| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
batory21 ~user
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 11:16 Temat wpisu: Improwizacja |
|
|
| Jak można wyćwiczyć improwizacje. Czy oprócz skal są jakieś jeszcze ćwiczenia. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 11:43 Temat wpisu: Re: Improwizacja |
|
|
| batory21 napisało: | | Jak można wyćwiczyć improwizacje. Czy oprócz skal są jakieś jeszcze ćwiczenia. |
Wywal wszystkie skale.
I graj z serca
Poza tym improwizacja to bardzo trudna sztuka i moim zdaniem z samego założenia nie da się jej nauczyć.
Jeśli grasz na gitarze, to wiesz gdzie są jakie d¼więki(przynajmniej mniej-więcej).
Tak więc poważnie uważam, że żeby dobrze improwizować należy to poczuć i nieważne są skale, czy jakakolwiek teoria muzyki. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 12:37 Temat wpisu: |
|
|
no coz juhas, skale sa niestety bardzo wazne poniewaz niewaznie jak pieknie bys improwizowal, to nie grajac dzwiekow danej skali zawsze wyjdzie Ci gowno. Improwizacji nie da sie nauczyc to fakt, trzeba ja poczuc i im wiecej bedziesz probowal improwizowac tym lepiej bedzie Ci szlo bo bedziesz lepiej czul sie w tym wszystkim. Skale niestety sa bardzo potrzebne bo dzieki nim nie napierdalasz na slepo po klawiszach tylko masz ta pewnosc ze niewazne jak zaimprowizujesz to i tak nie bedzie falszu. Powodzenia w rozwijaniu sztuki improwizacji hehe  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 12:48 Temat wpisu: |
|
|
Sadam, ze skalami chodzi mi o to, że nie musisz się ich wyryć na blachę, żeby dobrze improwizować.
Bo jakimś czasie grania sam dojdziesz do wniosku, że np do akordu E można zagrać d¼więk H i to brzmi ładnie.
Itd.
A jeśli np. muzyk gra szybko zmieniając akordy - nawet masz szansę nie zobaczyć na jakich akordach gra, a co dopiero przypomnieć sobie jednocześnie kilka skal.
A jeśli masz dobry słuch - to to wszystko słyszysz i po prostu grasz nie zastanawiając się, co to za akord i jak wyglądają jego skale. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 10:08 Temat wpisu: |
|
|
heh, moze i sie juz nei zastanawiasz ale grasz wedlog nich mimo wszystko ciagle. Ja mam kilka ulubionych skal i wedlog nich improwizuje i szczerze mowiac tez sie juz nie zastanawiam nad nimi podczas tego. Juz je tak wycwiczylem ze moge grac na lajcie na nich. Heh a co do akordow to tu jest inny problem bo jeszcze klania sie sztuka skladania akordow a to jest juz bardziej skomplikowana sprawa niz granie pojedynczych dzwiekow w danej skali. nvm ale skale sa potrzebne  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Heretyk ~user
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 7:24 Temat wpisu: |
|
|
Jeżeli sam zaczniesz pisać już muzykę,do czegokolwiek - to improwizacja przyjdzie Ci wtedy już z łatwością - zresztą w drugą stronę jest prawie tak samo
Ja polecam pooglądać trochę pewnych schematów z wielu piosenek, bo imho one się dość często pojawiają tylko lekko zmienione
Ave _________________ Brak bo był za duży i się systemowi nie podobało  |
|
|
|
|
|
|
batory21 ~user
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 2:17 Temat wpisu: |
|
|
Czyli do improwizacji niestety potrzeba sporo talentu? Bo z tego co wynika z grania tak sobie nic mi nie wychodzi  |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 3:44 Temat wpisu: |
|
|
Heh, jesli trzymasz sie skal to juz bedzie to jamkos brzmialo, a to jak, czy zajebiscie czy do dupy zalezy juz tylko od twojej wizji, umiejetnosci kordynacji rak oraz sprawnosci palcow i tego co masz w duszy  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
batory21 ~user
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 11:19 Temat wpisu: |
|
|
| Ja mam wizje tylko nie potrafię je przelać na papier a wszystko co gram według skal wydaje mi sie do bani. |
|
|
|
|
|
|
Miela ~user
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 8:56 Temat wpisu: |
|
|
Gram od 9 lat bralem prywatne lekcje Gralem biesiadi itp z nutek wszelakie utwory. Jednak moze ktos mi wyjasnic co to sa te skale )..
Moze sie wydawac glupie ze niewiem ale co tam . Szukam pomocy ) |
|
|
|
|
|
|
deic ~user

Dołączył: 16 Gru 2008 Wpisów: 22 Miasto: Suwałki Kapela: Arbitrium Solówki: 1 |
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:23 Temat wpisu: |
|
|
W moim przypadku pomogło granie improwizowanych melodii/solówek do różnych kawałków lecących w radio i TV bez wcześniejszego ich przygotowywania. Z początku najczęściej wychodziła nędza, ale jaka satysfakcja była jak się w koñcu udało...  |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 1:54 Temat wpisu: |
|
|
Ja często robię tak, że uczę się solówki z jakiegoś kawałka tak jak ona dokładnie leci (albo raczej tak jak jest w tabie), a potem sobie ją przerabiam w trakcie grania na dowolne różne sposoby, ale tak, żeby brzmiało. Do improwizacji trzeba mieć przede wszystkim wyobra¼nię  |
|
|
|
|
|
|
Miela ~user
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 2:20 Temat wpisu: |
|
|
Siema niewiem czy warto robic takie treniningi opisane przy artykule 1 SadamA wiesz moze cos wiecej ? Klawisze - Æwiczenia part 1
Dziala ? Poprawia szybkosc ? koordynacje itp ? |
|
|
|
|
|
|
|