Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Growl po raz kolejny ale nie tak samo:)

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzes91x
~user

Wpisów: 4
Miasto: Rz
WpisWysłany: Czw Maj 20, 2010 8:28    Temat wpisu: Growl po raz kolejny ale nie tak samo:)  Zacytuj zaznaczone      

witam:)
to mój pierwszy post na tym forum i nie jestem za bardzo wtajemniczony w wokal wiec proszę wybaczyć jeśli coś będzie niejasne:)

mam kilka pytañ co do tej techniki i ogólnie swojego głosu..

tak więc mam głęboki bas(jak na razie najniżej A'), nauczycielki od teorii muzyki odsyłają mnie na studia wokalno-aktorskie ale ja nie wiem heh
ogólnie to zawsze coś tam lubiłem sobie "pobuczeć" no ale odkąd zacząłem słuchać COMY i Jego kawałków solowych to ciągle było mi mało.. zawsze myślałem że takie coś jak p. Rogucki robi to jest dla zwykłego człowieka nie realne,( tym bardziej że gość na prawdę ma talent no) i ja jeszcze ten bas.. ; w koñcu zaczął mi wychodzić ten growl tylko nie jestem technicznie pewny, mogę utrzymać growl na jednym d¼więku dość długo i ogólnie coraz więcej d¼więków mi wychodzi i nie boli mnie gardło na drugi dzieñ, no ale nie jestem pewny co do tego
oddycham przeponą bo gram na dętych instrumentach wiec z otwarciem gardła też problemu nie ma ..ale niektóre d¼więki brzydko brzmią przy całkowitym otwartym gardle i chciałbym prosić o jakieś ćwiczenia na poprawienie jakości i brzmienia d¼więków w tej technice no i czy w tej skali głosu jest możliwe osiągnięcie przynajmniej coś choć trochę podobnego do śpiewu Roguca ? i czy w tej skali można nauczyć się screamu? i ogolnie poprosiłbym o jakieś rady bo w wokalu to ja jestem zielony Smile
Ogląda profil użytkownika   
Hekt-X
~user

Wpisów: 24
Miasto: Kraków
WpisWysłany: Czw Maj 20, 2010 9:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmm... tak wtrącę tylko, bez hejtu oczywiscie, ale Rogucki jakimś specjalnie wybitnym wokalistą nie jest IMO. Jest wieeeeelu wokalistów operujących wokalem w taki sposób, że wydajesię to o wiele bardziej nierealne dla zykłego śmiertelnika.
Poza tym, nie wiem dokładnie co ma wspólnego tez growl z tym. Jak masz taką opcję to możesz nagrać jakąś próbkę, wrzucić to na pewno lepiej Ci ludzie doradzą, bo jak mówiś, że masz ogarniętą przeponę, utrzymujesz growl dość długo i nie masz potem żadnych problemów, to nie wiem w sumie co możnaby Ci doradzić, heh...

Co do samych ćwiczeñ ogólnych na growl, to wrzucałem już gdzieś tutaj, ale masz taki samouczek > http://wyslijto.pl/download/040cypsyo5
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
grzes91x
~user

WpisWysłany: Sob Maj 22, 2010 6:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no dobra nagrałem coś ... od razu przepraszam za jakość(nagrywane zwyklym mikrofonem z kompa) ...

http://w546.wrzuta.pl/audio/5pKsAe2mk4A/tonacja_xd
Hekt-X
~user

Wpisów: 24
Miasto: Kraków
WpisWysłany: Wto Maj 25, 2010 8:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmm, czyli tobi jednak chodzi o taki rockowy chrypowaty wokal a nie o growl heh. Ja sie lubię czepiać ogólnie rytmiki, bo trochę wypadasz z rytmu miejscami, choć nie wiem, może tak miało być. A wokal hmm, no nie masz złego wokalu, ale na takiej jakości trodno coś ocenić więcej (przynajmniej mnie), trochę mi się wydaje też, że się 'blokujesz' jakby i nie wkładasz w wyrzucanie głosy pełnej pary, z mocą myślę byłoby lepiej. A i myślę, że na dobrej jakosci jakbyś coś nagrał to mógłbym się nawet jarać.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
grzes91x
~user

WpisWysłany: Wto Maj 25, 2010 9:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

w sumie to ogolnie staram sie ten kawałek ciągnac na prostych d¼wiekach i w niektórych wstawiać tą "chrype" akurat tutaj wyszło prawie w całym heh..
a to z rytmem wiem:) nie, nie miało tak być, było troche błędów...
no jak już mówiłem nie mam jakiegoś tam doświadczenia z wokalem i pewnie masz rację, że daje jeszcze za mało d¼więku i być może jeszcze ¼le ustawiam "aparat" .. spróbuje coś z tym zrobić
jak sobie kupię jakiś lepszy mikrofonik to nagram coś jeszcze raz i dzieki bardzo:)
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: