego własnego nauczyciela. Co do twojej odpowiedzi na moje pytanie to napisałem na tym forum bo szukałem fachowców, a twoje podpowiedzi z wszechobecnym słowem " chyba nie .... " nie okazały się wiele pomocne, jeśli się nie znasz na rzeczy to daj sobie spokój bo możesz tylko kogoś zniechęcić !!! Jesli ktoś ma podobne problemy to namiar do mnie z checia wymienie sie doswiadczeniami karbi@10g.o2 Pozdrawiam |
Powiem tak. Nie mam pojecia o co CI czlowieku chodzi, najpierw piszesz, ze moje rady Ci sie przydaly pozniej ze nie. Jak CI sie nie podoba to nikt nie kazal CI sie mnie sluchac. Mogles poszukac gdzies indziej. Widze ze juz tak wiele wiesz o klawiszach ze bedziesz dawal pomoc i rady (wymiana doswiadczenia). Spoko szerokiej drogi i niech CI ziemia matka bedzie. W taki sposob jaki skomentowales moja pomoc moge odpowiedziec tylko tak. To mi sie odechciewa pomagac osobom, ktore sa tak zalosne jak Ty. Milej nauki, moze to Ty mi daasz jakies lekcje hmm skoro juz taki zajebisty jestes? Masakra... Krzyz na droge Panie karbi11...
PS: zastanawiam sie po co zapisywac cos w formacie nutowym co sie gra. Nie nauczysz sie tak ani zapisu nutowego ani dlugosci dzwieku i w ogóle. Zreszta, jak kto woli...
Jedyny plus tego to np jesli potrzebne Ci takie zapisy ( jakies szkoly muzyczne czy cos takiego, albo prywatne lekcje). Inaczej to chyba bez sensu.
CO do twojego problemu jacunnio to moze byc to wina karty graficznej ale nie koniecznie. Moze byc tez problem z tym kablem. Pytanie teraz co chcesz robic dzieki temu co kupiles. Czy poprostu zapisac na kompie to co zagrasz bez jakis idiotyzmow w stylu zapisow nutowych itd? Jesli chcesz poprostu zapisac na kompie zagrana przez siebie sciezke a pozniej ja obrobic to polecam Ci np program ktorym ja skladam kawalki swojej kapeli i nagrywam swoje pierdoly a mianowicie AudaCity. Wracajac do problemu piskow. Hmm, jesli chcesz robic tak jak napisalem ( w sensie ze nagrac na kompa i obrobic) to mysle, ze to co kupiles jest wyrzuceniem kasy. Jedyne czego potrzebujesz to kabel duzy jack - duzy jack i przejsciowka z duzego na malego jacka aby mozna bylo podlaczyc to do kompa. W klawiszach duzego jacka podlaczasz pod wyjscie midi albo wyjscie mikrofonowe a w kompie pod wejscie line in. Wszystko powinno smigac. Napisz dokladniej jaki masz cel w podlaczeniu klawiszy do kompa to pomyslimy co dalej  _________________ http://www.myspace.com/northern666lights |
|
|
|
|
|
|
jacunnio ~user

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 1:15 Temat wpisu: |
|
|
Witam SADAM
Dzieki za odpowiedz na moje pytanie:
Ja chcialem zeby moj Keyboard zastapil mi klawiature. Czyli np w programie FL STUDIO jest mozliwosc grania na klawiaturze od komputera a ja chcialem zastapic ja klawiatura od keyboard-u czyli jak gram piano na organach to chcialem zeby w kompie lecial inny styl chcialem stworzyc poprostu mini studio a posiadam tylko to co napisalem niestety
Dokladnie chcialem zrobic to co ten FACET na filmiku
http://www.youtube.com/user/CastilloBeats
ja widac ma LAPTOPA i KEYBOARD watpie zeby w laptopie mial karte muzyczna z wyjatkiem zintegrowanej ja tez posiadam laptopa ale dzieje sie tak samo mysle ze to wina kabli wiec powiedzcie chociasz jaki kupic do kyboardu i laptopa bo z komputerem stacjinarnym dam sobie spokuj |
|
|
|
|
|
|
l.p3 ~user
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 5:46 Temat wpisu: |
|
|
| Cześć, mam ten sam sprzęt(klawisze i kabel) oraz podobny problem. Nie mogę ustawić tego programu tak, żeby nagrywał to co gram na klawiszach. Znalazłeś już rozwiązanie? |
|
|
|
|
|
|
wisielec ~user
|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 10:28 Temat wpisu: SadaM, pomóż....:) |
|
|
Ja też mam problem z nagraniem sygnału z klawisza na kompa. Przy czym nie jest to problem odpowiedniego softu a technicznej realizacji.
W Yamaha dgx 620 są w zasadzie dwa wyjścia: USB albo słuchawkowe.
Jeżeli podpinam pod słuchawkowe w klawiszu i wejście line-in lub mikrofonowe w kompie efekt jest taki, że każdy program (od Music Makera po FL czy SoundForge) zgrywa mi
a) mono
b) z dużym szumem
Nie jest to kwestia słabego sygnału, bo klawisz muszę mieć bardzo cicho ustawiony, by zgrać na kompa, bo inaczej robią się przestery (sygnał więc silny)
Odszumiam sobie dźwięk i robię stereo, ale wtedy cholernie dużo traci na jakości i choć barwa piana w tej "jamasze" jest genialna, po zgraniu na kompa brzmi prawie jak Midi. A to stanowczo niesatysfakcjonujące.
W czym może być problem?
a) wyjściu słuchawkowym/
b) w kablu?
c) w karcie dźwiękowej kompa? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 3:58 Temat wpisu: |
|
|
Zdecydowanie Kabel albo karta dzwiekowa w kompie. Po 1 oczywiscie musisz podlaczyc pod line in nie pod wejscie mikrofonowe. Po 2, musisz miec dobrej jakosci kabel: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/przewody/proel-dh100lu5-die-hard
taki powinien wystarczyc na lajcie ( moze do dziwne ze daje kabel gitarowy ale ja sam na takich nagrywam klawisze i nie ma zadnych problemow, kabel jak kabel)
Co do kary dzwiekowej to hmmm, ja mam zintegrowana muzyczna na plytce i wszystko raczej dziala dobrze. Dźwiek jest dosc czysty i nie jest az tak zle, oczywiscie mowie tu o nagrywaniu klawiszy bo distortion z wiosla nagrywa sie raczej nie na najwyzszym poziomie. Mysle ze jest to jednak wina tylko kabla. _________________ http://www.myspace.com/northern666lights |
|
|
|
|
|
|
jacunnio ~user

|
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 3:41 Temat wpisu: |
|
|
| Boje sie tylko o jedna rzecz, ze to jest wina keyboard-u ze jest on za stary i juz nie domaga. Ostatnio zainstalowalem ASIO i sie okazalo ze wogole mi nie wykrywa w zakladce SOUND MAX Integrated Digital HD Audio wejscia czy wyjscia (juz sam nie wiem) OUT . Jesli chodzi o IN jest elegancko swieci sie na zielono i jest strzalka natomiast przy OUT jest czerwony krzyzyk czy u was jest tak samo |
|
|
|
|
|
|
pawel_s1 ~user
|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 5:20 Temat wpisu: |
|
|
Trochę po czasie, ale spytam z ciekawości:
Sadam, na jakiej podstawie sądzisz że to może być problem z kartą graficzną? Miałes na myśli dźwiękową czy są jakieś związki grafcznej z transmisją sygnału?
Poza tym ja początkujący jestem, ale nie wyobrażam sobie nagrywania klawiszy na kompe w formie sygnału dźwiękowego, przecież sposób w jaki chce to robić jacunnio daje nieorganiczone możliwości wrowadzania poprawek, zmieniania barwy dźwięku itp. itd. _________________ Skol |
|
|
|
|
|
|
Dzio777 ~user
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 5:29 Temat wpisu: |
|
|
| Witam. Mam problem. Mam Casio LK 100 z wejściem MIDI IN/OUT. Zakupiłem urządzenie midi łączące komputer z keyboardem na wejście usb. Wszystko podłączyłem i nadal pali się czerwona lampka na kablu. Włączyłem FL STUDIO i nic. Dźwięk idzie porzez głośniki, ale keyboardu czyli jest podłączony a jakby nie działał. Więc co mam zrobić. Byłbym wdzięczny o jakieś rady. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|